Søsknene måtte lage Spleis for å få råd til farens begravelse: – Jeg har tømt bufferkontoen

3 weeks ago 16



Etter å ha fått nesten 60.000 kroner i støtte må søsknene fortsatt ut med flere titusener for farens begravelse.

 Kristine, Martin og Anette Igelkjøn. Foto: Geir Martin Strande/BT

Publisert: 29.10.2024 09:09

I april i år fikk søsknene beskjeden: Faren deres, Truls Igelkjøn (61), hadde fått kreft med spredning.

I sommer fikk de vite at legene ikke kunne gjøre mer.

Med de tre voksne barna rundt seg, døde han 24. september.

– Jeg trodde jeg hadde forberedt meg, men det kom som et sjokk da han faktisk døde, sier datteren Anette Igelkjøn (32) til Bergens Tidende.

Dagen etter satt de hos Abbedissen begravelsesbyrå for å planlegge begravelsen.

Søsknene sier det var vondt å se den sterke, stabile faren sin sakte, men sikkert, bli sykere. Mot slutten skjønte de hvilken vei det kom til å gå.

Hadde ikke hodet med seg

De tre søsknene er fortsatt i etableringsfasen. Da de skjønte hva begravelsen ville koste, fant de ut at de ikke hadde økonomi til å betale for hele begravelsen og en gravstein.

Kristine er alene og har bare en inntekt. Anette er uten jobb og i en prosess med å bli uføretrygdet. Martin har nettopp blitt far for første gang.

Faren etterlot seg heller ingen arv de kunne bruke til begravelsen.

Det ble overveldende å ta stilling til hva begravelsen ville koste, dagen etter farens dødsfall.

– Du kommer jo helt i din egen boble, og du vet han må gravlegges. Du ender opp med å si «ja» til det begravelsesbyrået kommer med, fordi du har ikke hodet med deg, legger Martin Igelkjøn (27) til.

– Grusomt mye penger

For søsknene Igelkjøn havnet prisen for begravelsen på nesten 95.000 kroner.

Først kom selve begravelsen på rundt 44.000 kroner. Deretter minnestunden på cirka 10.000 kroner og til slutt kommer gravsteinen på rundt 40.000 kroner.

– Jeg syns det er grusomt mye penger, sier Kristine Igelkjøn (29).

Søsknene er ikke de eneste som syns det er kostbart med begravelser. I fjor døde det 43.685 mennesker i Norge. Av disse fikk nesten halvparten innvilget gravferdsstønad fra Nav,gravferdsstønad fra Nav,Dette er en behovsprøvd ordning som gjør at man kan få refundert inntil 28.677 kroner av en gravferd. Det er kun det som sees på som nødvendig for en begravelse som blir dekket av denne ordningen. Kilde: NAV. viser tall BT har hentet inn.

Gravferdsstønaden på 28.677 kroner skal sikre at personer som har lav eller ingen formue skal kunne få en gravferd.

Måtte tømme bufferkontoen

Søsknene så seg nødt til å starte en Spleis for å kunne betale for sin fars begravelse. Der fikk de inn litt over 29.000 kroner.

Hittil i år er det blitt opprettet 353 spleiser i kategorien «Etterlatte og begravelser», og det er blitt samlet inn over 18 millioner kroner fordelt på disse spleisene.

I etterkant har søsknene også fått innvilget gravferdsstøtten hos Nav på 28.677 kroner. Etter at de hadde mottatt Nav-støtte og pengene fra Spleisen, satt de igjen med en regning på 37.000 kroner.

De sier at de er veldig takknemlige for alle bidragene i spleisen og støtten fra Nav.

– Ingen av oss har eller har hatt mulighet til å spare opp så mye penger de siste månedene for å betale for dette. Og jeg måtte tømme bufferkontoen for å kunne legge ut for begravelsen, sier Anette Igelkjøn.

I dag sitter søsknene igjen med lite penger etter kostnadene knyttet til deres fars begravelse.

Familien forteller at de i etterkant har reagert på at begravelsesbyrået ikke fortalte underveis hva den endelige prisen ville bli.

Ifølge familien ble det ikke opplyst om selve prisen før helt i slutten av møtet med begravelsesbyrået. De mener derfor at de ikke hadde en reell mulighet til å motsi prisen.

– Det ble ikke snakket om pris i det hele tatt før konsulenten kom med et ark og ba oss om å signere, sier Kristine og legger til at ingen av dem var seg selv den dagen.

Søsknene forteller at det gikk raskt fra deres far fikk beskjeden om kreften til at han ble veldig syk.

Får få klager på pris

Begravelsesbyrået svarer at alle priser ligger på nettsiden deres, og i tillegg er prislisten synlig under møte med familier.

– Prisoverslag blir gitt etter samtale, basert på familiens ønsker og valg for seremonien. Totalprisen vil naturlig nok ikke kunne komme før på slutten av møtet når valg er gjort, sier arbeidsleder Lene Merete Kumhle hos Abbedissen gravferdsbyrå.

Hun legger til at dersom noe etter dette skulle være uklart er de tilgjengelige for spørsmål og endringer.

– Sorg preger folk på forskjellige måter. Gravferdskonsulentenes oppgave er å behandle hver enkelt pårørende i tråd med dette, sier Kumhle.

Hun sier at de ikke får mange klager på pris eller tilbakemeldinger på at folk er misfornøyde med prisene deres.

– Syns dere slik kommunikasjon er krevende?

– Nei, det er en del av jobben vår, sier Kumhle.

– Byråene må ta hensyn

Åse Skrøvset er bransjeleder i interesseorganisasjonen Virke Gravferd. Hun understreker at gravferdsbyråer er underlagt Prisopplysningsforskriften.

Den krever at byråene skal ha oversikter over minimums- og maksimumspriser for alle varer og tjenester. Prisene skal summeres hver for seg, slik at den laveste og den høyeste totalsummen blir tydelig. Oversikten skal ligge på byråets nettsider.

– Dette betyr at kunden må få et skriftlig pristilbud og tid til å sette seg inn i dette, før de inngår en avtale med gravferdsbyrået, sier hun.

Leder i Virke Gravferd, Åse Skrøvset. Foto: Virke

Skrøvset legger til at medlemmene i Virke Gravferd er forpliktet til å følge standard for god gravferdsskikk. De skal gi informasjon i forkant, som skal sette de etterlatte i stand til å velge gravferdsbyrå. De skal også få vite hvor mye gravferden vil komme til å koste.

– I gjennomsnitt står vanlige folk ansvarlig for en til to gravferder i løpet av et liv. Det er mye nytt å sette seg inn i for de fleste, sier Virke-lederen.

– I tillegg er de etterlatte i sorg og en sårbar situasjon. Dette er ekstra krevende for de etterlatte, og noe gravferdsbyråene må ta hensyn til.

Byråenes prisoversikter viser at en begravelse koster fra 13.000 til 50.000 kroner. De billigste er uten seremoni. I mange av tilfellene kommer en vanlig begravelse på rundt 45.000 kroner. I tillegg kommer prisen på gravstein.

Se mer detaljert oversikt her:

Siste farvel

1. oktober tok søsknene Igelkjøn et siste farvel med sin far ved Antveit Gravplass i Åsane. De sier at det var en nydelig seremoni og begravelse.

– Vi er veldig fornøyd med hvordan begravelsen ble, sier Anette Igelkjøn.

Priseksempler fra gravferdsbyråer i Bergen:

  • Kiste: 7350–41.000 kr

    Kister finnes i svært mange varianter. Den billigste er en enkel trehvit kiste. Den dyreste er laget av lakkert kirsebærtre.

  • Stell og nedlegging av avdøde: 1980–2580 kr

    Alle byråene tilbyr stell av den avdøde, og nedlegging i kiste. Prisene kan inneholde hygienemateriell eller annet utstyr.

  • Gravstein: 14.800–45.800 kr

    Enkelte byråer tilbyr å formidle ønsker om gravstein, men mange bestiller direkte fra leverandør. Disse priseksemplene er fra leverandører i bergensområdet. Den billigste er laget lys granitt, den dyreste en spesialdesignet seilbåt i stein.

  • Transport av båre til gravsted: 2460–4700 kr

    Kundene må som regel dekke all transport av kiste og mannskap. Disse prisene gjelder transport innenfor Bergen. Utenfor bykjernen stiger prisene.

  • Strømming: 2110–6600 kr

    Pandemien gjorde strømming aktuelt for mange familier. Flere byråer tilbyr dette fremdeles, fra enkle ettkameraproduksjoner til mer avanserte oppsett.

  • Blomster: 700–4550 kr

    Her tilbyr byråene en rekke varianter, til ulike priser. Som regel omfatter prisene en kistedekorasjon, en bårebukett, en krans eller lignende.

  • Gravkors: 850–990 kr

    Byråene tilbyr vanligvis et enkelt gravkors i påvente på gravstein. Noen kan også besørge hjerte- eller ventetegn til cirka 1000–2000 kroner.

  • Programhefte med bilde: 2600–3260 kr

    Å ha et programhefte for begravelsen er vanlig, med sangtekster og annen informasjon. Prisene gjelder 50 hefter i enkel, svart-hvitt-utforming. Skal programmet ha fargebilder eller høyere kvalitet, vil det koste mer.

  • Musikk/sanger: 3500–4500 kr

    Det er vanlig å leie inn musiker eller sanger til begravelser. Som oftest kan byråene skaffe musikere med en viss erfaring fra slike fremføringer, som f.eks. sangeren Eirik Søfteland eller musikeren Sebastian Blum.

  • Leie av pynt: 300–2200 kr

    Dette er en variabel kategori, som kan omfatte alt fra dekorasjoner til lys og lysestaker. Her har byråene ulike varianter.

Hva syns du om prisen på begravelser?

Altfor dyrt

Dyrt, men det går bra

Helt grei pris

Jeg syns det er billig

Vet ikke

Read Entire Article