Statsforvalterens syn er preget av enkel silo-tankegang

4 days ago 11



Stortinget har bedt Nye veier finne en rimelig måte å bygge stamvei gjennom Kristiansand. Men reguleringsplanen for Ytre ringvei møte urimelig motstand fra samme stat som ønsker veien.

Foto: Nye Veier/Norconsult

Ytre ringvei har gått fra å være et av Nye veiers mest ulønnsomme prosjekter til å bli svært lønnsomt. Kostnadsreduksjoner i form av sammenhengende tunnel fra Vige til Grauthelleren sparer naturen – og kostnader. Men massen må brukes et sted. Tøffe krav til gjenbruk av denne kan nå redusere verdien av utbyggingen – og føre til at prosjektet blir utsatt.

Bygger du en tunnel, er det billigst å jobbe fra begge ender. Da reduserer du transportkostnadene for massene. Forutsetningen er at du har et sted å deponere disse.

I tilfellet Ytre ringvei er dette to steder:

Utvide havna i Vige.

Utvide næringsområdet Mjåvann.

Det er vanskelig å se bedre bruk. Likevel holder NVE og Statsforvalteren fast på sitt: Å fylle ut i Øygårdsvatnet oppfyller ikke kravene Statsforvalteren setter til gjenbruk av stein.

Vi snakker altså her om et område der staten har investert stort i en ny motorvei til Mandal. De næringsdrivende har bidratt og sørget for tilførselsvei fra ny motorvei. Men nå går både staten i form av NVE og Statsforvalteren i Agder imot å bruke av løsmassene for å skape mer næringsareal ved å fylle ut i et vann som allerede er omringet av ny E39, andre veier og næringsområde.

Det finnes ikke mer samfunnsnyttig gjenbruk av stein i denne delen av Kristiansand. Uansett hva vi mener om arealvern, så vil Kristiansandsregionen være i vekst i årene som kommer. Nye investeringer vil trenge plass. Vi ser også at virksomheter er på jakt etter nytt sted å drive. Dette skjer blant annet når området de holder til på transformeres til boliger og byformål. Et eksempel er Marvika der virksomheter har flyttet ut når boliger, butikker og restauranter kommer i stedet. En slik transformasjon er ønsket av staten – Statsforvalteren inkludert – fordi folk bor nær buss og sentrum, slik at de kan la bilen stå.

Men bedriftene må ha et sted å drive sin virksomhet. På Mjåvann jobber det i dag ca 2000 personer, så mange at AKT har satt opp egen bussrute. Det må være god arealforvaltning å sørge for at et slikt område kan utvikle seg videre, i stedet for å åpne et nytt.

Kan steinmassene fra Ytre ringvei finne vei til blant annet dette området, så får vi veien raskere og et allerede etablert næringsområde kan utvides. For å gjenta: Det er vanskelig å se bedre gjenbruk.

Statsforvalterens syn er preget av enkel silo-tankegang der staten ender opp med å motarbeide seg selv. Men det føyer seg godt inn i rekken av saker der vi ser at Statsforvalteren ikke makter å se det store bildet. Hvis ikke Statsforvalteren gir seg, må vi håpe at Kommunaldepartementet ser det større bildet.

Read Entire Article