Eller kan Nobelkomiteen rett og slett velge å droppe fredsprisen i år?
Publisert: 08.10.2024 08:23
Kortversjonen
- Nobelkomiteens nye leder, Jørgen Watne Frydnes, skal kunngjøre årets fredsprisvinner 11. oktober.
- Til tross for at 19 tidligere priskunngjøringer er droppet på grunn av ufred, lover Nobelinstituttet en verdig vinner i år.
- Favorittene inkluderer organisasjoner som Osse, Unrwa og individer som José Andres. Norske politikere har nominert vinneren de siste årene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Fredag skal Nobelkomiteens nye leder, Jørgen Watne Frydnes, for første gang stille seg bak mikrofonen for å kunngjøre mottageren av verdens kanskje mest prestisjetunge pris.
Øyeblikket vil bli fulgt av TV-seere over hele kloden. Mottageren vil bli overlesset med henvendelser fra medier og andre som vil ha en kommentar eller en bit av æren.
I år kunngjøres prisen i en verden preget av uro, krig og frykt. Fredsprosesser? Forbrødring? Nedrustning? Alfred Nobels kriterier for fredsprisen, som han la frem i sitt testamente i 1895, virker fjerne. De blodige konflikter i Ukraina, Sudan og Midtøsten raser videre uten særlig håp om bedring.
Hele 19 ganger tidligere har Nobelkomiteen nektet å dele ut en fredspris, stort sett fordi verden rett og slett var for ufredelig. Sist gang uten pris var i 1972.
Men i år blir det fredspris. Det lover direktør Olav Njølstad ved Nobelinstituttet.
– Det blir en verdig vinner også i år, sier Njølstad til nyhetsbyrået AFP.
Hvem det blir, er en godt bevart hemmelighet. Men det er lov å gjette.
Her er noen steder vi kan starte:
1. Hvor mange er nominert?
Til Nobels fredspris for 2024 er det registrert i alt 286 kandidater – 197 personer og 89 organisasjoner. Det er betydelig færre enn fjorårets 351 gyldige nominasjoner. Fristen for å nominere var 31. januar.
En nominasjon trenger i seg selv ikke å bety så mye. Tusenvis av mennesker verden over, fra medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer til internasjonale domstoler, universitetsrektorer og tidligere fredsprisvinnere, kan nominere kandidater til fredsprisen.
Nobelkomiteen holder nominasjonene hemmelige i 50 år, men ofte velger noen å fortelle hvem de har nominert.
2. Hvem er favorittene?
Hos bookmakerne er det mindre aktivitet rundt fredsprisen enn tidligere år. Men to navn som går igjen i bettingmarkedet er den russiske aktivisten Alexej Navalnyj og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Navalnyj døde i et russisk fengsel i februar. Fredsprisen kan ikke tildeles døde personer med mindre de døde etter nominasjonsfristen, så det er derfor teoretisk mulig at han kan være årets fredsprisvinner.
Ser man forbi bettingmarkedet, er listen til direktøren ved fredsforskningsinstituttet Prio ofte en god pekepinn på hvilke navn som kan være aktuelle.
I år mener direktør Henrik Urdal at prisen bør gå til OsseOsseOrganisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.-kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter. Han har også Den internasjonale domstolen (ICJ) og FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (Unrwa) på listen sin.
3. Andre som har utmerket seg?
Her kan det være nyttig å se på hvilke personer og organisasjoner som har forsøkt å redusere lidelsene i de mange konfliktene og katastrofene som pågår i verden.
Blant dem: Den spansk-amerikanske stjernekokken José Andrés. Organisasjonen hans, World Central Kitchen (WCK), har på 14 år etablert seg som en viktig aktør i humanitære kriser. Ved å bruke lokalt ansatte og lokalprodusert mat klarer WCK ofte å være tidligere på plass i kriseområder enn andre organisasjoner. Siden 2010 har organisasjonen delt ut over 350 millioner måltider.
I april ble syv WCK-ansatte drept etter et bombeangrep i Gaza, der organisasjonen jobbet med å levere mat til sivilbefolkningen. WCK var også raskt på plass i de flomrammede områdene i USA etter orkanen Helene i september.
José Andrés er nominert til årets fredspris av en gruppe amerikanske politikere, anført av tidligere speaker Nancy Pelosi.
– Andrés og teamet hans er intet mindre enn helter for menneskeheten – ikke bare fordi de bekjemper sult, men også fordi de sprer håp, skriver Pelosi i nominasjonsbrevet sitt.
4. Hvem har nominert fredsprisvinnerne før?
Hvis man ser på prisvinnerne de siste fem årene, har de en viktig fellesnevner: Alle er nominert av nordmenn, som regel profilerte politikere. For å ta de siste tre årene:
- I fjor ble iranske Narges Mohammadi nominert av MDG-politikeren Rasmus Hansson. Hun var tidligere blitt nominert av to SV-politikere.
- I 2022 vant Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties. Memorial var flere ganger nominert av SV og Høyre-leder Erna Solberg.
- I 2021 gikk prisen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Ressa var nominert av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
5. Hvem har stortingspolitikerne nominert i år, da?
Noen eksempler: Ap-politikeren Åsmund Aukrust har nominert Unrwa. Organisasjonen Reportere uten grenser er nominert av Høyre-politikeren Sveinung Stensland. Kathrine Kleveland fra Senterpartiet ønsker å gi prisen til bistandsorganisasjonen Care, ifølge Altinget.
En populær mann på Stortinget er Jens Stoltenberg, som nylig gikk av som Nato-sjef. Den tidligere norske statsministeren og Ap-lederen er nominert av både Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Abid Raja (V).
Venstre-leder Guri Melby vil at prisen skal gå til Hongkong-aktivisten Chow Hang-tung, mens hennes partifelle Alfred Bjørlo har nominert skoleorganisasjonen United World Colleges. Leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, vil gi prisen til organisasjonene Al-Haq og B’tselem, ifølge Altinget.
MDGs Lan Marie Berg ønsker en fredspris til FN-sjef António Guterres. Det gjør også SVs Audun Lysbakken, mens partileder Kirsti Bergstø har nominert Den palestinske røde halvmåne og Den internasjonale røde kors-komiteen.
Hva med Dag Inge Ulstein, som ønsker å bli ny leder for KrF? Han vil gi prisen til pave Frans.
Spennet er stort. Svaret får vi fredag 11. oktober klokken 11.