Støre om krimsommeren: Brutale og hensynsløse

2 weeks ago 9



En lørdag ettermiddag på Majorstua, ble fire gutter helt ned i 12-årsalderen pågrepet og mistenkt for fire ran og ransforsøk. Dette er ett av mange eksempler på trusler og ran i Oslo og områdene rundt i sommer, sa Støre i sin tale til landsstyret i Arbeiderpartiet i dag.

Han fortsatte med å vise til Vipps-ran i Drammen og Lillestrøm, volden mot det homofile paret på Tjuvholmen og to tenåringer i Trøndelag som er pågrepet, mistenkt for opptil 80 straffbare forhold i Malvik, Stjørdal og Steinkjer.

Selv om Norge er et trygt land og Oslo en av verdens tryggeste hovedsteder, så skjer det noe med oss når ungdom truer med kniv for å få tak penger og eiendeler. Det skjer noe med oss når ungdom lager skrytefilmer av overgrep. Når de inviterer til masseslagsmål. Og når de selger narkotika til barn, sa Støre.

Han slo fast at kriminaliteten skal møtes på en kompromissløs måte. Stikkord er økte overføringer til politiet og Økokrim, økt grensekontroll og et eget hurtigspor for unge lovbrytere.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet

SJEKK DETTE: Tidligere nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran i et muntert øyeblikk med Støre på Ap-møtet i Samfunnssalen i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Støre: Unorsk

Landsstyret er Aps nest øverste organ etter landsmøtene. Støre møter sine partifeller om lag ett år før valgdagen neste år. På målingene er oppslutningen om Arbeiderpartiet langt unna gamle høyder, men Støre har i flere intervjuer slått fast at han selv har klokkertro på valgseier i 2025.

Og selv om tiltak mot kriminalitet var hovedpoenget til Støre, startet han talen sin med et spark til rivalene sine på borgerlig side, Høyre og Fremskrittspartiet. «Unorsk», lød karakteristikken.

Pengene sitter løst når Høyre og Frp lover store skattekutt til de som har mest fra før, sa Støre og fortsatte:

Vanlige folk skal måles, veies og kredittsjekkes på dørterskelen til barnehagen, skolefritidsordningen – til vår felles velferd.

Dette er unorsk, sa Ap-lederen og fulgte opp med å slå fast at «Norge er for lite for store forskjeller».

Og mot slutten av talen gjentok han budskapet om et vendepunkt i økonomien som gjør at folk flest vil få bedre råd.

Eller, som Statistisk sentralbyrå sa på fredag: «I år venter vi den høyeste reallønnsveksten på over ti år. Det betyr at folk flest får mer å rutte med», sa Støre - til applaus fra landsstyret som var samlet i Samfunnssalen i Oslo.

Nye tiltak

Flere av hovedpoengene i talen ble presentert som nyheter i går, da Støre møtte pressen sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl på Mortensrud i Oslo.

Der gjorde han det klart at regjeringen setter av 2,8 milliarder kroner til en pakke mot kriminalitet i statsbudsjettet for neste år. Politiet får den største potten på 2,4 milliarder kroner – en økning på 10 prosent fra i dag.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet

Machete er noe man bruker i jungelen, ikke i Oslo, sa statsministeren i talen sin.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen foreslår også å bruke 90 millioner kroner mer til å bekjempe økonomisk kriminalitet, ved å styrke Økokrims evne til å avdekke bakmenn, for eksempel ved ny teknologi.

Selv om Norge er et trygt land og Oslo en av verdens tryggeste hovedsteder, så skjer det noe med oss når ungdom truer med kniv for å få tak penger og eiendeler. Det skjer noe med oss når ungdom lager skrytefilmer av overgrep. Når de inviterer til masseslagsmål. Og når de selger narkotika til barn, sa Støre.

Han slo fast at det skal få konsekvenser når noen bryter loven.

Reaksjonen skal komme raskt. Og straffen skal bidra til å bringe folk til et liv uten kriminalitet, sa Støre.

Hurtigspor

Det blir raskere reaksjoner og strengere straffer, sa Støre og trakk fram at det kommer penger allerede i år til et hurtigspor for unge lovbrytere.

Fra 1. september kan ungdom som begår kriminalitet bli idømt ubetinget fengsel, i tillegg til ungdomsstraff, i de mest alvorlige sakene, sa statsministeren.

Han varsler samtidig en dobling av kapasiteten i ungdomsenhetene fra neste år og en tredobling i 2026.

I tillegg har vi fra 1. september gitt politiet mulighet til å hente ungdom som ikke møter opp til ungdomsstraff, til å ilegge forbud mot å oppholde seg på bestemte steder og til å ha kontakt med bestemte personer, sa Støre.

Han trakk også fram tiltak som skal stagge rekruttering av unge gutter til kriminelle miljøer.

Dette er gutter som ofte har fått juling. Som bor trangt. Som har foreldre som har dårlig råd. Som ikke har lært seg skikkelig norsk. Som ikke har stilt krav til barna sine, sa Støre og fulgte opp:

– Skal vi stoppe gjengene, må vi stoppe nyrekrutteringen. Og den mest effektive måten å gjøre det på, er å møte unge mennesker med forventninger, krav og ambisjoner.

Publisert 17.09.2024, kl. 11.47 Oppdatert 17.09.2024, kl. 12.48

Read Entire Article