Spiller opp til pensjon-strid i Forsvaret

2 weeks ago 19



BLÅSER UT: Forsvarets fast ansatte musikere er i samme pensjonsordning som andre offiserer. Dag Stutlien (til venstre) og Tor Egil Vangstad får full støtte fra Morten Apelman, Carina Bjørndahl Blomqvist og Tone Fossum Olsson i Forsvarets Stabsmusikkorps. Foto: Thomas Andreassen / VG

Offiserene i Forsvaret er misfornøyde med at bare deler av deres lønn gir grunnlag for pensjon. Nå går pensjon-striden til domstolene for andre gang.

søndag 21. april kl. 16:16

Kortversjonen

  • Offiserer i Forsvaret er misfornøyde med pensjonsgrunnlaget.
  • Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og Befalets Fellesorganisasjon (BFO) krever at variable tillegg skal regnes inn. Ankebehandlingen starter mandag i Gulating lagmannsrett i Bergen.
  • Pensjonsordninger må forbedres for å nå Forsvarets mål om flere ansatte, mener organisasjonene.

Norges offisers- og spesialistforbund, NOF, og BFO, Befalets Fellesorganisasjon, har begge medlemmer som omfattes av søksmålet.

– Kravet er at våre tillegg for seiling, øvelser og vakter, det vi kaller variable tillegg, skal regnes inn som grunnlag for vår pensjon, sier BFO-leder Dag Stutlien til VG.

– Vi pålegges ekstremt mye ekstra belastning utover et vanlig årsverk, men avspises med null opptjening på pensjon for det. Det mener vi er urimelig, sier Tor Egil Vangstad, nestleder i NOF.

Les også: For mange slutter i Forsvaret: Gram kommer opp med plan

Møtes i retten

Den pensjonerte kystvakt-offiseren Charles Blålid har saksøkt Statens pensjonskasse for å få forbedret sitt pensjonsgrunnlag, etter at han gikk av i 2018.

Blålid vant fram i Trygderetten, som slo fast at variable tillegg skal gi pensjonsopptjening. Men staten anket avgjørelsen, mot sterke protester fra fagforbundene i Forsvaret.

Mandag starter ankebehandlingen i Gulating lagmannsrett i Bergen.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Lovet «grep»

I forrige uke sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG at det pågår samtaler om pensjonsordningene med de tillitsvalgte i organisasjonene:

«Pensjonsreformen har hatt noen utslag i forsvarssektoren, som gjør at vi tar noen grep. Det handler blant annet om at folk i Forsvaret har mange variable tillegg, og ikke alt dette er pensjonsgivende. Det snakker vi også med de tillitsvalgte om», sa Gram.

Hvilke grep regjeringen vil ta, er foreløpig ikke klart for de tillitsvalgte.

I langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen la fram 5.april, skal de 18 000 ansatte i Forsvaret få 4600 nye kolleger de neste årene.

Organisasjonene sier at den nåværende pensjonsordningen må forbedres dersom målet skal nås.

Frustrasjon

Statssekretær Marie Lamo Vikanes (Sp) i FD erkjenner overfor VG at omleggingen av pensjonssystemet har skapt usikkerhet og frustrasjon rundt pensjon for de militært ansatte.

– Forsvarets personell skal fortsatt ha gode pensjonsordninger, i likhet med øvrige statsansatte. Jeg er derfor opptatt av at vi får noen snarlige avklaringer på de uavklarte spørsmålene rundt pensjon, skriver hun i en epost til VG.

– Hån mot ansatte

Ifølge BFO kan pensjonen bli så lav som 50 prosent av siste års lønn for en forsvarspensjonist.

– Statens anke var en hån mot de ansatte, sånn som vi opplever det. Våre medlemmer kjenner på en urimelighet i at pensjonsgrunnlaget blir så mye lavere enn den reelle lønna, sier Vangstad.

– I en medlemsundersøkelse sa 70 prosent av våre medlemmene at det er enten sannsynlig, svært sannsynlig eller helt sikkert at det er de kommer til å slutte i forsvaret hvis den pensjonsordningen blir stående. Det er jo dramatiske tall, sier han.


Mulige utfall

De ser to mulige utfall av pensjonsstriden:

  • Om offiserene vinner fram, slik de gjorde i trygderetten, vil trolig alle i Forsvaret få sine variable tillegg inn i pensjonsgrunnlaget.
  • Dersom staten fåpr medhold i domstolen, blir det ingen ekstra pensjon. I så fall vil det bli vanskelig både å holde på dagens ansatte i Forsvaret, tror de to topptillitvalgte.

Statssekretær Marie Lamo Vikanes viser til at uenigheten om variable tillegg som grunnlag for pensjonen, kommer opp for Gulating Lagmannsrett «som følge av at begge parter anket kjennelsen fra Trygderetten».

– Det er Statens Pensjonskasse som er statens part, og det er ikke naturlig for meg å kommentere saken mens den pågår i domstolen, skriver hun.

Read Entire Article