Statsadvokat bagatelliserer mulige justismord

2 days ago 9



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 03.10.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et tilsvar til Knut Westers innlegg i Aftenposten 23. september går statsadvokat Andreas M.A. Strand til personangrep på Wester fremfor å begrunne sin påstand om at «filleristing av spedbarn er en livsfarlig handling som har medført en lang rekke dødsfall og alvorlige skader verden over». Fordi denne feilaktige oppfatningen er tatt som bevis av retten i flere tilfeller, er sannsynligvis foreldre uskyldig dømt for vold mot egne barn.

Vi erkjenner selvfølgelig at fysisk mishandling av spedbarn skjer og må tas alvorlig. Men det betyr ikke at man kan se bort fra krav til bevis. Strand mener tydeligvis at årsakssammenhengen er så sikker at den tilfredsstiller lovens krav om at domfellelse krever bevis for skyld ut over enhver rimelig tvil.

Vår konklusjon, basert på vitenskapelig litteratur, er derimot at det ikke finnes bevis for at filleristing kan medføre blødning inne i hodet. For eksempel finnes det fortsatt ikke sikre observasjoner av filleristing hvor man etterpå har påvist slike blødninger. Derimot finnes det sikre observasjoner av kraftig risting hvor slik blødning ikke er funnet. At Strand likevel fastholder sin feilaktige konklusjon, svekker tilliten til påtalemyndighetens vilje til objektivitet.

Knut Wester, professor emeritus, nevrokirurgi

Per Brodal, professor emeritus, nevrobiologi

Read Entire Article