Stine Fekjær Skogly gruer seg til de mørkeste dagene av året. Eksperter kommer med råd til de som rammes.
Publisert 07.11.2024 23:42
Klokken har bikket fem på dagen, men det er allerede mørkt ute.
Hver eneste dag blir det mørkere, og om bare noen få uker er vi inne i den aller mørkeste tiden av året.
Det er det mange som gruer seg til.
– Jeg er stort sett positiv og blid, men da de følelsene kom, kjente jeg ikke meg selv igjen, forteller Stine Fekjær Skogly (29).
Alt ble krevende
For to år siden, uten at hun selv helt forsto det, begynte Stine å gå tom for energi og det ble stadig vanskeligere å komme seg ut av huset.
Samtidig stod hun i en krevende situasjon på jobb. Så da en kollega til slutt spurte hvordan hun egentlig hadde det, knakk hun sammen.
– Jeg begynte å gråte med en gang, og jeg klarte ikke å stoppe. Plutselig følte jeg meg helt tom.
– Men det var likegyldigheten som var verst, det å føle at man ikke brydde seg lenger. Jeg mistet helt kontroll over meg selv, forteller Stine.
Like etterpå ble hun hundre prosent sykemeldt i en periode.
– Svakere av motgang
Vinterdepresjon, eller sesongavhengig depresjon, er en tilstand mange opplever som følge av endringer i lyset ute, som påvirker kroppens naturlige rytmer.
Tall fra Norsk Helseinformatikk viser at mellom fem og ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad.
– Vinterdepresjon skiller seg fra andre depresjonstyper fordi den kommer tilbake hvert år. Tilstanden kan variere fra mild til moderat, og som annen depresjon må den tas på alvor, sier Rune Jonassen, klinisk psykolog og professor ved OsloMet, til TV 2.
En av hypotesene om hvorfor vi får vinterdepresjon, er at lykkehormonet serotonin reduseres når vi får mindre dagslys.
– Hvorfor er noen mer sensitive til dette enn andre?
– Mange mennesker liker å tenke at det som ikke ødelegger oss, gjør oss sterkere. Slik er det dessverre ikke med depresjon, sier professoren og legger til:
– Hvis du har hatt en depresjon tidligere, kan depresjonen med stor sannsynlighet komme tilbake senere, særlig hvis du står i en krevende livssituasjon, forklarer han.
– Normaliserer depresjon
Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor i klinisk psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, har en litt annen tanke om vinterdepresjon.
– Vi lever i en kultur hvor vi skal være lykkelige, perfekte og glade hele tiden. Sånn er ikke livet. Ikke fra et biologisk perspektiv, men heller ikke fra et filosofisk perspektiv, sier hun.
Hun tror vi gjør klokt i å huske at vi er nettopp biologiske vesener.
– Vinteren kan gjøre en belastende situasjon enda mer vanskelig, men da må vi huske på at livet simpelthen er vanskelig noen ganger.
Wang understreker at symptomene må tas på alvor hvis de går utover hverdagsfungeringen. Likevel mener hun at man kan ta en del grep for å forebygge depresjon.
– Ofte kan vi ha en tendens til å gjøre ting som forer depresjonen, for eksempel at når man kjenner seg sliten, så går man ikke ut, forstyrrer døgnrytmen, og snakker negativt til seg selv.
Ekspertenes råd:
• Ha struktur i hverdagen, selv når det føles tungt. Dette gjelder søvn, mat, sosialt liv og fysisk aktivitet. Det kan motvirke negative symptomer.
• Gå en tur når det er dagslys, selv om du har mye å gjøre.
• Ta pauser fra skjermer.
• Mange kan ha effekt av lysbehandling, som å bruke lyslampe daglig.
• Finn små gleder i hverdagen. Tenn lys hjemme, se en serie eller være med folk du er glad i.
• Vær åpen om at vinteren er tung med familie og venner. Støtt hverandre i å finne lyspunktene.
• Tillat deg selv å be om profesjonell hjelp hvis mørketiden blir for tung.
Kilde: Rune Jonassen, klinisk psykolog og professor ved OsloMet & Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor i klinisk psykologi ved UiT Norges arktiske universitet
Finn lyspunktene i hverdagen
Etter sykemeldingen gikk Stine gradvis tilbake i jobb. Nå fokuserer hun bevisst på å finne positivitet i de mørke stundene.
– Jeg prøver å finne små gleder i hverdagen, som å tenne lys i leiligheten, se en serie eller tilbringe tid med folk jeg er glad i. I tillegg til å holde fast på rutiner og trene, forteller hun.
Ifølge psykolog Rune Jonassen er det nettopp slike grep som kan gjøre en forskjell.
Han råder også til å utnytte dagslyset når man kan.
– Du bør gå ut en tur når det faktisk er lyst i løpet av høsten og vinteren, selv om du har mye å gjøre. Ta da pauser fra skjermer og telefoner.
Snakk med noen
Wang legger også til at det er viktig med åpenhet for å bryte ned stigmaet rundt depresjon.
– Vi må anerkjenne at vinteren kan være tung for mange, men samtidig støtte hverandre i å finne lyspunktene og håndtere utfordringene, sier Wang.
For Stine og mange andre handler høsten og vinteren om å være forberedt og fokusere på det som gir glede og energi – og å tillate seg selv å be om hjelp når mørketiden blir for mørk.