SP holder hodet kaldt og hjertet varmt i denne saken

1 month ago 25



NRK oppslag 22. august: «Ny abortlov legges frem fredag – Senterpartiet tar dissens og stiller seg ikke bak lovforslaget». SP fristiller sine stortingsrepresentanter i dette spørsmålet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det har vært kjent lenge at SP har et nyansert syn på saken om å utvide retten til selvbestemt abort fram til uke18. Familieminister Kjersti Toppe markerte motstand i vår, og nå melder altså NRK at SP tar eierskap til kampen mot å utvide grensen for selvbestemt abort. Det er klokt. SP holder hodet kaldt og hjertet varmt i denne saken, som i andre saker som omhandler verdispørsmål. SP tar for eksempel avstand fra radikal kjønnsideologi og er imot legalisering av hasj.

Da selvbestemt abort frem til uke 12 ble innført i Norge i 1978 sto kvinners rett til å bestemme over eget liv og helse på agendaen. Etter 12. svangerskapsuke har det vært abortnemdene (med to leger) som skal vurdere om begrunnelsen for å søke om abort oppfyller lovens bestemmelser. Samtidig har kvinner hatt en lovfestet rett til å medvirke i avgjørelsen. Fra og med 13. uke har altså fosteret hatt et eget rettsvern.

Jeg synes denne loven på en god måte balanserer hensynet til fosteret og hensynet til kvinnen. I takt med at fosteret modnes får det økende beskyttelse/rettsvern, samtidig som kvinnen får drøftet sine synspunkter med fagpersoner. Avgjørelsen om senabort, så sent som i uke 17-18, bare 5-6 uker før fosteret er levedyktig (med medisinsk hjelp), må være vanskelig. Leger i abortnemder har uttalt at kvinnene uttrykker behov for hjelp til å ta en slik avgjørelse. 97% (av 500 saker ) fikk innvilget abort i nemda i 2022, de aller fleste på grunn av fare for alvorlig sykdom hos fosteret. Noen få svangerskapsavbrudd innvilges fordi svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon.

Kjersti Toppe har uttrykt bekymring for at utvidet abortgrense til 18. uke vil føre til et økende antall senaborter på friske fostre. Det er jo en åpenbar risiko, selv om internasjonal forskning ikke gir grunnlag for en slik bekymring. I følge FNs barnekonvensjon, som er innbakt i vår grunnlov, vil fosteret fortsatt ha en lovbestemt beskyttelse om abortgrensen utvides: «Barnet har pga. sin spesielle sårbarhet behov for omsorg og lovbestemt beskyttelse både før og etter fødsel». Den beskyttelsen har fosteret gjennom dagens abortlov.

Samtidig har kvinnen, som også er i en svært sårbar situasjon, en lovfestet rett til å bli faglig ivaretatt. Hvem skal ta ansvar for dette hvis abortnemdene forsvinner? Det er slike verdispørsmål, som mange andre partier ikke ser på grunn av ideologiske skylapper, Senterpartiet tar på alvor.

Read Entire Article