Søstrene fra Bærum terrortiltalt: Skal ha planlagt militær kvinneleir

1 month ago 13



De to søstrene som reiste fra Bærum til Syria og sluttet seg til terrororganisasjonen ISIL i 2013, er nå tiltalt. Statsadvokatens anklager er omfattende.

 Alf Simensen / TV 2
MARS I FJOR: De to søstrene og barna deres landet på Gardermoen 28. mars 2023. Nå er de tiltalt for terrordeltakelse. Foto: Alf Simensen / TV 2

Publisert 23.08.2024 11:07 Sist oppdatert 8 minutter siden

17. oktober 2013 reiste de to søstrene med somalisk bakgrunn fra Sandvika til områder i Syria kontrollert av terrororganisasjonen ISIL. 

Bare en uke etter ankomst giftet de seg med hver sin fremmedkriger, som de fikk barn med. I 2013 var de 16 og 19 år gamle.

Søstrene ble enker i 2017 og 2018, da mennene deres døde. I mars 2023 ble de hentet hjem til Norge, sammen med barna sine. 

Etter et halvt år i norsk varetekt ble de løslatt for omtrent ett år siden. 10. september må de møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha deltatt i ISIL.

 Delil Souleiman
AL-HOL: De to søstrene var flere år i Al-Hol-leiren i Syria. Dette bildet er tatt i august 2021, og viser en gruppe kvinner i kø for utlevering av humanitære hjelpepakker. Foto: Delil Souleiman

«De fastholder at de reiste ned til Syria for å hjelpe sivilbefolkningen, og erkjenner ikke straffskyld», skriver Hilde Firman Fjellså i en epost til TV 2. 

Hun forsvarer den yngste søsteren. 

Treningsleir for kvinner

Det er tatt ut én tiltale for hver av kvinnene. Selv om de to søstrene reiste til Syria og sluttet seg til terrororganisasjonen på samme måte, er grunnlaget i de to tiltalene noe ulikt. 

Den yngste søsteren, som i dag har blitt 26 år gammel, er blant annet tiltalt for å ha gjort forberedelser «med henblikk på å starte en militær treningsleir for kvinner i ISIL, herunder tilegnet hun seg kunnskap om våpen og ammunisjon», heter det. 

Det er satt av fem uker til rettssaken i Oslo tingrett, der kvinnenes hverdag i de ISIL-kontrollerte områdene vil bli en viktig del av bevisførselen. 

Tiltalene beskriver også «ordinært» familieliv innad i IS. 

– Ekteskapet med disse to fremmedkrigerne og rollen som husmor og støttespillere for dem er en del av tiltalen, sier statsadvokat Marit Formo. 

«Ekteskapet varte frem til Hersi (ektemannen, journ.anm.) døde sommeren 2017. Som ektefelle var hun en viktig støttespiller for Hersi, blant annet ved at hun utførte husarbeid og også på andre måter tok vare på Hersi på hjemmebane», står det i tiltalen. 

«I tiltalen legger påtalemyndigheten også til grunn perioder da søstrene ikke var gift. Det er vi kritiske til», skriver Geir Lippestad, som forsvarer den eldste kvinnen, i en epost til TV 2. 

Anklager fra Al-hol

I tiltalen mot den eldste søsteren, som nå har blitt 30 år gammel, er det et punkt som skiller seg fra anklagene mot lillesøsteren.

Ifølge statsadvokaten hadde den 30 år gamle kvinnen en spesiell rolle i Al-hol-leiren i Syria så sent som våren 2021. 

Hun skal blant ha sørget for overføring av penger til ISIL, drevet propaganda og planlagt egen og andres flukt fra leiren til et ISIL-kvinnehus. 

Statsadvokaten skriver også at hun håndterte «hendelser og reaksjoner som ble ansett som fiender/motstandere av ISIL og/eller ikke støttet ISILs ideologi.»

 Jil Yngland / NTB
AKTOR: Statsadvokat Marit Formo, her sammen med E24-journalist Mathias Ogre (t.v.) og sin kollega Frederik Ranke under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i 2020, har tatt ut tiltalen mot de to kvinnene fra Bærum. Foto: Jil Yngland / NTB

Da Aftenposten møtte søstrene i Al-hol-leiren, nektet den eldste søsteren derimot for at hun er ekstremist.

I avhør med PST har kvinnene hevdet at de reiste til Syria frivillig, men at frivilligheten raskt opphørte. 

– De sier de reiste frivillig, men at det ikke ble som de hadde sett for seg? 

– Ja, det stemmer. De har forklart at deres hensikt med reisen var å drive hjelpearbeid, men at det ikke ble slik da de kom dit. Spørsmålet om frivillighet eller tvang kommer til å bli et sentralt tema i saken, sier Formo til TV 2. 

Ser til Høyesterett

I januar 2020 hentet norske myndigheter hjem en norsk-pakistansk kvinne som ble stilt for retten for lignende forhold som de to søstrene.

I Høyesterett fikk hun straffen sin redusert til ett år og fire måneder.

Hun fikk redusert straffen sin fra tre og et halvt år i tingretten, til to og et halvt år i lagmannsretten. 

Samtidig slo et flertall i landets øverste domstol fast at en husmor gift med en fremmedkriger i IS kan straffes for deltakelse i en terrororganisasjon. 

 Alf Simensen / NTB
FORSVARET: Advokatene Geir Lippestad og Hilde Firman Fjellså. Foto: Alf Simensen / NTB

– Har man lært noe av den saken?

– Ja, i forbindelse med tiltalebeslutningen i denne saken har vi tatt utgangspunkt i Høyesteretts dom i den saken, sier Formo.

Advokat Lippestad skriver i en epost til TV 2 at kvinnene nå først og fremst er opptatt av å ta vare på barna sine. 

«Jeg minner om at dette er to norske mødre som har vært gjennom mye, og nå blir det viktig for dem å gi sin versjon i retten. Det de er aller mest opptatt av både nå, og da de bestemte seg for å komme tilbake til Norge er å ivareta barna sine. De er nå trygge her i Norge og en del av det norske samfunnet. Det er jeg veldig glad for», skriver han.

Read Entire Article