Flere studier viser en rekke mulige bivirkninger av å drikke energidrikk. Nå sier forskere at det haster med å regulere salget. Også regjeringen er bekymret.
Publisert 08.10.2024 20:28
Stadig flere drikker energidrikker på en jevnlig basis i Norge.
Særlig blant de unge har de fargerike boksene eksplodert i popularitet.
Hele 72 prosent av videregåendeelever drikker energidrikk, viser en rapport fra FHI fra desember.
Nå slår flere forskere alarm, og vil ha tiltak umiddelbart.
Regjeringen sier at de jobber med saken. Les hva de svarer, lenger ned i saken.
Kan få alvorlige konsekvenser
Forskere fra Senter for translasjonsforskning i folkehelse ved Newcastle og Teesside University har sett på data fra 57 studier, med mer enn 1,2 millioner barn og unge fra 21 forskjellige land.
Oppsummeringen viser sammenheng mellom hyppig bruk av energidrikk og mentale utfordringer som angst, stress og depresjon.
– Det er ganske tydelig. Blant 57 studier fant de ingen positive virkninger av energidrikk, bortsett fra at noen iranske svømmere hadde økt prestasjon, sier professor i klinisk ernæring ved UiB, Jutta Dierkes.
Hun vil fraråde alle, og særlig unge, energidrikk.
– Jeg er veldig bekymret for den voldsomme økningen av inntaket blant unge. De inneholder masse koffein, som særlig blant unge kan påvirke hjernefunksjonen. Så påvirker de blodtrykket og hjerterytmen, og dermed har det også påvirkning på søvnen.
Dierkes kobler de mange negative bivirkningene i studien med søvnproblemer.
– Kaffe inneholder også koffein, men man drikker ikke det i bokser. Hadde man drukket ti kopper kaffe, hadde man også hatt problemer med å sove.
– Veldig farlig
Bjørn Bjorvatn, leder for Nasjonalt senter for søvnmedisin, deler professorens bekymring.
– Vi har flere studier som peker på at søvnproblemer øker blant unge, og selv om vi ikke vet sikkert årsaken, så er koffein om kvelden en mulig forklaring.
Koffein er et sterkt aktiviserende middel som gjør søvnen dårligere, og Bjorvatn ber folk unngå koffeindrikker etter klokken 17.
– Mangel på søvn er veldig farlig. Det er ingen tvil om at for lite søvn øker risikoen for angst og depresjon, men det er også mange andre negative konsekvenser av for lite søvn over tid.
Så mye koffein er skadelig for unge
- En halvliter med energidrikk inneholder rundt 160 mg koffein. Det er dobbelt så mye som en standard kopp med pulverkaffe (80 mg), og mer enn tre ganger mer enn en halvliter Coca Cola (50 mg).
- Koffein er avhengighetsskapende, og et høyt inntak kan være negativt for helsen. En brå slutt etter regelmessig inntak kan gi abstinenssymptomer.
- For barn og unge under 40 kilo kan enkeltinntak over 84 mg koffein føre til søvnvansker, mens daglige inntak over 120 mg kan gi generelle negative helseeffekter.
- For barn og unge over 40 kilo kan enkeltinntak over 56 mg koffein føre til søvnskader, mens daglige inntak over 180 mg kan gi generelle negative helseeffekter.
- Helseeffektene av koffein er blant annet:
- Økt konsentrasjon og prestasjon
- Økt hjerterytme/puls og pustefrekvens
- Økt utskillelse av salter og vann i nyrene
- Forhøyet blodtrykk
- Uro, angst og atferdsforstyrrelser
- Innsovningsvansker og søvnforstyrrelser
- Abstinenssymptomer som hodepine, angst, irritabilitet og tretthet
Kilde: FHI
Vil ha forbud nå
Allerede for halvannet år siden ble Stortinget enige om forbud mot kjøp og salg av energidrikk til barn under 16 år.
Likevel har det ennå ikke kommet en ny lov.
Det haster å få på plass strengere tiltak, mener seniorforsker i FHI, Anne Lise Brantsæter.
– Jeg mener at det er nødvendig for å beskytte de under 18 år mot helseskader knyttet til koffein i energidrikker.
Hun understreker at hun ikke snakker på vegne av FHI, og at dette er hennes personlige mening.
I januar la en ekspertgruppe med blant andre FHI frem kostholdstiltak for barn og unge.
Gruppen støttet forslaget fra Stortinget om å innføre aldersgrense på energidrikk, og anbefalte å vurdere 18 års aldersgrense.
– Den store enigheten innenfor fagfeltet om at det er behov for strengere regulering, viser at omfanget av bruk og skadepotensialet er betydelig, sier Brantsæter.
Hun får støtte av Dierkes ved UiB.
– Vi har sett en voldsom økning i bruk av energidrikk, og bør regulere salget så bare voksne kan kjøpe det.
Regjeringen: – Må ta forskningen på alvor
Regjeringen jobber nå med å følge opp anmodningen fra Stortinget, og har i arbeidet med å utrede dette fått en rekke innspill fra blant annet Mattilsynet og FHI.
– Vi vil komme tilbake med utformingen av det endelige forslaget, sier statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Statssekretæren er selv bekymret for utviklingen.
– Ja, jeg er bekymret over den økende bruken av energidrikk blant barn og unge. Det har flere negative effekter på barns helse, blant annet søvnforstyrrelser, overvekt og tannskader.
Samtidig viser han til at det er flere faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse.
– Helsen til barna våre er kjempeviktig. Det er bekymringsfullt at høyt inntak av energidrikker påvirker barn og unge negativt. Derfor må vi ta denne forskningen på alvor, sier Mushtaq.
Stortinget har også vedtatt et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, blant annet energidrikker.
Forslaget til forbudet har høringsfrist 22. november.