Marit Arnstad (Sp) frykter at et ja til EU-direktiver nå betyr «snikinnføring» av hele energipakken senere.
Kortversjonen
- Senterpartiet kan ende med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet tvinger gjennom tre direktiv fra EUs energimarkedspakke.
- Energiminister Terje Aasland (ap) sier i NRK Debatten at pakken er nødvendig når verden er mer urolig.
- Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, frykter at et ja til EU-direktiver nå betyr «snikinnføring» av hele energipakken senere.
– Vi gjør det nå fordi vi er i en situasjon som egentlig er ganske dramatisk. Verden er endret på en uke, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i NRK Debatten om hvorfor EUs fjerde energimarkedspakke behandles akkurat nå.
– Trump har inntatt presidentsete i USA. Han har varslet straffetoll mot EU. Norge er avhengig av å bygge oppunder EØS-avtalen på en god måte, sier Aasalnd og legger til:
– Vi har i løpet av det siste året jobbet intenst med dette.
Sp: Frykter snikinnføring
Energiminister Terje Aasland (Ap) og parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, møtes til Debatten i NRK torsdag kveld.
– Senterpartiet ser fjerde energimarkedspakke som en helhet. Dette er en utvidelse av tredje energimarkedspakke. Den gjør oss til en del av EUs felles kraftmarked, og det er ikke det vi trenger når vi ønsker mer nasjonal kontroll, sier Arnstad og fortsetter:
– Vi har ikke akseptert å innføre denne pakken bitvis. Da vet vi hva som skjer: Da får de oss med på tre nå, så går de sammen med Høyre etter valget og innfører de fem siste.
På spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om det stemmer, svarer Aasland:
– Nei, det er ingen plan overhodet. Vi har lagt fram de tre direktivene som er helt uproblematiske i forhold til Norge. Det handler ikke om å frasi seg noen nasjonal selvråderett på noen måte, og det vet Arnstad godt.
– De siste direktivene vil vi avvente og se.
Henger du ikke helt med på EUs fjerde energimarkedspakke? Her er alt du trenger å vite:
Arnstad mener Arbeiderpartiet ikke engang vil diskutere å si nei til EU-reglene.
– Når Arbeiderpartiet ikke er villig til å starte noen diskusjon om veto, så må jeg si at jeg stoler ikke på Arbeiderpartiet i saken her. Jeg tror at de er så tro mot EØS-avtalen at når de kommer over valget, vil de alliere seg med Høyre, sier Arnstad.
– Dissens
er en mulighet dere har. Er det aktuelt? spør Solvang.– Da blir vi medansvarlig for å gjennomføre. Derfor har nok mange i vår stortingsgruppe vært skeptiske til det.
– Aasland, vil du trekke saken for å redde regjeringen?
– Vi har nå disse til behandling i regjeringen, og er bestemt på at vi skal ha en prosess videre på det, svarer Aasland.
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og nestleder i Frp Hans Petter Limi stiller også i debatten, mot tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og MDG-leder Arild Hermstad.
Hastemøter i partiene
Regjeringen, med medlemmer fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, drøftet torsdag innføringen av deler av EUs fjerde energimarkedspakke i regjeringskonferanse. De har ikke gjort noe vedtak i saken i dag.
Etter dette kalte begge partier inn til hastemøter: Arbeiderpartiet kalte først inn stortingsgruppen si, og deretter de viktigste partiorganene i hele landet. Senterpartiet kalte inn til møte i sentralstyret.