Stavanger-ordfører går av etter misbruk av partimidler: – Jeg er lei meg

1 month ago 31



Knutsen Hegdal går av som ordfører i Stavanger. Årsaken er misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen 2023.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Publisert: 04.09.2024 14:15 | Oppdatert: 04.09.2024 14:26

Stavangers ordfører, Sissel Knutsen Hegdal går av som ordfører i Stavanger med umiddelbar virkning. Det forteller hun til Stavanger Aftenblad i et lengre intervju hjemme hos henne på Madla onsdag.

– Jeg ser jeg har gjort en feil, sier hun til Aftenbladet.

– Jeg kommer til å trekke meg nå, ja.

Hun er nå sykemeldt på ubestemt tid, opplyser hun til Aftenbladet.

Saken hun nå går av for handler om bruk av partimidler til privat bruk da hun var ordførerkandidat i fjor. Dette har dukket opp i en intern gjennomgang av regnskapet for 2023 som ble gjort i vår.

Familiemiddag, Utopia og flybillett fra Spania

Blant annet har Sissel Knutsen Hegdal brukt Stavanger Høyres midler på en familiemiddag på restauranten Söl i Stavanger da valgkampen var over. Der ble regningen på 7500 kroner. Beløpet er tilbakebetalt.

– Da valgkampen var ferdig den lørdagen, så gikk vi og spiste på Vaar. Det hadde jeg lyst å gi dem. Som en takk for støtten.

– I ettertid burde jeg kanskje takket dem personlig. Men det var nær sammenheng mellom Høyre og familien.

I tillegg har hun fakturert Høyre for nesten 12.000 for kjøp av festivalpass til Utopia for hennes ektefelle og politiske rådgivers ektefelle. Festivalen skjedde to uker før valgdagen, og skulle brukes til å drive valgkamp. Argumentet var at de skulle hjelpe til med valgkampen. Beløpet er tilbakebetalt.

– Det var en enighet om at billettene til meg, min rådgiver og valgkampleder skulle dekkes av Høyre, sier hun.

– Men Høyre skulle ikke ha dekket min ektefelles billett eller ektefellen til valgkamprådgiverens billett, innrømmer hun.

Knutsen Hegdal har også fakturert Høyre for kjøp av flybilletter hjem fra feriehuset i Alicante, Spania til 5816 kroner i oktober. Hegdal reiste på høstferie tre uker etter valgseieren i håp om at flertallet skulle ha en avtale i boks.

Da hun innså at forhandlingene dro ut, avbrøt hun ferien etter tre dager, og kjøpe en billett hjem som Høyre betalte for. Dette beløpet har hun nå tilbakebetalt.

– Jeg hadde planlagt en tur til Spania med familien. Jeg satt på Teams hver dag og jobbet, men vi innså etter hvert at min fysiske tilstedeværelse var viktig. Det var ikke bra at jeg var på reise.

– Du visste at du skulle i forhandlinger. Hvorfor ikke bare reise på hytten, og ikke reise ut av landet?

– Resten av familien min hadde planlagt dette, og jeg hadde et sterkt ønske om å være med på dette.

– Resten av familien min bor i andre byer, utenom mannen min.

– Jeg trodde ikke arbeidet skulle vare så lenge som det gjorde.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

«Div ordførerkandidat»

Knutsen Hegdal sier pengeforbruket, som utgjør til sammen 51.148 kroner, hvorav 37.000 kroner er tilbakebetalt, har en forklaring.

I forkant av valgkampen i 2023 satte Stavanger Høyre ned en budsjettpost på 150.000 kroner, som het «Div ordførerkandidat». Den skulle disponeres av Knutsen Hegdal som Stavanger Høyres ordførerkandidat.

Det ble likevel ikke spesifisert eller konkretisert hvilke rammer hun skulle forholde seg til.

– Jeg skulle så inderlig ønsket at vi kunne ha definert bedre hva disse 150.000 skulle brukes på. Det hadde nesten vært bedre at jeg bare fikk utbetalt det som lønn, sier hun til Aftenbladet.

Og fortsetter:

– Jeg var den eneste heltidsansatte i Høyre, og jeg hadde ingen rundt meg for å sørge for at alt var i orden. Det var en veldig intens situasjon, og det var vanskelig å holde kontroll på alt. Jeg handlet i god tro, lover hun.

– Men i ettertid, og jeg satt meg ned med ting, så burde jeg satt meg ned med gruppen om disse transaksjonene tidligere.

Hun mener hun ikke var flink nok til å passe på formalitetene.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

– Konklusjonen er at du går av som ordfører?

- Denne saken har vært veldig krevende for meg. Men jeg ser også at den lammer den politiske aktiviteten i Stavanger Høyre, og vi har en enormt viktig periode foran oss i kommunen.

- Jeg ønsker ikke at denne saken skal overskygge dette viktige arbeidet. Jeg ønsker å bidra til ro, og at denne saken legger seg. Jeg burde gjort bedre vurderinger. Jeg ser jeg har gjort feil, innrømmer hun.

På spørsmål om hun har fått beskjed om å trekke seg sier hun at beslutningen var hennes, fullt ut.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Overforbruket

Knutsen Hegdal forteller til Aftenbladet at arbeidet med å gjennomgå regnskapet ble påbegynt i vår, og at det var i den forbindelse det ble diskutert en rekke punkter.

Januar 2023: Knutsen Hegdal reiste til Bærum i forbindelse med befaring på Demenslandsbyen. I den forbindelse betalte Høyre flybilett på 4757 kroner.

– Dette var en tur gruppestyret synes var rimelig at partiet skulle dekke. Demenslandsbyen er et viktig prosjekt, og jeg har besøkt dem tidligere i 2021 og 2022. Jeg dro tilbake i januar 2023.

- I ettertid ser jeg at jeg hadde en privat avtale på lørdagen, og skulle jobbe på mandagen, men ble syk og måtte reise hjem på søndagen.

16. januar 2023: Feil kort ble belastet på kjøp hos Klarna. Beløp: 8813 kroner.

– Det var en bestilling Høyre skulle betale. Jeg la inn Høyre sitt bankkort i Klarna. Når jeg da skulle betale to kjoler jeg brukte under valgkampen endte jeg opp med å bruke Høyre-kortet. Det la jeg ikke merke til.

18. februar 2023: Kjøp av flybillett for Knutsen Hegdal fra Stavanger til Alicante. Beløp: 4901 kroner.

Grunnlaget var at partileder Erna Solberg skulle komme til byen, og det ikke lot seg gjøre for Sissel Knutsen Hegdal å planlegge vinterferien med familien. Derfor ble flybilletten bestilt såppas sent, at Høyre tok regningen.

- Det ble sendt ut et reisevarsel fra Erna tre uker før. Det kan jeg ikke huske at jeg fikk. Jeg kunne ikke planlegge min private ferie. Det var grunnen til at jeg mente det var naturlig at Høyre betalte min tur ned til Alicante, fordi jeg fikk ikke planlagt i god tid.

- Jeg burde bare bestilt turen selv lenge før, og loggført det som et personlig økonomisk tap. Jeg ser i ettertid at det ble feil at Høyre betalte billetten ned.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

21. april 2023: Flybillett til Oslo. Delvis privat og delvis arbeid. Beløp: 3479.

Her mener ikke Knutsen Hegdal at hun har vært flink nok til å dokumentere møter hun hadde på for eksempel Nasjonalmuseet og Sørenga i hovedstaden

– Så den endte jeg med å betale selv.

4. mai 2023: Uttak av 5000 kroner kontant til bruk på møbler på valgkampkontor i Stavanger.

Disse midlene ble satt tilbake på konto januar 2024.

- Vi trengte hyller til kataloger og lignende. Dette ble kjøpt brukt på Finn.no, og jeg tok ut 5000 kroner kontant. Men jeg kjøpte dem ikke, så jeg hadde de kontantene liggende, men satt dem altså inn igjen, forteller Knutsen Hegdal.

13. juni 2023: Gave til medlem av bystyret. Beløp: 150 kroner.

– Jeg betalte gaven med Høyre sitt kort. De andre som skulle være med på gaven Vippset meg, men det tok tid.

Det er også forklaringen på at det tok lang tid å tilbakebetale partiet pengene Knutsen Hegdal brukte fra partiets bankkort.

August 2023: Kjøp av fem festivalpass til Utopia-festivalen. Deriblant til Knutsen Hegdals ektefelle og valgkamprådgivers ektefelle. Beløp: 11.996.

- Det å ta med seg ektefelle ser vi i ettertid at kanskje ikke var naturlig. Men det var helt naturlig å dekke min og min politiske rådgivers billett. Det har jeg akseptert.

- Intensjonen var den beste.

Aftenbladet kommer tilbake med mer.

Read Entire Article