Generasjon Z stemples som «krevende» og «mindre psykisk robuste» i arbeidslivet. Emilie Anker Stordalen (32) mener ledere i næringslivet må begynne å forstå denne generasjonen bedre.
Fredag 17. januar kl. 18:30Gen Z er personer født mellom 1997 og 2012. Om fem år vil de utgjøre en tredjedel av arbeidsstyrken i Norge. Mange av dem er akkurat på vei inn i arbeidslivet.
– Og det er de som har minst arbeidserfaring, sammenlignet med alle andre tidligere generasjoner på akkurat samme tidspunkt.
Hun fortsetter:
– Men som forventer fet tittel, høy lønn, fleksible arbeidsvilkår og tilretteleggelse for hjemmekontor – fra start. Er «Gen Z» den krevende generasjonen, eller må vi bare forstå dem litt bedre?», spurte Stordalen fra scenen under NHO-konferansen i Oslo 8. januar.
– Det er disse vi skal ansette i tiden fremover og de kommer til å ha en betydelig innflytelse på hvordan alle bedrifter i Norge kommer til å lykkes i fremtiden.
Stordalen jobber som prosjektleder i Strawberry, hotellselskapet som eies av faren Petter Stordalen.
32-åringen har en sentral lederrolle i et selskap med rundt 17.000 ansatte, og over 7000 av dem tilhører «Generasjon Z» – personer født i perioden 1997–2012.
Under NHO-konferansen fremhevet hun tre trekk som hun mener beskriver denne generasjonen:
- De er født digitale og finner sin egen sannhet.
– De er den første generasjonen som har vokst opp med digitale medier som en naturlig del av hverdagen. De setter helt andre krav til digitale verktøy på jobben. Og de sitter faktisk med mobiltelefonen klare til å korrigere fakta kontinuerlig. Eller som en venn av meg sa: Det de vet om politikk, har de mest sannsynlig fra TikTok, sa Stordalen under konferansen. - De er verdiorienterte.
– Mange i Gen Z har en sterk bevissthet om sosial likestilling og rettferdighet. De forventer faktisk at vi som arbeidsgivere tar et aktivt standpunkt i verdispørsmål og de er den første generasjonen som kjennetegnes ved at de faktisk bryr seg om klima. - Arbeidsmiljø er viktig.
– Gen Z forventer et godt arbeidsmiljø. Og om de ikke trives på jobben så er de faktisk ikke redd for å bytte hverken rolle eller stilling. I Strawberry sier vi at det koster oss mellom 100–200 000 kroner hver gang noen slutter og starter i en jobb. Det betyr at ved å bare senke turn-over-kosten vår med én prosent så kunne vi spart mange millioner kroner i året.
– Det høres kanskje ut som det jeg beskriver er en krevende generasjon. Men det kan hende vi bare må forstå de litt bedre og at de er litt annerledes enn hva vi er vant med.
NHO
Geneo leverte nylig i samarbeid med Avonova en rapport der 2.500 arbeidstagere og 500 ledere ble intervjuet om temaer knyttet til jobbhelse.Det ble gjort spesifikke funn knyttet til Generasjon Z.
Blant annet betegnes generasjonen som «psykere»:
- 20 prosent av personer fra generasjon Z kjenner ukentlig på angst, nedstemthet eller utmattelse grunnet jobb. Nesten 3 av 4 har de samme følelsene i løpet av ett år.
- Sammenlignet med generasjon X (1965-1980) er forskjellene markante. Under 1 av 10 har de samme utfordringene på ukentlig basis.
Ifølge den ferske rapporten opplever to av tre ledere at det er mer krevende å lede de yngste arbeidstagerne enn tidligere generasjoner.
Stordalen sier hun har fått mange reaksjoner etter at hun holdt innlegg om Gen Z på NHO-konferansen.
– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra ledere og unge arbeidstagere nettopp i generasjon Z, som setter pris på at dette adresseres, sier Stordalen til VG.
Er generasjon Z for krevende i arbeidslivet? aJabNeicUsikker– Generasjon Z kan oppfattes av mange som en krevende generasjon, noe NHOs undersøkelse bekrefter. Men jeg mener de samtidig representerer en mulighet for å forme arbeidslivet til å bli mer inkluderende og innovativt, sier Stordalen og utdyper:
– Dette er en generasjon preget av digitale ferdigheter, verdiorientering, høy bevissthet om arbeidsmiljø, og med krav til fleksibilitet, bærekraft og personlig utvikling.
På NHO-konferansen nevnte Stordalen at de nå vurderer å ansette egne bedriftspsykologer som har spesialkompetanse mot generasjon Z.
«Jeg vet dette kan høres litt voldsomt ut for noen, men vi er faktisk på det nivået nå at noen ledere i vårt selskap ønsker seg bedriftspsykologer til Gen Z fordi det de definerer som stress og press i jobben er mye lavere enn tidligere generasjoner».
Til VG utdyper hun:
– Jeg tror arbeidsgivere må tilpasse seg ved å tilby moderne verktøy, være tydelige på sine verdier og legge til rette for tettere oppfølging, inkludert støtte for både fysisk og mental helse.