Støre i Tyskland: Skrur opp Ukraina-støtten og betaler for mer luftvern

2 weeks ago 16



Støre-regjeringen vil høyne støtten fra Norge til Ukraina betydelig den nærmeste tiden.

Støre talte under åpningen av Hannover Messe i Tyskland i dag. Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB
  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
søndag 21. april kl. 20:53

– Ukraina har akutte behov her og nå, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en uttalelse til VG.

I første omgang vurderer Norge å delta i et tysk-ledet spleiselag slik at Ukraina får mer og bedre vern mot missiler og droner.

Nå varsler Støre også at det kan være aktuelt å øke støtten til Ukraina ut over rammen i Nansen-programmet som alle partiene på Stortinget støtter, og som er avtalt til 75 milliarder kroner over fem år.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Det kan innebære en økning av totalrammen til Nansen-programmet. Vi vil invitere til samtale med partiene på Stortinget om dette, varsler Støre.

Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB

Beskjeden fra regjeringen kommer dagen etter at USAs folkevalgte endelig vedtok en støttepakke til Ukraina med 61 milliarder dollar - etter en intern politisk strid som det tok nær et halvår å løse.

Under vedvarende angrep

Støre sier at Ukraina trenger både militær støtte, penger og materiell, for å stå imot «den brutale russiske krigføringen, i felten og gjennom vedvarende drone- og missilangrep mot byer, bygninger og sivil infrastruktur».

Olga (79) gråter mens hun sier farvel til naboene sine foran hjemmet som ble ødelagt av et russisk luftangrep mot Lukiantsi i Ukraina tirsdag denne uken. Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sammenlignet Russlands krig i Ukraina med et «slaktehus» etter sitt besøk i Ukraina i uken som gikk.

Jonas Gahr Støre er søndag kveld i den tyske byen Hannover, hvor han skal åpne en industrimesse med stor norsk deltagelse mandag.

Søndag har han møtt både Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og EU-kommisjonens tyske president, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen,president for EU-kommisjonen, Tysklands kansler Olaf Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre under Hannover Messe i dag. Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB

Avgjørende

– Russland utnytter Ukrainas mangel på luftvern til å angripe sivil infrastruktur og militære mål uten beskyttelse. De håper å knekke den ukrainske forsvarsviljen og bryte gjennom forsvarslinjene, uttaler Støre til VG.

– Det er helt avgjørende og i vår felles interesse at Ukraina ikke blir overkjørt og ødelagt, fysisk og politisk, legger han til.

Støre hilser på Tysklands kansler Sholcz. Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB

Vil støtte luftvern

– Regjeringen vil i revidert statsbudsjett gi et betydelig bidrag til innkjøp av luftvern til Ukraina. Vi vurderer flere internasjonale luftvern-initiativ, opplyser Støre.

På en arbeidsmiddag mellom Scholz og Støre søndag kveld er det lagt opp til mer utveksling av informasjon om det tyske luftvern-initiativet kalt IAAD - «Immediate Action on Air Defense»

I uken som gikk varslet Tyskland at de ville sende ytterligere et batteri med Patriot luftvernsystem til Ukraina. Samtidig sendte landets forsvarsminister og utenriksminister brev til en rekke land i og utenfor Nato med bønn om støtte til enda mer luftvern.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa til Natos ekstraordinære forsvarsministermøte fredag, at landet trenger minst syv nye luftforvarssystemer for å klare å beskytte hele landet mot droner og missiler fra Russland.

Brannfolk jobber i en bygning i Chernihiv som ble rammet av russisk bombardement onsdag denne uken. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
Read Entire Article