Stikk til svensk stjerne: – Hun føler seg litt motløs

1 month ago 26



Ebba Andersson (27) vant Toppidrettsveka og siste test i VM-løypene. Men Anne Kjersti Kalvå (32) tror svensken reiser hjem med en middels følelse.

 Ebba Andersson (midten) flankert av de norske løperne Kristin Austgulen Fosnæs og Helene Marie Fossesholm under premieseremonien etter årets utgave av Toppidrettsveka sist helg. Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 21.08.2024 13:30

– Hun føler seg litt motløs, kanskje. Kanskje hun skal dra hjem og øve på spurtegenskapene sine i stedet for motbakkekapasitet, sier Kalvå og smiler lurt – da VG spør hva slags følelse hun tror Andersson reiser hjem til Sverige med.

De siste to konkurransene i ToppidrettsvekaToppidrettsvekaEt arrangement som går i august hvert år. Normalt er det fire rulleskikonkurranser. Det er de siste konkurransene med rulleski før sesongen starter i november. gikk nemlig i VM-anlegget i Granåsen.

Selv om det ble gått med rulleski på asfalt, var det for langrennsløperne en slags aller siste test mot hverandre før mesterskapet i Trondheim i februar og mars.

 Anne Kjersti Kalvå, her avbildet under en treningssamling tidligere i år. Foto: Thomas Andersen / NTB

Under de to konkurransene i Granåsen loset Andersson på feltet store deler av tiden.

  • På 20 kilometeren fredag forsøkte hun gjentatte ganger å stikke fra i motbakkene, men havnet langt bak i spurten.
  • Men på 12 kilometeren lørdag – da det hele skulle avgjøres – klarte hun å få stor nok luke til å gå alene inn på oppløpet og vinne det hele foran Kristin Austgulen Fosnæs og Helene Marie Fossesholm.

Da hadde Andersson virkelig gått i kjelleren.

– Hun har jobbet hardt for å gå fra og ligget i front hele veien. Hun fikk ikke de lukene hun ønsket og har brukt mer krefter enn hun ville, ja, analyserer Kalvå.

Trønderen – som selv ble nummer fem i Toppidrettsveka, 30 sekunder bak Andersson – forklarer hvorfor en spurt er såpass viktig i disse løypene:

– Den løypen her er som en intervall-økt. Det er seks minutter rett opp, så er det tre minutter «pause»tre minutter «pause»Etter motbakkene går det stort sett nedover til målområdet der utøverne ender går løs på en ny runde eller over målstreken., så er det ny runde.

Andersson sier følgende konfrontert med Kalvås «motløs»- og «spurt»-utspill:

– Det er flaks at det ikke er VM i morgen, men det finnes mye tid å trene på det, sier hun kort.

Andersson påpeker at det svenske laget hadde ligget på samling i Trondheim uken i forkant og var stinn av trening.

«Jeg har ikke holdt igjen på samling, i hvert fall», sier hun for å understreke at det var en ganske tøff oppladning til konkurransene.

– Men du må jobbe litt med spurten og avslutningen din fremover?

– Ja, hundre prosent. Så kom jeg hit til Trondheim for noe helt annet enn konkurransene. Det var å trene på samling, men jeg er helt enig med henne der, sier svensken.

Read Entire Article