Spesialenheten legger ned påstand om frifinnelse av politimannen som skjøt mann i kneet

3 days ago 9



 Carina Johansen / NTBPolitibil nær stedet der en mann ble skutt av politiet utenfor et varehus i Hillevåg i Stavanger i 2022. Foto: Carina Johansen / NTB

Under rettssakens siste dag ble det klart at påtalemyndigheten ikke mener at politimannen i Trøndelag skal straffes.

torsdag 3. oktober kl. 09:24

– Vi mener at tiltalte skal frifinnes, men håper at retten skriver en grundig dom, sier påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten, Thomas Arntsen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Mannen i 30-årene ble skutt av politiet i forbindelse med en melding om at han skar opp bildekk på en parkeringsplass i Hillevåg 22. desember 2022.

Ifølge politiet oppsto det en trusselsituasjon på stedet. Politibetjenten skal ha pekt mot mannen for å lyssette ham med lykten på pistolen, uten hensikt om å skyte, ifølge tiltalen.

Da avtrekkeren ble presset for langt inn, gikk det av et skudd som traff mannen i kneet. Han ble ikke livstruende skadet.

Politimannen har tidligere nektet straffskyld og sagt det var et uhell.

Spesialenheten

Spørsmål og svar

Hva er Spesialenheten?

Spesialenheten for politisaker er en uavhengig enhet som etterforsker og avgjør saker der ansatte i politiet eller påtalemyndigheten er mistenkt eller anmeldt for å ha begått straffbare handlinger i tjeneste.

De er ikke en del av politiet, men jobber under Riksadvokaten og Justis- og beredskapsdepartementet.

Hvilke saker etterforsker de?

Spesialenheten etterforsker saker der det er mistanke om straffbare handlinger utført av politiet eller påtalemyndigheten. Dette inkluderer også studenter i praksis og innkalte mannskaper i politireserve.

De etterforsker også saker der noen dør eller blir alvorlig skadet som følge av politiets handlinger, selv om det ikke er mistanke om en straffbar handling.

Hvem kan anmelde til Spesialenheten?

Alle kan sende en melding til Spesialenheten. De vurderer om meldingen skal behandles som en anmeldelse, klage, eller om den skal avvises.

Klager etterforskes ikke, men kan sendes videre til andre instanser som politidistriktet eller Justis- og beredskapsdepartementet.

Klager på Spesialenhetens avgjørelser kan sendes til Riksadvokaten.

Hva slags reaksjoner kan de gi?

I 2022 behandlet Spesialenheten 974 anmeldelser. I 29 av disse sakene ble det gitt reaksjoner som forelegg, tiltale eller påtaleunnlatelse.

Det var med andre ord kun tre prosent av de behandlede anmeldelsene som førte til at Spesialenheten innstilte til straff.

Publisert: 03.10.24 kl. 09:04Oppdatert: 03.10.24 kl. 09:24

Relaterte emner

Read Entire Article