Sponsorsjefen advarer: – Dette må langrennsløperne ta innover seg

3 weeks ago 15



Sjefen for hovedsponsoren til langrennslandslaget mener langrenn må forstå at de har havnet bakpå i kampen om oppmerksomhet.

 Heidi Weng etter NM-tremila i mars. Hun ble knust av Therese Johaug. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Camilla Vesteng, VG

    Camilla Vesteng, VG

Publisert: 17.09.2024 08:26

Sparebank1 gir seg som hovedsponsor for langrenn etter ski-VM i Trondheim. Etter ti år er det slutt.

Sponsorsjef Stein Bugge i Sparebank1 har opplevd mange oppturer med langrennslandslaget. Men han har registrert at synligheten til langrennsløperne er blitt mindre – og at de er blitt mindre populære.

Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng fortalte VG på et digitalt pressetreff fra Italia nylig at de ikke har tenkt så mye på at de skal være synlige.

 Anne Kjersti Kalvå ble nummer to under VM-tremila i Planica i 2023, svenske Ebba Andersson vant. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Vi burde sikkert vært flinkere. Men det viktigste er at vi gjøre jobben, trener og at sporten blir populær på den måten, sier Anne Kjersti Kalvå til VG.

I et intervju i VG etterlyste Martin Johnsrud langrennsløpere som byr på seg selv, overrasker og underholder.

– Den største internasjonale langrennsprofilen i 2024 er Petter Northug. Det er et problem, sa Sundby da.

Før har langrennsløpere dominert i Sponsor Insight årlige målinger over de mest populære idrettsutøverne i Norge. Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug er noen eksempler.

Ved forrige «topp ti» var det bare én langrennsløper, Johannes Høsflot Klæbo var nummer syv. Karsten Warholm var på topp foran Johannes Thingnes Bø.

Johannes Høsflot Klæbo møtte pressen digitalt fra USA mandag. Han startet sin egen youtube-kanal for mange år siden.

Han mener langrennssporten må utnytte VM på hjemmebane for alt det er verdt.

– Kampen om oppmerksomhet er en evig konkurranse. Hva de andre på laget gjør, er deres sak, men dette er en viktig problemstilling, sier Klæbo.

Flere av langrennsløperne er lite i sosiale medier. Heidi Weng har lagt ut tre innlegg på Instagram i år, mens Kalvå har lagt ut fire.

Stein Bugge

Sponsorsjef Sparebank1

– Sosiale medier er definert som privat, men vi vet jo at det er viktig for synlighet og vi som sponsor liker at sponsorobjektene er aktive der, sier Bugge til VG.

Heidi Weng forteller at hun ikke har et bevisst forhold til det.

– Jeg har ikke tenkt så langt og har ikke alltid behov for å legge ut så mye. Jeg har ikke tenkt på det, sier Weng til VG.

Bugge har lest intervjuet med Sundby. Sponsorsjefen mener Sundby har mange gode poeng. Han vil ikke kommentere at Weng og Kalvå ikke har tenkt over at de må underholde for å skape blest rundt idretten.

VG forteller at vi har tatt kontakt med flere utøvere i sommer for saker om alt fra bryllup til landslagsplass og trenerrolle, uten å få svar.

– Utøverne må nok ta innover seg at de er i en underholdningsbransje, og når vi ser hvordan andre norske profiler innenfor både fotball og friidrett lykkes med sin personlige markedsføring har norsk langrenn sakket akterut, bortsett fra Johannes Klæbo, sier Bugge til VG.

Han legger til at det ikke er noen dramatikk knyttet til at de gir seg som hovedsponsor nå. Bugge mener ti år er lenge og det passet å gi seg med VM i Trondheim.

– Langrennsløperne har levert veldig godt på byttedager som er viktig for oss som sponsor og bidratt til gjenbruk av utstyr. Det har vært veldig viktig, sier Bugge.

Klæbo mener de må være ydmyke nå som norsk idrett blomstrer.

– Vi konkurrerer mot internasjonale idretter som fotball, tennis, friidrett og golf, vi kan ikke forvente at alle vil drive med langrenn, men at landslaget har en del å gå på i sosiale medier er det ingen tvil om, sier Klæbo til VG.

Anne Kjersti Kalvå er klare for VM på hjemmebane drøye fem måneder.

– Selvsagt er vi i underholdningsbransjen og vi burde vært bedre i sosiale medier, men det viktigste er at vi er oss selv. Folk er forskjellige. Vi skal gi god underholdning når vi får ski under føttene, sier Kalvå til VG.

Read Entire Article