RETT24 I KYIV: Idéen om å få landets påtalejurister med på en kronerulling fødtes i fjor høst, etter at en gruppe statsadvokater i Oslo hadde lønsj med Peter Frølich fra organisasjonen Fritt Ukraina.
Målet har vært å gå til innkjøp av en ambulanse-ombygget varebil, og deretter få denne overlevert til det ukrainske forsvaret. Innsamlingen er rutet gjennom Fritt Ukraina, som koordinerer store mengder hjelpesendinger, fra en lang rekke donatorer.
Kjørte 10 biler
Statsadvokatenes forening samlet inn drøyt 100.000 kroner. Rett24 sluttet seg til med et tilsvarende beløp, og i tillegg dobler Fritt Ukraina hver krone som samles inn, ved hjelp av midler som doneres til dem. Til sammen ble dette nok til å anskaffe et egnet kjøretøy, en VW Transporter, og få den bygget om etter spesifikasjoner fra brukerne ved fronten i Ukraina.
– MedEvac er en unik Fritt Ukraina prototype. Den er laget i samarbeid med Ferno Norden, og utviklet i samarbeid med mottakerenhetene, fortalte generalsekretær i Fritt Ukraina, Natalia A. Golis, til Rett24 før påske.
Sist uke var tiden kommet for overlevering, og dermed var det bare å sette seg bak rattet. En konvoi på 10 biler, én sjåfør per bil, kjørte fra Oslo til Kyiv. Koordineringen i Ukraina gjøres blant annet gjennom en organisasjon som heter Peoples Self Defence Lviv. Kontakten er så tett at utstyret som kjøres ned kommer på direkte bestilling fra de som skal bruke det.
– Vi har enormt behov for slike kjøretøy. Vi opplever at ambulanser er prioriterte mål for russerne, og vi mister evakueringskjøretøyer hver dag. Helt ute ved fronten bruker vi derfor kun pansrede ambulanser. Litt lenger unna fronten overfører vi de skadede til biler som denne, og kjører dem videre bakover, fortalte personellet fra den avdelingen Rett24 møtte lørdag.
De fortalte videre at de lar være å male røde kors på ambulansene, fordi de da er så lette å oppdage at de blir tatt av droner umiddelbart.
Håper på flere
De ni andre kjøretøyene i konvoien ble overlevert til andre deler av forsvaret. Bilen Rett24 kjørte nedover, ble overlevert til et droneavdeling. Lederen for gruppen som kom for å hente den, fortalte at det første han pleide å gjøre var å fjerne høyttalerne i bilene.
– Ellers risikerer vi at soldatene sitter og hører på musikk, og da hører de ikke dronene. Du må kjøre uten musikk og med åpne vinduer, så du hører lyden og rekker å hoppe ut av bilen før de treffer, fortalte han til Rett24. Han kan ikke identifiseres med navn.
En av soldatene fortalte at han var begeistret ikke bare for å få kjøretøyene: Oppdraget om å kjøre 7-8 timer til Kyiv ga ham nemlig også muligheten til å få se sin nyfødte sønn.
Statsadvokatenes forening har nå som mål å få andre juristprofesjoner til å gjenta prosessen. Allerede har Politijuristene besluttet å starte sin egen innsamlingsaksjon.
– Mottagelsen vi fikk i Ukraina bekrefter hvor verdifullt dette arbeidet er. Jeg er veldig glad for at vi både klarte å anskaffe og levere en MedEvac dit det virkelig trengs. Ukraina trenger all den støtten de kan få i frihetskampen. Nå skal vi jobbe for at andre deler av justissektoren henger seg på og gjør noe tilsvarende, sier førstestatsadvokat Reidar Bruusgaard.