Sp-ordførere og Lundteigen: – Blir vanskelig å samarbeide med Ap

1 month ago 23



  • Flere videregående skoler og skolesteder i Innlandet planlegges nedlagt. Saken skal avgjøres onsdag.
  • Dette har skapt voldsomme reaksjoner lokalt. Mandag åpnet Lom-ordfører Kristian Frisvold kommunestyremøtet med en voldsom tirade. Han erklærte «full krig».
  • Tirsdag er det varslet demonstrasjon på Hamar, og mørklegging og stenging av flere steder i Innlandet.

– Hvis dette er den type distriktspolitikk Ap vil ha, så er det helt klart. Da kan vi ikke samarbeide, sier fungerende ordfører i Skjåk, Kristen Dagsgard (Sp).

Sammen med fire andre partifeller, stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, ordfører Mariann Skotte i Lesja, ordfører Ola Tore Dokken i Nordre Land og gruppeleder Magnus Bø i Lom, stiller han spørsmål ved fremtiden til regjeringen.

 Mattis Sandblad / VGSP-VETERAN: Per Olaf Lundteigen er kjent som en frittalende nestor i Senterpartiet. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Hvis Ap sentralt ikke står opp mot denne politiske linjen, så bryter Ap med alliansen; fellesskap og trygghet for hele landet. Dette vil måtte få konsekvenser for regjeringssamarbeid. Slik grunnleggende uenighet kan vi ikke ha i regjeringer hvor Sp er partner, presiserer Per Olaf Lundteigen.

Les også: Dette må du vite om skolenedleggelsene i Innlandet

– Skolesaken viser at Sp og Ap i Innlandet har ulik virkelighetsforståelse; Hva vi vil med Norge? Sp må stå opp for trygge lokalsamfunn, se helhet og se hva sårbar ungdom trenger, legger han til.

Enda større utenforskap, ekskludering og frafall av ungdom i Innlandet blir konsekvensene med de varslede skolenedleggelsene, advarer Sp-veteranen.

Bilde av Kristen Dagsgard (Sp)Kristen Dagsgard (Sp)

Fungerende ordfører i Skjåk. Han sier skolenedleggelsen i Lom er «tusen skritt tilbake» for den lille kommunen.

Bakgrunnen for utspillet hans er at Innlandet Arbeiderparti inngår i flertallet som står bak forslaget som har satt fyr på storfylket: Å legge ned to videregående skoler, og fire skolesteder.

Dette er skolesaken i Innlandet

  • 4. oktober la administrasjonen i Innlandet frem et forslag om å kutte antallet skoler og skolesteder i fylket.
  • Onsdag denne uken besluttet et flertall i hovedutvalget for utdanning, bestående av Høyre, Arbeiderparti og MDG, å legge ned to skoler og fire skolesteder.
  • Debatten rundt skolenedleggelsene har rast de siste ukene. Flere tusen har møtt opp i fakkeldemonstrasjoner, politikere har meldt seg ut av partiet sitt og PST er orientert om hets og verbale angrep mot politikere.

Dette er skolene og skolestedene:

  • Dokka videregående skole
  • Skarnes videregående skole
  • Skolestedene Lom og Dombås ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole
  • Skolestedene Flisa og Sønsterud ved Solør videregående skole
  • Bakgrunnen er at Innlandet fylkeskommune har nærmere 3500 færre elver i VGS i dag, enn i 2013. I årene fremover venter fylket enda 3000 færre elever enn i dag. Det sier fylkesordfører Thomas Breen (Ap) i en pressemelding.
  • Fredag sto fylkesutvalget i Innlandet fast ved å legge ned skolene og skolestedene.
  • Skolestrukturen skal endelig avgjøres den 23. oktober av fylkestinget i Innlandet.

Mener Vedum må snakke med Støre

De fire lokalpolitikerne mener Sp-partileder Trygve Slagsvold Vedum må ta en alvorsprat med Jonas Gahr Støre (Ap):

–⁠ Om hva slags distriktspolitikk Arbeiderpartiet vil ha. Slik det blir for innlandet nå, er det ikke i Senterparti-ånd. Ergo blir det vanskelig å samarbeide, sier Dagsgard i Skjåk.

– Kan Senterpartiet fortsette å samarbeide i regjering med Arbeiderpartiet hvis skolenedleggelsene blir vedtatt?

– Jeg er usikker. Det er fristende å si at vi har en regjering som finner seg i at man langt på vei legger deler av Innlandet brakk.

Skjåk er nærmeste kommunenabo til vgs. i Lom.

 PrivatORDFØRER: Mariann Skotte (Sp), er ordfører i Lesja kommune. Skolestedet Dombås, ikke langt fra Lesja, er blant de foreslåtte nedlagte skolestedene. Foto: Privat

– Arbeiderpartiet lokalt er på total kollisjonskurs med politikken nasjonalt, mener Mariann Skotte (Sp), ordfører i Lesja.

Hun viser til at regjeringen har hatt som mål å satse på distriktspolitikk, med blant annet desentraliserte skoler:

– Det er jo stikk i strid med det, sier Skotte.

– Mener du Vedum bør be Støre be sine lokalpolitikere om revurdere?

– Ja, absolutt, den praten bør de kunne ta. Det er veldig skadelig det som skjer i Innlandet. Det er full misnøye og mange fortvilte folk, sier hun.

 Morten Normann / NTBFOLKEREISNING: Nær 2000 møtte opp i fakkeldemonstrasjon mot nedleggelsen av Dokka videregående skole i Nordre Land kommune, mandag forrige uke. Foto: Morten Normann / NTB

Vedum: – Snakker godt sammen

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som selv bor i Stange i Innlandet, velger å ikke kommentere kravene om å revurdere regjeringssamarbeidet med Ap og Støre.

– Jeg og Jonas snakker godt sammen og vi er to partier som samarbeider godt i regjering, med god politikk for hele Norge. Som partileder i Senterpartiet er jeg er glad for at våre lokale folk i Innlandet har vært krystallklare på at sentralisering av skoletilbudet i gamle Hedmark og Oppland er uaktuelt, skriver Vedum i en e-post til VG.

Han avviser imidlertid indirekte at det er aktuelt for Sp å forlate regjeringen om samarbeidet med Ap sentralt.

– Det som skjer i Innlandet nå viser hvorfor Senterpartiet trengs både lokalt, regionalt og nasjonalt. Etter vi tok over regjeringsmakten etter åtte år med storstilt sentralisering under Høyre og Frp har Senterpartiet og Ap gjennomført den mest offensive distriktspolitikken siden Borten-regjeringen, skriver Vedum og ramser opp blant annet gratis ferger, billigere barnehage og sletting av studiegjeld i 189 kommuner.

– Har svelget ganske mange kameler

– Jeg vet ikke om jeg skal gå så langt som å si at denne saken gir en regjeringskrise, men det er klart at det som skjer i Innlandet nå er veldig imot det regjeringen jobber med, sier ordfører Ola Tore Dokken, ordfører i Dokka.

Kommunen står i fare for å miste Dokka vgs., som er foreslått nedlagt av et lite flertall i fylkesutvalget før fylkestinget avgjør saken onsdag.

 PrivatDOKKEN PÅ DOKKA: Ordfører Ola Tore Dokken, foran bygdas lokale videregående skole – som er foreslått lagt ned. Han mener skolenedleggelser er stikk i strid med regjeringen politikk, og viser til perspektivmeldingen, arbeid for de svakeste i samfunnet og arbeidet mot utenforskap. Foto: Privat

Han understreker at han føler han har regjeringsmedlemmene fra Senterpartiet i ryggen i skolesaken.

– Men er det en for stor kamel å svelge for Senterpartiet til å kunne fortsette videre samarbeid med Arbeiderpartiet?

– For å være ærlig så synes jeg Senterpartiet har svelget ganske mange kameler allerede, svarer Dokken.

For mange er han kjent som en storskytter og tidligere skytterkonge.

Mariann Skotte mener Dokken treffer blink i sitt ordvalg. Hun går om mulig enda lenger enn Dokka-ordføreren:

Skotte mener nemlig at Trygve Slagsvold Vedum bør ta Senterpartiet ut av Støre-regjeringen:

– For meg er det en sum som gjør at jeg mener Senterpartiet bør gå ut av regjering.

Det støtter partiveteran Per Olaf Lundteigen. Han er nylig hjemkommet etter en tur i tidligere Oppland – et av de heteste stridsområdene i skolekampen.

– Også du mener at hvis de utpekte vgs-ene i Innlandet blir lagt ned, så bør det få følger for Sp sitt regjeringssamarbeid med Ap?

– Ja, en nedlegging av disse enormt viktige skolene og skolestedene fra Ap sin side vil være et så sterkt signal til resten av landet om at regjeringen me Ap i spissen er så på defensiven hva gjelder satsing på distrikt og levende bygder, at vi bør revurdere å samarbeide i regjering med Ap. Dette er distriktsnedbygging i praksis, sier Lundteigen til VG.

Han mener tilhengerne av skolenedleggelsene ikke har tatt innover seg at vgs-ene er et viktig lim i trygge lokalsamfunn.

Ordfører Skotte i Lesja understreker én ting:

– Det er ikke Senterpartiet som er problemet her, det er Arbeiderpartiet.

– Undergraver totalt

Det utsagnet er gruppeleder Magnus Bø (Sp) i Lom kommunestyre helt enig i. Også hans kommune ligger an til å miste sitt lokale videregående skoletilbud.

Han vil ikke be Sp revurdere regjeringssamarbeid, men er enig i at det er utfordrende. Han påpeker at Sp ikke samarbeider med Ap på fylkesnivå, men er i opposisjon mot Ap, Høyre og MDG, som utgjør det spesielle styringsflertallet i Innlandet.

– Kan Senterpartiet fortsette å samarbeide med et parti nasjonalt, som gjennomfører denne politikken lokalt?

– Jeg er betenkt, jeg må innrømme det.

 Marit SlettenGruppeleder for Senterpartiet i Lom, Magnus Bø. Han sier regjeringens respons er avgjørende for tilliten: – Det spørs om statsministeren tar innbyggerne sine på alvor, og i det minste møter dem på tirsdag. Og prøver å gå i dialog med sitt eget fylkeslag. Foto: Marit Sletten

Bø understreker at han ikke ønsker å si noe om regjeringssamarbeidet for inneværende periode, før han ser hva fylkestinget vedtar førstkommende onsdag:

– Hvordan jeg ser på regjeringsprosjektet avhenger av hva Innlandet Ap faktisk gjør.

Bø sier han forstår godt partikollegene som tenker på om det er «formålstjenlig å samarbeide videre».

– Samtidig mener jeg også at regjeringen får til veldig mye bra distriktspolitikk. Men det må være et samsvar mellom fylkespolitikken og regjeringen. Per dags dato virker det som at Innlandet Arbeiderparti og Arbeiderpartiet nasjonalt er helt på kollisjonskurs med hverandre, sier Bø.

Per Olaf Lundteigen kjøper ikke at skolenedleggelser i fylkene ikke er noe regjering og storting har noe med. Nå forventer han at regjeringen og stortinget finner sammen i å øke bevilgningene til fylkeskommunene i statsbudsjettet – så både Innlandet og andre fylker ikke kan skylde på pengemangel.

– Det må skje. Det er ikke noe som heter at Stortinget ikke har ansvar. Vi gir rammene, avslutter Lundteigen.

VG har siden mandag formiddag forsøkt å få en kommentar om saken fra statmininister Jonas Gahr Støre. Mandag kveld opplyste statssekretær Kristoffer Thoner ved SMK at statsministeren ikke har anledning til å svare om saken før tirsdag.

Read Entire Article