Spilte for 25 000. Midt under konserten smalt det

1 month ago 17



- Da fikk faren min en salutt. Og kanskje har jeg spilt for kongen, sier Ulf Risnes.

Ulf Risnes med 25 000 i ryggen etter vel gjennomført konsert. Foto: Magnus Bjørnerud
  • Joakim Slettebak Wangen

    Joakim Slettebak Wangen

Publisert: 02.03.2025 16:12 | Oppdatert: 02.03.2025 16:22

Lørdag ble kapasiteten på Torvet sprengt for andre gang under VM. Mange tok nok turen for å se hjemmehåpet Johannes Høsflot Klæbo motta sitt andre gull, men de 25 000 fikk også se flere konserter.

Isabelle Eberdean og Tre Små Kinesere spilte hvert sitt sett, før Åge og Line Aleksandersen fremførte «Trondheimsnatt» i regi av NRK.

– Det var et utrolig kick. Jeg er glad for at vi klarte å gjennomføre bra. Jeg har tenkt på dette lenge. I hvert fall de siste to dagene, sier Ulf Risnes etter konserten.

Ulf Risnes og resten av Tre Små Kinesere spilte hits som «Agnar Mykle», «Soleplassland» og «Klassebildet». Foto: Magnus Bjørnerud

Med gitarbagen på ryggen og et par poser med utstyr i hendene tok han den korte gåturen tilbake til sitt eget studio i Kjøpmannsgata.

– Det er lett å bli overivrig, men vi har sånn lytting inni ørene slik at vi slipper ekkoet mellom husene og sånt.

– Men du hørte kanonene?

– Nei, det gjorde jeg ikke.

– Det smalt fra Festningen akkurat i det dere startet å spille «Faren min», siden kongen er i byen.

– Ja vel, så bra! Da fikk faren min en salutt, da. Og kanskje har jeg spilt for kongen.

– Åge ble behandlet som en konge

Ulf Risnes spilte på Torvet også i 97. Sammen med Åge Aleksandersen og Bjarne Brøndbo ga han ut VM-hiten «Snørosa».

– Jeg husker ikke så mye fra selve konserten, men det var artig å bli kjent med Åge og Bjarne. Det er artig å være sammen med Åge, for han blir jo behandla som kongen, ikke sant?

Line og Åge Aleksandersen spilte lørdag «Trondheimsnatt». Foto: Magnus Bjørnerud

– Han spilte etter dere nå, men det ble ikke «Snørosa» i kveld.

– Nei. Den var Norges mest solgte singel den gangen, men den er vel rimelig glemt nå. Jeg har ikke tenkt på «Snørosa» siden da, men den er jo fin, mimrer Risnes:

– Det var jo lagt ned jævlig mye arbeid i den låta. Åge holdt på med mange forskjellige folk, og jeg hjalp til med kor, i tillegg til at jeg sang linjene mine. Det var artig å stå og synge som en engel, og så kom Bjarne med greiene sine. Det ble en kontrast.

– Du har spilt på Torvet tidligere. Hvordan fungerte scenen og oppsettet denne gangen?

– Jeg vet ikke hvordan det var å høre på, men å stå på scenen var veldig fint. Jeg så hele publikum, og siden scenen er såpass bred, fikk jeg en følelse av at jeg var sammen med alle sammen.

Tre Små Kinesere på Torvet. Foto: Magnus Bjørnerud

– Skal ikke være spor etter oss

På forhånd var det knyttet spenning til hvor mange som faktisk kunne komme til Torvet på kveldstid.

I VM-søknaden fra 2019 sto det at kapasiteten var på 40 000–50 000 tilskuere, men ifølge et anslag kommunen presenterte i 2018 var det neppe plass til flere enn 13 000.

For å komme i mål luftet Ski-VM ideen om å gjøre store endringer på Torvets faste installasjoner. Noen endringer ble det, men ikke på langt nær så mange som tidligere antatt.

– Vi gjør endringer som blir tilbakeført, så det skal ikke være spor etter oss, sier Endre Forbord, leder for kultur og seremonier under VM.

Endre Forbord, leder for kultur og seremonier under VM. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Tror du Torvet vil fungere som konsertarena etter VM?

– Det var et håp om at VM kunne være en drivkraft til å gjøre Torvet mer arrangementsvennlig. Jeg ser på den store ombygginga som en feil. Det var meninga at det skulle bli et hverdagstorg, med muligheten til å gjøre store arrangement, men det skjedde ikke, sier han, og peker på at blant annet benker, bord og stoler ikke er mobile.

– Det skaper en mer kompleks arena. Scenen vår er gigantisk. Taket er 20 meter høyt, scenen er 24 meter bred og catwalken er 85 meter lang. Vi kunne plassere den der vi gjorde fordi vi fjernet tre lyktestolper, to flaggstenger og et tre. Den gjengse arrangør kan ikke ta seg råda til det. I tillegg er gategrunnsleia høy, og det er ikke supert for arrangement.

Plass til 10 000

Ski-VM har uansett vist at det er mulig å arrangere konserter for 25 000. Da er riktignok alle som står bortover Kongens gate inkludert. Utsikten mot scenen er best inne på selve torgflata, hvor det er plass til nærmere 10 000.

lørdag var det meget folksomt på Torvet. Foto: Magnus Bjørnerud

På åpningsseremonien var det trolig flere enn 25 000 i området, da folk også fulgte seremonien fra utenfor sperringene.

– Jeg er utrolig fornøyd med det. Vi var litt spente på åpningsseremonien, sier Forbord, og forklarer:

– Vi prøver å ikke bli påvirket av media eller ytre krefter, og alt som sies og skrives om fallende interesse for skisporten, men når det dukker opp over 25 000 på åpningsseremonien, da blir jeg stolt.

Torsdag og fredag var det rundt 14 000 personer på Torvet, viser oversikten til Ski-VM.

Foto: Magnus Bjørnerud

Ber folk oppsøke resten av byen

Hver dag er det to konserter før medaljeseremoniene.

– Vi har delt opp slik at forskjellige regioner fra Trøndelag får hver sin dag. Lørdag var det Trondheim gjennom Isabelle Eberdean og Tre Små Kinesere. 4. mars, for eksempel, er det Namdalen sin dag. Da kommer det artister derfra til Granåsen og Torvet, og det er D.D.E. som er medaljeartist, sier Forbord.

Marcus og Martinus spilte fredag. Foto: Morten Antonsen

– Så har vi Matoma, Astrid S og Marcus og Martinus som er tiltenkt et internasjonalt publikum. Vi har prøvd å tenke variasjon og mangfold i programmeringa. Så er det viktig for oss å vise fram Myrtoula Røe, Sara Fjeldvær, The Impossible Green og flere andre av de utrolig dyktige artistene vi har som ikke er de mest etablerte, sier Forbord, og avslutter med en oppfordring:

– Vi håper folk oppsøker alt det andre som finnes i byen etter medaljeseremoniene. Det er viktig å få fram at det er nesten 1000 arrangementer spredt over byen disse dagene.

Read Entire Article