Støre anklages for budsjett-bløff

2 weeks ago 9



Det ble politiske toppdueller på løpende bånd da statsministeren i dag møtte til høstens første muntlige spørretime på Stortinget.

Høyres Erna Solberg var først ut og pekte på at regjeringen «ivrig har lekket bevilgninger til politiet og helsetjenesten». Hun kritiserte Støre for stor avstand mellom ord og handling, og sa at det før sommeren var 600 færre politifolk i politidistriktene enn ved regjeringsskiftet i 2021.

Muntlige spørretimen i Stortinget

TOPPDUELL: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre støtte sammen i høstens første spørretime.

Foto: Javad Parsa / NTB

– En stund var det bare finansministeren jeg syntes vi måtte faktasjekke. Men alle høstens budsjettutspill har ført til at vi også må begynne å faktasjekke statsministeren. Vil statsministeren begynne å snakke ærlig om budsjettprioriteringene, spurte Solberg.

– Et oppsiktsvekkende spørsmål. Svaret på det er selvfølgelig ja, svarte Støre.

– Hva vi får til, det står i budsjettet. Jeg er ærlig om det, og stolt av det også, fortsatte statsministeren.

– Sminker budsjettet

Da budsjettforslaget ble lagt fram på mandag var opposisjonen kritisk til det de opplevde som rene oversalg av flere av høstens største budsjettlekkasjer. Venstre-leder Guri Melby trekker fram Støres intervju med NRK om bevilgningene til naturvern – som ett eksempel.

– Statsministeren lover NRK før budsjettet at dette blir tidenes satsing på natur, så kommer budsjettet og naturmidler kuttes med en halv milliard. Naturen bygges ned i et voldsomt tempo og regjeringen bruker altså tiden sin på dette, det er alvorlig, sier Melby til NRK.

Muntlige spørretimen i Stortinget

Statsminister Jonas Gahr Støre sa han var stolt over statsbudsjettet da han møtte i spørretimen i dag.

Foto: Javad Parsa / NTB

Melby mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjorde det samme med sitt utspill om skattelettelser, der han opererte med et samlebeløp for hele perioden, framfor kun å vise til det som gis i lettelser i budsjettåret 2025.

Det blir jo umulig for folk å vite hva som stemmer og ikke stemmer. Det fremstår uærlig, og gir ikke særlig tillit, sier Melby og fortsetter:

Regjeringen sminker budsjettet sitt med selektiv bruk av tall. I noen saker selger de ut SVs gjennomslag som sine, i andre saker eksisterer ikke SVs gjennomslag.

Hun spurte statsministeren om han bevisst prøvde å føre velgerne bak lyset eller om han rett og slett ikke hadde oversikt over hele budsjettet da han snakket om naturvern med NRK.

– Statsministeren hadde oversikt og står helt inne for det han sa, svarte Støre.

– Bløffet folk

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug er på samme spor. Overfor NRK sier hun det slik:

Regjeringen har bløffet folk om sletting av studiegjeld, en voldsom satsing på helse, om skattelettelser som kun viste seg å være rundt 1 krone dagen og en politisatsing som spises opp av økte pensjonskostnader og lønns- og prisvekst, sier Listhaug.

– Hadde regjeringen vært en bedrift ville den ha blitt felt for villedende markedsføring, fortsetter hun.

Muntlige spørretimen i Stortinget

KRITISK: Villedende markedsføring, sa Sylvi Listhaug om statsbudsjettet.

Foto: Javad Parsa / NTB

Hun gjentok dette begrepet i stortingssalen og spurte om «regjeringens strategi er å skjule manglende handlekraft ved å føre folk bak lyset».

– Regjeringens strategi er å levere et ansvarlig budsjett som bidrar til at folk får bedre råd i hverdagsøkonomien og bidra til å opprettholde de gode resultatene rundt om i bedriftsnorge, svarte Støre.

Han la til at han regnet med at Listhaug har lest hele budsjettet fra A til Å.

– Hvis hun føler seg lurt av det, så skal jeg gjerne ta en runde igjen med henne på det, sa han.

Publisert 09.10.2024, kl. 09.52 Oppdatert 09.10.2024, kl. 11.29

Read Entire Article