Digitaliseringen krever kritisk og modig samfunnsstyring

7 hours ago 5



Publisert: 08.10.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Selvsagt er det skyggesider ved kunstig intelligens (KI) og det jeg kaller «hodeløs digitalisering». Derfor må utviklingen styres og reguleres. Men det betyr ikke at Norge skal droppe ambisjonen om å bli verdens mest digitaliserte land.

Til alle tider med teknologiske omveltninger har enkelte ment at det nærmest er umulig å styre samfunnsutviklingen. Å sette forfatter Tore Renberg i en slik kategori når han lufter sine bekymringer i Aftenposten 30. september, ville være en overdrivelse. Jeg er mer i tvil når det kommer til aktører som gjør seg til talspersoner for alarmistiske utsagn om KI.

Mitt utgangspunkt er at den teknologiske utviklingen hverken kan eller bør stoppes.

Det vi skal gjøre, er å styre, ta kontroll og sørge for at utviklingen er til fellesskapets beste. Jeg nekter å innrette samfunnsstyringen på et premiss om at digitalisering og KI er en slags «naturkraft» vi ikke kan regulere og bruke til vår fordel.

Med styring kan vi også utnytte mulighetene i nye, kraftige verktøy. Ikke fordi «vi er så opptatt av digitalisering», men for å skape nye jobber, kutte utslipp og gi folk over hele landet tilgang til moderne, offentlige tjenester.

Historien om Norge handler om jevnlig omstilling og vilje til å ta i bruk ny teknologi for å løse oppgaver på nye og mer effektive måter.

Digitaliseringsstrategien har over 100 tiltak, som samordne digitalisering av offentlig sektor sterkere, forsterke samarbeidet med EU om regulering og personvern, bygge sikker, effektiv infrastruktur og anvende KI på en trygg, men fremoverlent måte.

Utviklingen skal ivareta grunnleggende verdier som åpenhet, felles ansvar og bidrag til fellesskapet. Nå skal vi fortsette politikkstyringen knyttet til digitale verktøy, data og KI. Oppgavene er mange, tunge og krevende. Dilemmaene står i kø. Men vi har klart å styre komplekse samfunnsendringer i Norge før, og vi skal klare det igjen.

Karianne Tung (Ap)

Digitaliserings- og forvaltningsminister

Read Entire Article