Spionsiktet løslates: – Forventer at saken droppes

1 month ago 42



Mannen som har vært siktet for å være Kina-spion, blir nå løslatt. Han har tatt anklagen mot ham svært tungt, sier forsvareren.

 Privat
STUDERTE I KINA: Den spionsiktede nordmannen (til venstre), hans akademiske medforfatter på to artikler, en amerikansk gjesteforeleser og en kinesisk foreleser med fortid som diplomat. Foto: Privat

Publisert 23.08.2024 18:26

PST har besluttet å løslate mannen i 30-årene som ble pågrepet og siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet til fordel for Kina tidligere i sommer.

Det opplyser seniorrådgiver Eirik Veum i PST til TV 2.

– PST vurderer at vilkårene for videre varetektsfengsling ikke lenger er oppfylt. Siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter utover høsten, sier han.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen 1. juli etter en reise til Kina, og fremstilt for varetektsfengsling dagen etter.

Mener mistankegrunnlaget er forduftet

Den 30. juli ble varetektsfengslingen forlenget med fire uker. Da sa politiadvokat Line Nygaard til TV 2 at mistanken mot den siktede var styrket.

– Vi har gjennomført en rekke etterforskningsskritt. Det innebærer blant annet avhør av vitner og gjennomgang av en stor mengde data på ulike databærere, fortalte Nygaard.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
VENTER HENLEGGELSE: Marius Dietrichson venter at saken mot klienten blir henlagt. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Nå ser det ut som at hele mistankegrunnlaget er forduftet, mener mannens forsvarer Marius Dietrichson.

– Han hadde aldri blitt løslatt hvis han var en aktiv kinesisk spion, som han er anklaget for, eller om det i det hele tatt kunne være mistanke om at han har drevet etterretningsvirksomhet for Kina, sier Dietrichson til TV 2.

– Grunnen til at han da løslates nå, er at han ikke er spion. Det er dette en erkjennelse av, sier forsvareren.

– Feil

Han har en klar forventning om hva som nå skal skje med saken mot hans klient.

– Jeg spår at saken blir lagt vekk, men påtalemyndigheten jobber jo ikke så raskt at det skjer med en gang. Men jeg forventer at det blir resultatet, sier forsvareren.

Mannen har ikke ønsket å avgi forklaring, og hans forsvarer har tidligere fortalt at den siktede mener han ikke har gjort noe galt.

– Mistankegrunnlaget var feil, slår Dietrichson fast nå.

Forsvareren sier at hans klient har forståelse for at myndighetene tar etterforskning av etterretningsvirksomhet på alvor.

– Han har en forståelse for det. Men han forstår ikke at han selv skal anklages for dette. Det har han tatt svært tungt og mener er svært urimelig, sier Dietrichson.

Drev geopolitisk senter

Han sier at han ikke er overrasket over at påtalemyndigheten nå hiver kortene og løslater klienten hans, og viser til at domstolen allerede i forrige fengslingsrunde ba politiet tette hull i mistankegrunnlaget.

Tidligere i sommer forklarte Dietrichson at mannen hadde drevet et geopolitisk senter.

Mannen har doktorgrad fra et eliteuniversitet i Kina, og bygget opp et selskap som tilbød rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.

Les også: Hevder spionsiktet nordmann var bareier i Kina

Read Entire Article