Sp-topp slår tilbake: Mener EU ikke kan straffe Norge

10 hours ago 5



Senere i dag samler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitt mannskap til regjeringskonferanse. Da ligger saken om EUs fjerde energimarkedspakke på bordet.

Og det er full splittelse internt i regjeringen om pakken: Arbeiderpartiet vil nå innføre deler av pakken, mens Senterpartiet sier nei. Saken kan ende med regjeringskrise.

Ett av de viktigste argumentene for Ap i arbeidet med å innføre energireglene, er at Norge er avhengig av et godt forhold til EU på andre områder. Helse, vaksinesamarbeid, markedsavgang og toll trekkes ofte frem som eksempler.

Men nå går Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad skarpt i rette med denne måten å argumentere på.

– Jeg er ikke villig til å være med på en analyse der EU skal få muligheten til å koble ulike områder opp mot hverandre. En sånn tenkning er ikke i tråd med EØS-avtalen, sier Arnstad.

– Og Stortinget har egentlig aldri tatt stilling til at det skal være mulig for EU å koble ulike områder opp mot hverandre. EØS-avtalen sier at hvis det er konflikt på ett område, så skal mottiltak knytte seg til det spesifikke området, ikke til andre områder.

– Så det er ingen grunn til å frykte at Norge blir straffet på helse eller toll hvis man ikke innfører disse direktivene?

– Jeg mener at vi må ikke akseptere den type koblinger. Fordi det ikke er i tråd med EØS-avtalens bestemmelser. Det er uklokt av oss å akseptere den type koblinger, fordi da lar vi EU få lov å operere på en måte som vi selv ikke ønsker å operere. Og det er ikke bra.

Ikke ventet beslutning

Det er ikke ventet at regjeringen fatter noe vedtak om energimarkedspakken på regjeringskonferansen i dag, opplyste flere kilder til NRK i går.

Tirsdag kveld ble det kjent at deler av den omstridte energipakken fra EU kommer til behandling i regjeringen i morgen. Ap ønsker å innføre de nye reglene, men Sp er mot.

– Hvordan vurderer du situasjonen for regjeringen?

– Det er en krevende situasjon, sier Arnstad til NRK i dag.

Det er vanlig at vanskelige saker blir tatt opp i regjeringskonferanse til såkalt foreløpig drøftelse. Sakene blir deretter tatt opp i regjeringskonferansen en eller flere ganger senere.

Samtidig er det fra Sp-hold et ønske om en form for forsikring om at regjeringen ikke vil legge fram energipakken i det hele tatt i løpet av denne stortingsperioden. Partiet ønsker ikke en vedvarende usikkerhet omkring dette, ifølge NRKs kilder.

Dagens behandling av tre av de totalt åtte direktivene og forordningene i pakken er likevel viktig, fordi det er første gang regjeringen tar opp saken i plenum.

Det er fornybardirektivet, bygningsdirektivet og et direktivet om energieffektivisering som skal på bordet i dag.

Storleverandør av olje og gass

Det faktum at Norge leverer en stor andel av den olje og gassen EU trenger, er for lengst også dratt inn i diskusjonen.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug mener Norge aktivt må bruke nettopp olje og gass som et pressmiddel overfor EU. Heller ikke Frp ønsker at Norge innfører EUs nye energiregelverk.

Også Marit Arnstad mener Norge må fremheve den posisjonen landet er i overfor EU på nettopp dette området.

– Vi sto for 30 prosent av deres import av gass i fjor, vi produserte alt det remmer og tøy kunne holde. Det burde være den beste garantisten for at EU ser på det med velvilje dersom det skal skje noe når det gjelder toll fra USA.

– Norge burde true med å stanse gasseksporten hvis ikke EU gir seg på dette?

– Nei, jeg syns ikke det er noen grunn til at Norge skal true. Men jeg syns Norge skal fremheve den posisjonen vi er i, der vi da produserer alt det vi kan av gass for å levere til det europeiske kontinentet.

Uavklart

Det er fremdeles uklart hvordan den betente konflikten i regjeringen ender.

Det er uaktuelt for Sp å ta dissens på saken i regjering, ifølge kildene NRK har snakket med. Å ta dissens kan innebære at partiet ikke forlater regjeringen, men markerer motstand mot saken ved å stemme mot den i Stortinget.

Årsaken til at Sp ikke vil ha en slik løsning, er at da må partiet sitte og styre en politikk de er mot.

Vil Sp kreve en avklaring fra Ap på hva de har tenkt å gjøre med denne saken?

Nei, nå diskuteres dette i regjering. Så får vi se hvordan det utvikler seg videre, sier Arnstad.

Er Sp redd for en «snikinnføring» av hele denne pakken hvis det nå kommer tre direktiv først?

Ja, vi er bekymret for at Ap her ønsker å få oss med på de første tre direktivene og gjøre oss medansvarlige for dem. Så tar de de siste fem direktivene etter valget, i samarbeid med Høyre.

– Heller ikke de tre første direktivene som ligger på bordet nå, er uproblematiske for Sp?

Det er ulikheter ved de ulike direktivene. Men vi ser energimarkedspakken som en helhet. Og ønsker ikke å dele den opp i biter og være nødt til å akseptere pakken bitvis.

Publisert 23.01.2025, kl. 11.04 Oppdatert 23.01.2025, kl. 11.27

Read Entire Article