Stavanger-ordføreren sin søknad om fritak var ikke god nok: – Lei meg

3 hours ago 4



– Etter en helhetsvurdering så er det min vurdering at det vil være en uforholdsmessig ulempe for meg å stå i stillingen slik medietrykket har utviklet seg, sier Sissel Knutsen Hegdal.

Denne setningen har Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal nå lagt til i sin fritakssøknad.

Det kan føre til at hun på mandag får gå av som ordfører.

Ifølge kommuneloven er det nemlig kun når vervet fører til «vesentlig ulempe» at den folkevalgte kan bli fritatt fra vervet.

Og det var mangel på denne formuleringen som skapte kaos i Stavanger-politikken den siste tida.

– Lei meg

– De siste ukene har vært krevende, både for stavangerpolitikken og for meg personlig. Jeg er lei meg for at jeg ikke får fullført det politiske prosjektet Stavangers velgere ga meg tillit til å gjennomføre, sier hun.

Nå har Knutsen Hegdal altså endret søknaden slik at den kan bli godkjent. Det betyr at hun mest sannsynlig kan bli fritatt vervet på mandag når bystyret i Stavanger møtes.

– Hun ser at søknaden forrige fredag ikke var god nok for bystyrets flertall, sier Hegdals kommunikasjonsrådgvier, Trond Birkedal.

Trond Birkedal

Trond Birkedal er kommunikasjonsrådgiveren til Sissel Knutsen Hegdal.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

I bystyremøtet på mandag har det vært både snakk om at søknaden til Knutsen Hegdal skal behandles, men også utsettes.

Birkedal sier Stavanger-ordføreren har et ønske om at den skal behandles på mandag.

– Hun vil at søknaden skal godkjennes, sier han.

Partiene vil innvilge

Eirik Faret Sakariassen er gruppeleder i Stavanger SV. Han regner med at partiet nå kommer til å innvilge søknaden hennes.

– Jeg er glad for at hun har klargjort søknaden. Vi skal diskutere den på et gruppemøte i dag. Når søknaden er endret tenker jeg det er lettere å innvilge søknaden, sier han.

Mette Vabø er gruppeleder for Venstre:

– Det mener jeg var riktig beslutning av Sissel. Vi kommer til å innvilge søknaden.

Og Dag Mossige er gruppeleder for Arbeiderpartiet:

– Det fremstår som at terskelen for å kunne gi henne fritak er betydelig senket. Og det syns jeg er svært positivt. Byen trenger en ny ordfører, sier Mossige.

Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti

Dag Mossige er gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Misbruk av partiets midler

4. september varslet ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, at hun ville trekke seg etter misbruk av Høyre sine midler til privat formål.

Hun har sendt inn søknad om avskjed, og Høyre har fremmet hennes etterfølger. Men søknaden ble ikke godkjent av kommunedirektøren, og alt ligger nå i bystyret sine hender.

Det er nemlig ikke sikkert at Knutsen Hegdal får lov til å trekke seg. Det er nemlig strenge regler for hva som skal til for at en ordfører kan trekke seg.

Ifølge kommuneloven §7-9 er det kun når vervet fører til «vesentlig ulempe» at den folkevalgte kan bli fritatt fra vervet.

Publisert 11.10.2024, kl. 09.07 Oppdatert 11.10.2024, kl. 09.57

Read Entire Article