Støre bør avsette Mehl

3 hours ago 5



For partiets og sin egen troverdighets skyld.

 Terje Bendiksby / NTBMÅ TA GREP: – Får ikke dette konsekvenser for Mehl, står statsminister Støre selv uten den samme troverdigheten i de samme debattene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
tirsdag 22. oktober kl. 14:20
Bilde av KETIL LINDSETHKETIL LINDSETH

tidligere statssekretær (Ap) og partner i First House.

I en tid der de mange av oss, med forskrekkelse, følger med på den amerikanske valgkampen, så trekker vi nok også noen lettelsens sukk over at ordskiftet ikke er tilsvarende sjikanerende i norsk politikk.

Derfor var det nok mange som fikk kaffen i halsen da de hørte justisminister Emilie Enger Mehls (Sp) sjikanerende ord mot en politiker i går.

Når et medlem av kongens råd, beskylder en folkevalgt fylkesordfører for å «prostituere seg for å få makt, da er det så langt over streken at det burde ringe noen bjeller både her og der.

Ikke minst hos statsminister Jonas Gahr Støre.

Mange husker nok Sylvi Listhaugs poster, som endte med hennes avgang i Solbergs regjering. Sakene er ulike, men, også like. Begge handler i sin kjerne som sømmer seg for en statsråd og si og uttrykke.

Det finnes ingen unnskyld eller formildende omstendighet for det hun har sagt. En ting er at hun forsøpler den politiske debatten, noe annet er at hun forsterker et stort problem som det politiske miljøet står ovenfor:

Kostnadene ved å være politiker er i ferd med å bli så store, at færre og færre velger å ta folkevalgte verv, fordi man blir utsatt for så sterk politisk sjikane. Sjikane og trusler, som politiet har som oppgave å beskytte mot.

Politiet er underlagt justisminister Mehls konstitusjonelle område.
Justisministeren står nå fullstendig blottet for troverdighet i mange viktige spørsmål for vår tid.

Hva skal vi velgere tenke når statsråden behandler saker som omhandler religiøse trusler, trusler mot andre politikere og ytringsfrihetsspørsmål for øvrig?

Saker som også ligger under justisministerens ansvarsområde.

Får ikke dette konsekvenser for Mehl, står statsminister Støre selv uten den samme troverdigheten i de samme debattene.

Det er trist, og det bidrar dessverre til at vi nå får den amerikanske debattformen mange skritt nærmere også i Norge.

Og det skjer på Støres og Arbeiderpartiets vakt.

Les også: Støre med kritikk mot Mehl: – Det er ikke greit

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article