– Sterkt overrasket

1 month ago 29



Milliardgebyr til matvaregigantene:

Dagligvareekspert Odd Gisholt mener Konkurransetilsynet burde droppet saken mot Coop, Norgesgruppen og Rema.

 Aleksander Myklebust / TV 2
DAKLIGVAREEKSPERT: Odd Gisholt mener at den utstrakte bruken av prisjegere er uproblematisk, fordi at kjedene har vært åpne med Konkurransetilsynet om praksisen. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Publisert 21.08.2024 09:49 Sist oppdatert nå

Saken oppdateres. 

– Det er en trist avgjørelse, og det er klart at det fører til at denne saken vil gå videre i rettssystemet, sier økonom og dagligvareekspert Odd Gisholt til TV 2. 

Onsdag ble det kjent at Konkurransetilsynet ilegger Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 gebyrer på til sammen 4,9 milliarder kroner.

Konkurransetilsynet har konkludert med at delingen av informasjon mellom kjedene har svekket konkurransen, og understreker at saken er alvorlig.

Gisholt mener derimot at saken burde vært avsluttet, og spår en «evigvarende prosess» i rettssystemet. 

– Jeg er sterkt overrasket over det store milliardgebyret, sier han.

– Alvorlig lovbrudd

Etterforskningen dreier seg om såkalte prisjegere, som kjedene bruker for å sjekke prisene hos hverandre.

Ifølge Konkurransetilsynet har bruken av prisjegere ført til at den enkelte kjede har forventet at konkurrentene ville følge prisendringer raskt, og at det dermed ble mer attraktivt for kjedene å øke prisene.

– Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Beslaglagte dokumenter viser blant annet hvordan kjedene brukte prisinformasjonen til å teste om konkurrentene ville delta i prisøkninger, ifølge Konkurransetilsynet. 

210824_Front
PRESSEKONFERANSE: Konkurransetilsynet la frem konklusjonen på en pressekonferanse onsdag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Tror ikke det har ført til prisøkning

Gisholt sier at partene hele tiden har vært åpne med Konkurransetilsynet om bruk av prisjegere, og ser ingen problemer med praksisen. 

– Nei, og jeg tror ikke det har ført til høyere priser heller, sier han.

– Kan ikke en slik praksis føre til ulovlig prissamarbeid?

– Jeg mener at det ikke er tilfelle, og det mener de tre som er involvert også. Konkurransetilsynet har kommet til en annen konklusjon, og dette kommer til å bli anket og gå videre i rettssystemet, sier Gisholt. 

Høyre: – Alvorlig sak

Dagligvarepolitisk talsperson i Høyre, Lene Westgaard-Halle, sier til TV 2 at dette vil bli en viktig sak for rettsvesenet å behandle, både for verdikjeden for dagligvarer, for andre handelsaktører og for norske forbrukere.

– Dette er en alvorlig sak. Dersom det har foregått samarbeid mellom kjedene, betyr det at forbrukerne har betalt for mye for dagligvarer i norske butikker over tid.

Read Entire Article