Student Åsleik Kapstad (24) er singel, og har gjort seg opp noen tanker om hvordan det er å få seg kjæreste i dag.
– Jeg føler at terskelen for å bli sammen med noen er ganske høy. Hvis man ikke finner noen som passer perfekt med din personlighet, så er det bare casual ligging. Og så bare ender det der, sier Kapstad.
For mange valgmuligheter
NRK har tidligere skrevet om den finske forskeren Anna Rotkirch som peker på at en endring i datingkulturen de siste årene er en av faktorene som påvirker hvor mange barn vi får.
Færre stabile forhold blant unge er noe forskeren trekker fram.
– Statistikk kan peke på at det er færre som forplikter seg i et forhold, med tanke på at det er færre som gifter seg og flere som bor alene, sier Fartein Ask Torvik, forsker ved senter for fruktbarhet og helse ved FHI.
Han understreker at det er vanskelig å gi noe svar på hvorfor det er sånn, men peker på at dagens datingkultur kan være en av årsakene.
– Dette blir spekulasjoner fra min side. Men tidligere møtte man hverandre via jobb, studie, venner, foreninger og klubber, mens nå er det veldig vanlig å treffe hverandre online, sier han og fortsetter:
– Når man har uendelig tilgang på potensielle partnere ved å skrolle på Tinder, så kan det være vanskelig å gå for den ene.
«Cold approaching»
Selv om Åsleik Kapstad opplever at det er mye online dating, vil han selv gjerne møte potensielle partnere i virkeligheten.
Og da er det spesielt én metode som har funket.
– Jeg har prøvd noe som kalles «cold approaching».
– Hva er det?
– Det er å gå bort til noen jeg synes er attraktiv og komme med en unnskyldning som «Hei, hvor er biblioteket»? Og så hilse på, og si at «Jeg kom egentlig bort til deg fordi jeg synes du er søt», forklarer han.
Han forteller at det krever mye mot, fordi det kan være ganske skummelt.
– Men du skiller deg ut fra mengden, for du tør å faktisk gå bort, forteller Kapstad og legger til:
– Det har funka veldig bra for meg i hvert fall. Det er det jeg har fått mest dates igjennom.
Snakke om intensjoner tidlig
Studentene Alice Cathrine Lochoff Dauge (22) og Ingrid Eriksen (22) tror mye av dagens datingkultur henger sammen med tempo.
– Tempoet er ofte veldig raskt, fordi man oppfører seg som kjærester raskt. Det er nok veldig lett å havne i situationships. Man er noe, samtidig som man ikke er noe, forklarer Eriksen.
– Det er greit så lenge begge er med på det, men så føler jeg at det alltid er en part som ikke er helt ærlig, forteller Lochoff Dauge.
Eriksen er klar på hvordan man bør gå frem for å skape et stabilt forhold.
– Ideelt sett møtes man face to face. Men ofte er det en datingapp. Så går man videre til snap, som er mer casual. Deretter bruker man mye tid sammen. Det er viktig å definere hva man er og hvilke intensjoner man har tidlig, sier hun.
Usikkerheten i verden kan påvirke dating
Siv Gamnes, sexolog og parterapeut, tror at datingen påvirkes av tiden vi lever i.
– Usikkerheten i verden, som krig og klimakrise, kan påvirke oss til å tenke at vi ikke har så lyst til å binde oss, sier hun.
Hun tror også at tilgangen på potensielle partnere på datingapper har endret datingkulturen, men opplever at flere har gått tilbake til «gamlemetoden» å date på.
– Man treffer noen på byen, på jobb eller i en sosial setting. Fordelen med å treffe en person i det virkelige liv er at man får kjent litt på kjemien med en gang. Den får man ikke på datingapper, sier hun.
Publisert 11.10.2024, kl. 10.32