Stiller spørsmål etter Solbergs avgang: – Noe som ikke stemmer

1 day ago 3



Svenske håndballprofiler lurer på om det ligger mer bak avgangen til norske Glenn Solberg enn det som er kommunisert utad.

TRØBBEL? Svenske medier mener samarbeidet mellom Glenn Solberg (til høyre) og assistent Michael Apelgren ble et problem. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Publisert: 04.10.2024 11:43

– Som vanlig med Solberg føles det stort sett bare som tåkelegging, skriver den mangeårige svenske håndballkommentetoren Johan Flinck i Aftonbladet.

Glenn Solberg trakk seg med umiddelbar virkning som landslagssjef for Sveriges herrelandslag i håndball 20. september. Avgangen kom overraskende. Solberg ledet svenskene til EM-gull i 2022.

Senest for ett år siden forlenget han landslagstrenerkontrakten frem til sommeren 2026.

– Det er veldig krevende å være landslagssjef, sa Solberg selv i pressemeldingen om avgangen, som ble sendt ut fra det svenske håndballforbundet.

Den begrunnelsen kjøper ikke håndball-legenden Magnus Wislander, i 1999 kåret til det forrige århundrets beste spiller av det internasjonale håndballforbundet.

– I min verden er det ikke ekstremt anstrengende å være landslagssjef. Det er et par intensive uker hvert år, sier han til svenske Radiosporten.

Magnus Wislander

Kåret til verdens beste håndballspiller i 1990 og til den beste håndballspilleren i det 20. århundret.

Håndballreporter Johan Flinck mener at særlig behandlingen av assistenttrener Michael Apelgren ble et problem. For to år siden ble den forrige assistenten, Martin Boquist, byttet ut med Apelgren.

hevder Flinck i en kommentar at Apelgren ble utfryst under sommerens OL i Paris, blant annet ved at assistenten ikke fikk være med på taktikkmøter.

På spørsmål om han tror Solberg deretter ble presset ut av jobben, sier Flinck til VG:

– Det er vanskelig å vite, men det virker som at de har kommet til en enighet. Jeg tror ingen har tvunget ham. Absolutt ikke. Jeg tror det skjedde på hans eget initiativ. Men det finnes noe de ikke sier eller kommuniserer rundt det.

– Var det noe problem mellom Solberg og spillerne?

– Nei, det har jeg ikke opplevd at det var. Jeg vet at spillerne har reagert på hvordan Solberg har behandlet Apelgren, men mellom Solberg og spillerne har det vært bra, svarer Flinck.

Michael Apelgren

Solberg-assistent som nå trener Pick Szeged

Michael Apelgren, som hadde kjempesuksess med Elverum i fem år frem til 2020, trener nå Pick SzegedPick SzegedPick Szeged har fått en god start på Champions League med Magnus Abelvik Rød på laget. Seier over de tyske mesterne Magdeburg og franske Nantes. Pluss ettmålstap på bortebane for regjerende mester Barcelona. i Ungarn, etter at han ga seg som landslagsassistent i sommer.

– Ble du frosset ut?

– Jeg har ikke så mye å kommentere på det. Det er ikke noe stort poeng å kna i det gamle. Jeg synes Glenn Solberg skal hylles for sin tid som landslagssjef i Sverige. Etter min mening har han gjort en veldig fin jobb for svensk håndball.

– Hva vil du si om samarbeidet mellom dere?

– Det har fungert helt ok. Det finnes vanskeligheter når vi er såpass ulike. Men det er historie nå, avslutter Apelgren.

 Glenn Solberg etter EM-triumfen i 2022. Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters / NTB

Glenn Solberg har følgende svar til VG i en sms:

– Jeg er utrolig stolt og glad for mine fem år og seks mesterskap med Sverige. Jeg er utrolig takknemlig for muligheten jeg fikk og alle de gode og dyktige menneskene jeg har truffet og fått jobbe og samarbeide med.

– Det har vært en fantastisk reise. For meg har det vært en lengre prosess som føles bra og riktig. Nå ser jeg frem mot å lande, og gjøre noe annet som er spennende.

– Hvordan opplever du måten de spekulerer på i Sverige?

– Jeg tror spillere og ledere som har vært med på reisen er både glade og takknemlige, som meg, svarer Solberg.

Boquist (t.h.) var assistent for de svenske håndballherrene fra før Solberg tok over og frem til 2022. Boquist er nå assistent for Jonas Wille på det norske herrelandslaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Den gamle storspilleren Magnus Wislander presiserer at Solberg har gjort en solid jobb, med EM-gull som det største høydepunktet. Likevel reagerte han på måten avgangen skjedde på.

– At han sier opp kontrakten med umiddelbar virkning og at tidligere assistent Martin Boquist ikke fikk være med videre, peker seg ut. Det er slike ting som gir en litt rar ettersmak, sier Wislander.

Michael Apelgren erstattet Boquist som Solbergs assistent for to år siden. Boquist gikk rett videre til å bli Jonas Willes assistent på det norske landslaget.

Han mente seg presset ut av Solberg og sa til Aftonbladet at alt annet var «rent skitsnack».

– Jeg hadde en god sak der, har Boquist sagt til VG. Glenn Solberg innrømmet etter en tid at avgangen var hans ønske.

– Jeg ville velge min egen assistent. For min del var det viktig å gjøre dette byttet, sa Glenn Solberg til SVT etter å ha hentet inn Apelgren.

– For meg er det helt åpenbart at det er noe som ikke stemmer her, skriver skribent Ola Selby i handbollskanalen.se

SVTs håndballekspert Magnus Grahn tror vi ikke kommer til å få vite de egentlige årsakene til at Solberg sluttet. Han påpeker at noe virket galt allerede før OL.

Magnus Grahn

SVT-ekspert, tidligere håndballtrener

– Jeg synes kommunikasjonen mellom Solberg og assistent Michael Apelgren så merkelig ut mot slutten. Det føltes som om de satt på hver sin side av benken. Noe har skjært seg der, sier Grahn til SVT.

Hanna Fogelström i det svenske håndballforbundet sier til Sportbladet at avgjørelsen er Solbergs egen. Om han fortsatt får lønn etter å ha sagt opp selv, er mellom dem, fastslår hun.

Svenskene står foreløpig uten ny landslagssjef før EM i Tyskland i januar.

Read Entire Article