Støre: – Samler oss om en sterkere støtte til Ukraina

1 month ago 53



Toppmøte i London:

Statsministeren sier det er viktig å ivareta samarbeidet mellom Europa og USA, men varsler at Europa vil øke støtten til Ukraina.

 Javad Parsa / NTB
Jonas Gahr Støre ble tatt i mot av britenes statsminister Keir Starmer søndag. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert 02.03.2025 18:41 Sist oppdatert 6 minutter siden

Statsminister Jonas Gahr Støre sier det har vært et alvorstungt toppmøte i London søndag. 

Ledere fra flere europeiske land, samt EU, Nato og Canada, har deltatt på møtet. 

– Det er et møte der vi har sett Europa i større format. Europa samler seg nå om en sterkere støtte til Ukraina. Og også samordning av hva som kan bli en fredsplan for Ukraina, sier Støre. 

Han poengterer at søndagens møte har vært en fortsettelse av samtaler som har pågått en stund. Tidligere i uken var en rekke vestlige ledere i Kyiv i forbindelse med treårsmarkeringen for invasjonen av Ukraina. 

– Et utfall av det er at Storbritannia og Frankrike nå vil arbeide videre, koordinere arbeidet med det som kan bli et europeisk bidrag til en plan. Der kommer vi alle til å være invitert til å spille inn. Det har Norge til hensikt å gjøre, både på prosess og innhold. 

«Koalisjon av villige»

Statsminister Keir Starmer var vertskap for møtet i den britiske hovedstaden. 

Starmer tar til orde for en «koalisjon av villige» for å sikre en framtidig fredsavtale i Ukraina.

– De siste dagene har vi snakket sammen og blitt enige om at Storbritannia, Frankrike og andre vil samarbeide med Ukraina om en plan for å få stanset kampene, sa Starmer.

 Justin Tallis / Pa Photos / NTB
SKAL UTARBEIDE PLAN: Volodymyr Zelenskyj, Keir Starmer og Emmanuel Macron i samtale under møtet i London. Starmer og Macron varsler at Storbritannia og Frankrike skal utarbeide en plan for å få slutt på krigen. Foto: Justin Tallis / Pa Photos / NTB

– Vi må lære av fortidens feil. Vi kan ikke akseptere en svak avtale som Minsk-avtalen, som Russland lett kan bryte, sier Starmer.

– Vårt utgangspunkt må være å sette Ukraina i sterkest mulig posisjon nå, slik at de kan forhandle fra en sterk posisjon, og vi forsterker vår støtte, sa den britiske statsministeren.

Minsk-avtalen var et forsøk på å avslutte krigen i Øst-Ukraina, som startet i 2014 etter den ukrainske revolusjonen og Russlands annektering av Krim-halvøya. 

Avtalen inneholdt blant annet at partene forpliktet seg til øyeblikkelig våpenhvile, men til tross for Minsk-avtalen, fortsatte kamphandlingene.

– Noen tøffe dager

Toppmøtet i London, der også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var til stede, kom kun to dager etter Zelenskyj besøk i Det hvite hus, der han endte med å bli kastet ut. 

– Fred i Europa hviler veldig på samarbeidet mellom USA og Europa. Og det er vi enige om at vi skal søke å videreføre og ivareta, sier Støre, som legger til at det har «vært noen tøffe dager nå i det siste».

– Vi er fra norsk side også opptatt av at vi skal finne en vei med USA. Og ukrainerne er opptatt av det, sier statsministeren.

– Og vi skal bidra og også støtte Ukraina i det som blir viktige og krevende samtaler for dem med USA. 

– Europa må være til stede

Nato-sjef Mark Rutte var også på møtet. Han konstaterer at Europa nå trapper opp innsatsen for Ukraina.

Rutte sier han hørte uttalelser om nye forsvarsforpliktelser fra landene som deltok på det hastig innkalte toppmøtet søndag.

– Vi trenger en mer rettferdig balanse med USA når det gjelder forsvarsutgifter, sa Rutte, og føyde til at det var nødvendig å sikre at Vladimir Putins Russland aldri angriper Ukraina igjen.

Landene må selv avgjøre hva de skal bidra med, ifølge Rutte.

– Men det er klart at europeerne må være til stede inne i Ukraina hvis Russland aldri skal angripe landet igjen, sa Nato-sjefen.

 Justin Tallis / Pa Photos / NTB
TOPPMØTE: Ledere fra en rekke europeiske land, samt EU, Nato og Canada, var til stede i London. Foto: Justin Tallis / Pa Photos / NTB

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier Europa må væpne seg på nytt og varsler at denne innsatsen må trappes opp «massivt».

– Vi må forberede oss på det verste, sier hun, og slår fast at det ikke går an å endre grenser med makt.

– Vi må raskt ruste opp Europa. Derfor vil jeg presentere en omfattende plan for opprustning i Europa 6. mars når vi har vårt EU-toppmøte, sa von der Leyen.

Read Entire Article