Sørloth og Haaland omtales som «verdens beste spisspar»

2 hours ago 6



Alexander Sørloth (28) har kommet enda tettere på Erling Braut Haaland (24) i sin nye rolle. Finnes det en bedre spissduo i verden?

 Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 13.10.2024 13:41 | Oppdatert: 13.10.2024 13:54

Ikke ifølge TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller. Påstanden kom på direkten underveis i 3–0-seieren mot Slovenia.

– Det jeg mener er at det er ingen andre landslag som spiller med spisspar, som har bedre spisspar enn oss. Det er ikke mange klubblag som spiller med spisspar, heller, sier Stamsø Møller til VG.

Sørloth har hele sin klubbkarriere fungert som spiss, mens på landslaget har han ofte blitt skjøvet ut mot kanten og Haaland vært alenespiss. De siste landskampene har derimot Haaland og Sørloth startet sammen på topp.

Simen Stamsø Møller

TV 2-ekspert

Stamsø Møller trekker frem InterInterMarcus Thuram og Lautaro Martínez og Atlético MadridAtlético MadridAlexander Sørloths klubb. Antoine Griezmann, Julián Álvarez og Ángel Correa konkurrerer med Sørloth om spissplassene. som to unntak hvor det klassiske «spissparet» blir benyttet.

I landslagssammenheng er kanskje svenske Alexander Isak og Viktor Gyökeres de tøffeste konkurrentene om «verdens beste»-stempelet.

– Når de jobber som et spisspar er Haaland og Sørloth det beste som finnes, når de er så bra som de er i dag. Sørloth stepper opp hver gang han tar på seg landslagsdrakten, sier Stamsø Møller.

Hvordan går Østerrike-Norge?

Østerrike vinner

Uavgjort

Norge vinner

Vet ikke, bryr meg ikke

Østerrike-stjernen Marcel Sabitzer er også usikker på om det finnes noen bedre spissduo akkurat nå.

– Det er et vanskelig spørsmål. De er veldig sterke og en god duo. De er farlige for alle lag. Man må være klare for å forsvare seg godt. De er klasse, men vi har også veldig gode spillere, sier Sabitzer til VG.

Marcel Sabitzer

Østerrike-stjerne

Konfrontert med påstanden om det finnes et bedre spisspar, blir Alexander Sørloth svar skyldig:

NRK-ekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg er også på plass i Linz.

– Spisspar er en utdøende rase. Det er vanskelig å komme på noen bedre i farten, spesielt når man tenker individ pluss individ. Spisspar må også vurderes på hvordan man spiller sammen, og de må man ha noen flere kamper før vi kårer dem til verdens beste spisspar, sier han til VG.

Kristoffer Løkberg

NRK-ekspert

Tidligere har Sørloth hatt en utgangsposisjon som kantspiller. I de to siste kampene, som begge har endt med seier, har han startet mer sentralt – som en ren spiss ved siden av makker Erling Braut Haaland.

– Det får frem mer av godfoten til Sørloth. Hovedtanken har vært at han skal komme seg inn og tett på når Norge angriper, men det har gjort det lettere å komme seg dit enda tidligere og mer naturlig. Det tror jeg han selv har satt pris på.

Denne grafikken viser utviklingen til Sørloth:

1 av 3Foto: Sofascore

– Jeg trives veldig godt med det. Det har fungerte godt i to kamper, spesielt sist, sier Alexander Sørloth til VG.

– Hva blir bedre av at dere har lagt om litt?

– Offensivt er det ikke så stor forskjell. Jeg går mye innover i banen når utgangsposisjonen min er på kant også. Den kanskje største forskjellen defensivt er at jeg er høyere opp i banen og nærmere målet når vi vinner ballen. Det er litt annerledes løping når jeg spiller sentralt i banen. På kant er det flere lange løp og jeg blir lavere defensivt, sier Sørloth.

 Humøret er på topp blant landslagsprofilene, her ved Alexander Sørloth, Morten Thorsby, Sander Berge og Erling Braut Haaland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Stamsø Møller tror det gikk opp et lys for Erling Braut Haaland etter Slovenia-kampen.

– Jeg synes jo Sørloth er den mest bevegelige av dem i starten av kampen. Jeg synes han tar størst plass, er best feilvendt og bygger spillet deretter. Det er også viktig for Haaland at han ikke trenger å gjøre så mye av den drittjobben. Jeg tror det her kan ha vært nøkkelkampen for Haaland til å se nytten av å spille med Sørloth.

Da VG spør Ståle Solbakken om fordelen med å få spissene tettere sammen, svarer han:

– Jeg vil ikke ha dem så tett sammen, det er litt av poenget. Hvis vi skal slå lange baller, så er det viktig at de er tett sammen. Men når vi har ballen mot etablert forsvar er det viktig at de ikke er for tette. Da kan de tenke for likt, og det kan gjøre at de går i akkurat det samme rommet. Og det er veldig uheldig, sier Solbakken.

 Landslagssjef Ståle Solbakken dro en vits i prat med pressen i Linz. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det er ikke noe problem, skal vi tro Sørloth.

– Jeg synes det fungerer veldig godt fordi jeg liker meg bedre i korridorene enn det Erling gjør. Han liker å binde opp stopperne, mens jeg gjerne tar dem med på løpetur og utfordre én-mot-én. Jeg synes vi utfyller hverandre bra der, sier han.

https://vglive.vg.no/turnering/uefa-nations-league/187/tabell?stageName=League+B%2C+Group+3

Men det er ikke bare det offensive som skal sitte. Norge skal også ha kontroll defensivt.

Ståle Solbakken mener Norge nå kan spille både med to spisser i 4–4–2, men også 4–3–3-formasjonen som har blitt mest brukt under Solbakken.

I hjemmekampen mot Østerrike i september måtte han legge om fra to spisser til én spiss midtveis i første omgang for å få mer defensiv kontroll.

– Vi kan bytte fra sekund til sekund. Nå spilte vi med to systemer avhengig av om vi hadde ballen eller ikke. Det fungerte bra, sier Solbakken.

Ståle Solbakken

Norges landslagssjef

TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller forklarer:

– Når man har et spisspar defensivt, så krever det veldig mye innsats av spissene. Innsatsen deres var mye bedre som par i dag enn mot Østerrike hjemme, sier han.

Østerrike – Norge har avspark søndag klokken 20.45. Kampen vises hos TV 2.

Read Entire Article