Stor kontroversiell endring splitter miljøet: – Virker mot sin hensikt

3 weeks ago 13



– Med tanke på gjennomføringen av en verdenscupsesong, så er det den største endringen i min tid, sier Halvor Egner Granerud til NRK.

Den store nyvinningen før årets hoppsesong splitter miljøet.

Tidligere kunne hopperne benytte seg av så mange hoppdresser de ville, men nå har Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) begrenset maksantallet til ti i løpet av en sesong.

– Forrige sesong brukte jeg rundt 20 dresser. Jeg skulle gjerne hatt flere, men det blir likt for alle, sier gullvinneren fra Beijing-OL, Marius Lindvik.

Det ene er at de er nødt til å registrere dressene på forhånd. Det andre er at de må hoppe med samme dress gjennom en konkurransedag, og det tredje er at de har et maks antall gjennom en sesong.

– Det putter en helt annen utfordring oppi hatten, sier Granerud.

– Jeg er skeptisk

Håpet fra FIS er at konkurransevilkårene mellom store og små hoppnasjoner skal bli mindre ved å redusere antallet dresser.

Det har ikke NRKs ekspert Johan Remen Evensen noe tro på.

– Jeg må være ærlig på at jeg er skeptisk. Grunnen skal være å gjøre sporten mer rettferdig, men her kommer fremdeles de store nasjonene til å hevde seg. Det virker mot sin hensikt, sier Remen Evensen.

Han påpeker at det har kommet nye regler omtrent hvert år de siste 30 årene, og legger vekt på at det er utfordrende for de små nasjonene med færre ressurser.

Sportssjef Jan-Erik Aalbu er enig med NRK-eksperten.

– Jeg tror ikke det har så mye å si med tanke på hvor mange du kan ta i bruk. Jeg tror fortsatt de store nasjonene ligger mer i forkant enn de mindre nasjonene, sier han til NRK.

Landslagstrener Magnus Brevig vil vente og se før han konkluderer med om endringen vil minimere forskjellene.

– Jeg tror man må være såpass ydmyk og åpne. Vi har jo sagt oss villig til å prøve dette. Og når ting ble som det ble, så må vi gi det en sjanse, sier Brevig til NRK.

Magnus Brevig, landslagstrener i hopp

SPENT: Landslagstrener Magnus Brevig (til høyre) og assistent Thomas Lobben (til venstre).

Foto: NTB

Et taktisk spill

Men én ting alle enes om er at det åpner opp et nytt taktisk spill.

For en hoppdress skal være stivest mulig for å gi best resultat. Derfor er den best de første gangene den brukes.

– Det er forskjellen på kulen eller bunnen av bakken. Det er som bilen til Formel 1-utøverne. Skal man ta gull må dressen være «tunet» til det ytterste, sier Remen Evensen.

Dermed blir spørsmålet om utøverne kommer til å bruke få dresser i starten, for å ha flest mulig nye tilgjengelig til sesongens høydepunkter.

hNdIdpJDAqY

I FORM: Marius Lindvik vant NM-gull i Midstubakken forrige helg. Han har også vunnet tre renn i årets sommer Grand Prix.

Foto: NTB

– Det blir et nytt element i idretten. Skal man spare inn mot VM, eller skal man ha en ekstra dress til hoppuka? spør Lindvik.

– Jeg tror jeg kommer til å prøve å stille meg så bra som mulig på utstyr på Lillehammer. Ideelt sett, så kan jeg da hoppe i den dressen hele første periode, sier Granerud.

Brevig er spent på hvor mange dresser som blir registrert inn mot åpningshelgen i Lillehammer om en knapp måned.

– Noen tenker kanskje at de går all in fra start, og andre prøver kanskje å porsjonere det litt ut. Det blir litt spennende å se, sier landslagstreneren.

Publisert 31.10.2024, kl. 06.43 Oppdatert 31.10.2024, kl. 06.56

Read Entire Article