Stadige fremskritt med kunstige hjerner. Kan være på sporet av Parkinson-kur.

1 month ago 19



«Brain organoids», «cerebral organoids» eller «hjerneorganoider» på norsk. Nei, vi snakker ikke om premisset til en Stephen King-roman.

Organoidene ble første gang beskrevet i 2008, og de siste årene har det vært flere gjennombrudd på feltet. Foto: National Institutes of Health / Science Photo Library

Publisert: 20.10.2024 17:12

Hjemmene er blitt smarte, «intelligens» kan fremstilles kunstig, og vi har teknologi som var utenkelig for få år siden. Fremtiden er med andre ord på trappene.

At forskere bruker stamceller til å lage kunstige «hjerner», er det likevel ikke mange som har fått med seg. «Hjerneorganoider» brukes blant annet til å forstå hjernelidelser, og nå har de satt forskere på sporet av en behandling mot Parkinsons sykdom.

– Organoider ligner på hjernen før vi blir født. Det er et ganske umodent hjerneanslag, sier Daniel Kolnier.

Han er doktorgradsstudent ved UiO og prøver å forstå hvordan nerveceller oppfører seg når vi er våkne. I tillegg har han deltatt i en forskningsgruppe som studerer bevissthet.

– Med organoider kan vi se på hvordan forskjellige nerveceller utvikler seg i hjernen, og kanskje spesielt hvordan hjerner med sykdommer utvikler seg. Slikt er vanskelig å studere i dyr og mennesker, sier han.

Ved årsskiftet ble de første organoidene dyrket i verdensrommet på Den internasjonale romstasjonen. Og en australsk etterretningsorganisasjon ser på muligheten for å kombinere dem med teknologi.

Banebrytende teknologi

Organoidene måler bare noen millimeter i diameter, og å holde dem i live over lengre perioder har vist seg vanskelig. Men de kan reprodusere strukturer fra menneskehjernen, og med det tilbyr de vitenskapen en enestående mulighet til å forstå hvordan og hvorfor hjernen fungerer som den gjør.

Amerikanske forskere brukte organoidene for å undersøke om det antivirale stoffet tiloronetiloroneTilorone er et antiviralt stoff, som brukes til å bekjempe luftveisinfeksjoner. kunne ha flere bruksområder. Studien deres ble publisert september i år. I den konkluderes det med at tilorone peker mot en behandlingsterapi for Parkinsons syndrom.

– Ved å etablere tilorone som et potensielt terapeutisk middel understreker denne studien nytten av organoider som et kraftig verktøy, skriver studiens ledende forsker, Qi Zhang.

Allerede er organoidene blitt brukt til å forstå flere kompliserte hjernelidelser. I fjor fant forskere en mulig kur mot Pitt-Hopkins syndromPitt-Hopkins syndromEn svært sjelden genetisk lidelse medfører varierende grad av utviklingshemning, spesielle ansiktstrekk og problemer med unormal eller uregelmessig pust i våken tilstand.. Før det er organoidene blitt brukt til å forstå hvordan diverse lidelser påvirker forskjellige deler av hjernen.

I 2022 ble organoider dyrket på silikonbrikker, som så ble koblet til videospillet «Pong». Organoidene som fikk tilbakemelding på handlingene de utførte, lærte seg spillet.

Prosjektet fikk tilnavnet «DishBrain», og teknologien er så lovende at den australske etterretningsorganisasjonen Office of National Intelligence (ONI) investerte cirka 4,4 millioner4,4 millionerProsjektet mottok 600.000 australske dollar. kroner for å videreutvikle den.

Forskere undersøker også potensialet til en kobling mellom organoidene og kunstig intelligens. Feltet er gitt navnet «Organoid Intelligens» (OI).

Kunstig bevissthet

Det er ikke alle som er begeistret for den nye teknologien. «Bearbaitofficial» skilter med mer enn 361.000 følgere på Tiktok. Hun deler ikke eget navn eller alder, men har laget en stor plattform ved å dele videoer om forskning og vitenskapelig kuriosa.

Som del av en føljetong om organoider stiller hun spørsmål ved etikken rundt forskningsfeltet.

«Ja, de små menneskehjernene vi dyrker fra stamceller er sansende, og det ble bevist når vi senket dem i det som bokstavelig talt virker som The Matrix», slår hun fast i en av videoene.

Hun sikter til «DishBrain» og trekker frem at organoider svarer på positiv tilbakemelding når de utfører rett handling i spillet. Videoen er likt mer enn 38.000 ganger og har over 1100 kommentarer. Flesteparten reagerer med sjokk og vantro.

Doktorgradsstudent Daniel Kolnier mener på sin side at det ikke er grunn til bekymring. Det samme gjelder etikkforskere på feltet.

– Er organoidene bevisste?

– Det vil jeg ikke si. Det er flere definisjoner av hva bevissthet er. I noen definisjoner er sanser og indre tanker sentralt. Organoider har ikke språk, minner eller tidligere sanseinntrykk. Da er det vanskelig å se for seg at de er bevisste, sier Kolnier.

Read Entire Article