Statsforvalteren sier nei til at Roseslottet får bli permanent

1 hour ago 1



Statsforvalteren sier nei til at kunstverket Roseslottet får bli permanent ved Frognerseteren. Anbefaler å finne et nytt sted utenfor Markagrensen.

Kunstanlegget Roseslottet ble satt opp på Frognerseteren ved inngangen til Nordmarka i 2020. Tanken var å markere 75 år siden freden i 1945 og 80 år siden krigen. Foto: Stenersen, Tor / Aftenposten

Publisert: 05.11.2024 15:23

Kortversjonen

Kunstanlegget Roseslottet ble satt opp ved Frognersetern i 2020 midlertidig og er siden besøkt av 450.000 av mennesker.

Stiftelsen Roseslottet, som brødrene Vebjørn og Eimund Sand står bak, har i flere runder søkt om å få bevare installasjonen der den stå.

I sommer ble saken behandlet av bystyret, som avgjorde å sende saken tilbake til Plan- og bygningsetaten. Saken ble sendt videre til Statsforvalteren, fordi installasjonen er innenfor markagrensen.

Nå har Statsforvalteren konkludert. Roseslottet får nei til en permanent løsning.

Årsaken er at den er i strid med Markaloven. Markaloven setter blant annet grensene for Oslomarka. Den skal også bevare naturen og tilrettelegge for blant annet friluftsliv og idrett.

Ny runde med søknad?

Det finnes likevel fortsatt en mulighet. Stiftelsen kan søke om dispensasjon fra Markaloven, enten midlertidig eller varig. Da må saken i så fall sendes tilbake til kommunen igjen.

Da kan saken i så fall igjen havne på bordet til Statsforvalteren.

– Vi har muligheten til å motsette oss tiltak etter markaloven, skriver Liv Asta Ødegaard, kommunikasjonssjef hos Statsforvalteren, i en e-post.

Kunstanlegget Roseslottet ble satt opp på Frognerseteren ved inngangen til Nordmarka i 2020. Tanken var å markere 75 år siden freden i 1945 og 80 år siden krigen.

Installasjonen er laget av brødrene Vebjørn og Eimund Sand. I 2021 ble det oppført i Time Magazines liste over verdens flotteste steder. Etter planen skal det bli stående til 2025.

Tidsvitnet Eystein Røset besøkte Roseslottet i 2020. Han kjempet under Fleischer i Narvik. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

– Ikke avklart om vi vil søke om dispensasjon

Elisabeth Valrygg, daglig leder i Stiftelsen Roseslottet, kan foreløpig ikke svare på om de vil fortsette å jobbe for en permanent løsning.

– Det har vi ennå ikke avklart.

Parallelt med søknaden om å bli permanent, har de søkt om å få bli værende midlertidig ut 2026.

– 2025 er et jubileumsår. Det er 80 år siden slutten på 2. verdenskrig.

Roseslottet skal reise på turné, som en del av Regjeringens markering av frigjøringsjubileet. Derfor håper de å tilby åpen kunstpark på Frognerseteren et år i etterkant av turneen.

– På den måten vil mennesker vi besøker i løpet av 2025 få en mulighet til å komme og oppleve det fysiske Roseslottet i 2026.

Read Entire Article