Det er 17. september i år, NRK-programleder Emil Gukild jobber hardt for å skaffe gjester til et nytt fotballprogram.
Øverst på ønskelista i sportsredaksjonen: Ole Gunnar Solskjær.
Den 51 år gamle kristiansunderen har vært uten trenerjobb siden han fikk sparken i Manchester United i november i 2021.
Siden den gang har han ikke gjort et eneste stort intervju med norsk presse.
Og det står ikke på forsøkene.
Nå er han dessuten blitt enda mer aktuell etter at han nylig åpnet døra for å bli norsk landslagssjef den dagen Ståle Solbakken er ferdig i jobben.
Gukild har ikke altfor store forhåpninger om at han skal klare å lande en intervjuavtale.
Men han har fått positive signaler fra NRK-ekspert og Solskjær-venn Åge Hareide, som mener det er gode sjanser for at trenerprofilen kan takke ja til å stille i det nye programmet.
Han bestemmer seg for å prøve:
«Hei, Ole Gunnar. Fikk nummeret ditt fra Åge. Hørte du kunne tenke deg å stille som gjest i vårt nye fotballprogram. Tanken er å relansere Bakrommet i ny drakt, med en ny hedersgjest hvert program som snakker fotball med Åge, Andrine, Løkberg og meg. Helt perfekt om du kan være hedersgjest i episode 1» skriver han.
Han trykker send.
Det går ikke lenge før det vibrerer i telefonen.
Og svaret er positivt. Solskjær er ikke altfor glad i intervjuer og medieoppdrag, men han er opptatt av å stille opp for venner. Og han har fortsatt stor respekt for NRK-ekspert Åge Hareide.
Derfor inviterer han oss til Kristiansund for å gjøre dette intervjuet.
Solskjær blir dermed første gjest i en ny utgave av fotballkonseptet Bakrommet, kult-programmet der avdøde Knut Nesbø var programleder fra 2007 til 2012.
- NRKs nye fotballpodkast «Bakrommet» kan du høre på NRK Radio eller se på NRKTV fra og med mandag. Der snakker han fotball med Åge Hareide, Kristoffer Løkberg, Andrine Hegerberg og Emil Gukild.
– Det er ti år siden sist jeg var her. Det var 70-årsdagen til «fatter'n», sier Solskjær da han møter opp på restauranten Smia i hjembyen Kristiansund.
Han har satt av to timer til NRK.
Solskjær, som omtaler seg selv som pensjonist, har god tid nå som han står uten jobb.
De siste årene har gått med på å roe litt ned, senke tempoet.
– Nå gjør jeg akkurat det jeg vil og koser meg, sier han.
Han ser mye lystbetont fotball, jobber litt for Uefa som kampanalytiker og er i sluttfasen med å bygge drømmehuset i Kristiansund.
Solskjær kjøpte eiendommen ned mot havgapet helt tilbake i 2010, den gangen for 11,5 millioner kroner, prisrekord i Kristiansund den gangen.
Nå har han revet det gamle bygget og er i ferd med å ferdigstille et helt nytt, der boligen, uthuset og garasjen blir på totalt 510 kvadratmeter.
– Jeg flytter inn om et par uker, sier han.
Solskjær har endelig hatt tid til å se barnas fotballkamper de siste årene. Det har han omtrent aldri kunnet gjøre tidligere.
At han ikke har hatt en trenerjobb siden 2021, mener han er selvvalgt.
– Jeg er kommet i en posisjon hvor jeg kan velge og vrake, og der er jeg heldig. Økonomisk så trenger jeg ikke noe, sier han.
– Hva skal til for å trigge deg, spør Andrine Hegerberg.
– Det må være noe spennende nok, sammen med de rette folka. Men jeg har det så godt nå at det må være noe som trigger meg nok til at jeg velger å reise fra Nordmøre, sier han.
Selv om det er tre år siden han forsvant ut av rampelyset, er han fortsatt et aktuelt navn når både klubber og landslag skal finne en ny sjef.
Nylig hevdet dansk presse at Solskjær valgte å takke nei til jobben som dansk landslagssjef.
Han vil ikke kommentere konkrete tilbud direkte overfor NRK, det handler om respekt overfor de andre partene.
Men han røper at han har hatt flere muligheter til å hoppe tilbake i manesjen.
– Jeg tror at et landslag kunne passet meg. Men da kan det ikke være på andre siden av jordkloden. Jeg hadde to muligheter, men det hadde vært et halvt døgn å reise, og det er tidsforskjell inni bildet, så det valgte jeg bort. Selv om jeg da kunne være med i mesterskap, forteller han.
– Nå skal jeg stille deg århundrets spørsmål, sier Åge Hareide. Ringte det engelske fotballforbundet deg?
– Nei, svarer Solskjær. Men kan ikke jeg kaste ut noe her?
Han foreslår en konkret regel, noe han har tenkt mye på:
Solskjær mener det må være et krav at en landslagstrener kommer fra den samme nasjonen.
– Jeg syns det høres mer riktig ut. Da får du en pekepinn på hvor godt det landet er, uten så mye hjelp, sier han.
Solskjær måtte med andre ord vært nødt til å trene Norge, ingen andre land.
Gukild prøver seg med et direkte spørsmål:
– Ståle har sagt at han er ferdig etter neste kvalik. Er det da sånn at du venter på den muligheten, eller?
– Sa Ståle akkurat det? Jeg er ikke så sikker på om han sa akkurat det, sier Solskjær og smiler.
Han har rett. Solbakken sa at det er «mest sannsynlig» at han er ferdig etter neste kvalik.
– Altså, jeg snakker mye med Ståle, vi er i telefonen ofte. Nå må vi nå håpe at han kvalifiserer seg. Og sånn som jeg tolker ham, så kan han plutselig bli i jobben lenger om han kvalifiserer seg (for VM), sier Solskjær.
– Så du sitter ikke og venter på den jobben?
– Nei, det gjør jeg ikke. For det første, ingenting er artigere enn at Norge kvalifiserer seg til et mesterskap. Og hvis vi klarer det nå, og blir med i VM i 2026 ... Det er på tide. Det er det vi håper på, alle sammen. Og vi håper vi gjør det så fort som mulig, mens Ståle er der, sier han.
Gukild gir seg imidlertid ikke så lett. Han påpeker at to av de andre som sitter rundt bordet, Kristoffer Løkberg og Åge Hareide, begge har lansert Solskjær som Norges neste trener.
Løkberg tar ordet:
– Jeg synes du, med Manchester United, traff veldig ofte i de enkeltkampene som kanskje betydde noe ekstra. Om det var PSG borte, eller kampene mot City og Pep Guardiola ... For meg så er det litt overførbart hvordan det vil være å komme inn som landslagssjef der du har få kamper. Da handler det om å treffe veldig godt på kampplanen, sier han.
– Kunne vi ikke spilt borte mot City oftere, da? De kampene trivdes jeg i. Det var fantastiske kamper. Det er én ting jeg er stolt av, statistikken mot verdens sannsynligvis beste manager gjennom tidene, svarer Solskjær.
Så får vi bare håpe Alex Ferguson ikke kjører dette intervjuet gjennom Google Translate.
Og mens vi er inne på Solskjærs tid i Manchester United. Han velger å se tilbake på den perioden og tenke positivt om det han utrettet.
– Jeg er stolt over det jeg gjorde. Jeg må si det, jeg synes det var mye bra. Og vi var på vei mot noe veldig bra. Vi ble nummer tre og nummer to, fikk en del semifinaler. Og dessverre tapte vi den finalen. Det er sånn jeg tenker på, hadde vi vunnet den, så kunne det vært et helt annet utfall, sier Solskjær.
Han tenker naturligvis på finalen i Europaligaen mot Villarreal i mai 2021. United tapte til slutt finalen 11-10 etter en forrykende straffekonkurranse.
Solskjær tenker tilbake og slår fast at daværende Villarreal-trener Unai Emery er en vanskelig trener å spille mot. «Han nuller ofte ut de kampene».
Et halvt år senere var det Solskjær som ble nullet ut og fikk sparken i United.
Carina Johansen / NTB
Solskjærs første Haaland-møte
– Han var 16 da han kom på prøvespill, og vi så at det var noe spesielt med ham. Vi reiste til Dubai i hans første pre-season, men så mistet han den ene besteforelderen og måtte reise hjem i begravelse. Vi sa vi skulle bli med på flyplassen og hjelpe ham, men nei, nei, det var ingen problemer. Han sto opp alene og reiste alene. Hvor mange 16-åringer tør du å gjøre det med, liksom?
Audun Braastad / NTB
Får han gå i fred i Kristiansund?
– No problem. De er så lei av meg her nå. Men andre steder i verden må jeg nok ta mer hensyn. Men nå er det såpass lenge siden jeg har vært i media, at jeg har blitt så grå i håret at jeg ikke blir lagt merke til lenger. Nei, det er ikke noe problem.
Kent Skibstad / NTB
Solskjær hyller Eikrem
– Den beste spilleren jeg har hatt, er Magnus Wolff Eikrem. Første gang jeg møtte ham, var han tolv år og så stor. Ved å følge med på karrieren hans, så ser man hva kreative og tenkende fotballspillere kan gjøre.
AFP
Norge-besøket fra Roy Keane
– Han ringte meg og sa at han hadde ordna flybillett, så han og Therese var i Oslo en helg. Da sa jeg «jeg skal hjelpe deg booke billett videre oppover, for du må fly, kjøreturen tar minst sju-åtte timer». Men nei, han ville kjøre. Da kom de oppover og var her i to-tre dager.
Reuters
Hvor er han om fem år?
– Jeg husker jeg fikk et spørsmål av Dagbladet Magasinet i 2011: «Hvor er du om ti år?» Da lå vi nederst på tabellen med Molde og hadde akkurat tapt 0-3 borte mot Sarpsborg. Da var svaret mitt at, hvis jeg gjør det bra med Molde, så er jeg kanskje manager for en klubb borti Manchester-området. Så hvis jeg sier noe nå, da vet vi hva som skjer, spøker han.
Solskjær liker ikke å angre på ting, eller vie for mye energi til fortiden.
Men én ting gnager litt på ham fra United-perioden, nemlig at han gikk med på å signere superstjernen Cristiano Ronaldo fra Juventus i august 2021.
– Det var nok et feil valg for oss alle. Men vi følte det var riktig avgjørelse der og da, sier han.
Han husker han fortalte assistenten sin Kieran McKenna den gangen at det var mulig de kunne kapre Ronaldo og få ham til United.
Da gikk McKenna, som senere har gjort suksess som Ipswich-manager, rett inn i analyserommet og så seks av de siste kampene Ronaldo hadde spilt for Juventus.
Konklusjonen var ikke udelt positiv.
– Hvordan skal vi forsvare oss? Det er det første han sier, husker Solskjær.
Hør Solskjær fortelle mer om hvorfor Ronaldo-signering ikke ble en suksess i første episode av Bakrommet:
Etter sparkingen kom det rapporter i britisk presse om at det var en del spillere som ikke takket Solskjær i sosiale medier.
Han blir litt oppgitt når han tenker tilbake på det.
– De fleste som ikke gjorde det, kom og banket på døra mi. De trenger ikke å gjøre noe på sosiale medier.
Solskjær påpeker også at det ikke alltid er ektefølt, det som dukker opp av støtte på sosiale medier.
– Men det er viktig at alle andre tror at de er skikkelige, sier han, og lar det henge litt i lufta.
Han mener han hadde et godt forhold til de aller fleste spillerne. Solskjær gjorde et poeng av å snakke med alle spillerne minst én gang hver eneste dag, enten det bare var to korte setninger på vei ut på treningsfeltet eller to ord i kantina.
Han husker det var flere av United-stjernene som tok det tungt da det gikk mot slutten.
Særlig i kampen som forseglet hans skjebne, i det ydmykende 1-4-tapet mot Watford, kom det til syne.
Solskjær innså i den kampen at det snart var over for hans del, og i garderoben i pausen, på stillingen 0-2 til Watford, tok han ordet:
– Vi så jo ikke ut i måneskinn. Da sa jeg til alle spillerne: «Dette blir det siste vi gjør sammen. De som ikke vil spille andre omgang, skal få slippe». Stakkars Victor (Lindelöf) var på gråten og syntes det var tungt. Jeg hadde et veldig godt forhold til Victor, forteller han.
I podkasten Bakrommet, som nå er tilgjengelig i NRK Radio, kan du høre mer om Solskjærs betraktninger om tiden i Manchester United-perioden.
Han har bevart et godt forhold til flere av spillerne i ettertid. Han har tatt seg i å sende meldinger til spillere som gjør noe bra på TV.
Men Solskjær tror ikke han kommer til å se på TV resten av livet. Det kommer en tid hvor han snart takker ja til neste jobb.
Da Kristoffer Løkberg spør om han kvier seg for å ta over en middels stor klubb når han har vært «på toppen», avslår Solskjær umiddelbart at han har som et krav å dra et sted som kjemper om titler.
– Nei. Jeg er en fotballidiot og fotballnerd. For meg handler det om å jobbe med mennesker ... Jeg har alltid vært glad i å bygge stein på stein. Det gjør ingenting at det er en fin plass å bo, da. Jeg har bodd midt i England hele livet, og nå har jeg kommet hit til Kristiansund ... Jeg har savnet sjøen, svarer han.
– Blir det sydover da, spør Åge Hareide.
– Jeg kan velge og vrake på grunn av situasjonen min. Men det er ikke sånn at jeg er veldig kravstor. Det er selve prosjektet det handler om, sier Solskjær.
Hareide klarer ikke dy seg:
– Nå begynner jeg å sette sammen ting her. Du sa i stad at du angrer på ikke å ha lært deg spansk. Du er glad i sola. Hvor er vi da? Da blir det Spania, spøker han.
– Spansk burde jeg ha lært meg, flirer Solskjær.
Enten han blir norsk landslagssjef eller tar en annen jobb i fremtiden, følger Solskjær godt med på hva som rører seg i norsk fotball.
I podkast-episoden kan du høre Solskjærs tanker om flere temaer:
- Hvorfor Norge ikke har vært i mesterskap siden år 2000.
- Landslagets problem med balanse i laget
- Hvorfor Leo Østigård kan bli forsvarssjefen Norge mangler
- Hvorfor ingen vil bli «en Gary Neville»
- Hvorfor det gikk galt i Manchester United
Intervjuet går mot slutten. Maten er spist opp, Gukild runder det hele av med å fortelle det han mener er en pinlig historie om seg selv den dagen kristiansunderen fikk jobben På Old Trafford.
Gukild, som da ble sendt til Manchester som NRK-journalist, fikk i oppgave å lage en Solskjær-sak til Dagsrevyen.
Men tilgangen på intervjuobjekter i storklubben var ikke-eksisterende på kort varsel.
Han valgte da å stille seg ved inngangen til Uniteds treningsfelt med skiltet: «Honk if you love Solskjær».
Gukild husker Pogba bare så rart på ham da han kjørte inn på anlegget.
Ingen tutet. Og bildene av Gukild med pappskiltet gikk viralt.
Åge Hareide kommer på en historie om da han besøkte Solskjær i Manchester. Etterpå skulle han videre til sin gamleklubb Manchester City, og Solskjær tilbød å kjøre ham bort.
– Men tror ikke du at den mannen her satte meg av langt nede i veien ... Han skulle ikke bli sett i nærheten av anlegget til City, sier Hareide og ler.
– Jeg må ha litt «dignity», svarer hovedpersonen selv.
En lang fotballprat er over. Solskjær ser på klokka.
– Dette var god timing, sier han.
Kona Silje står på utsiden og er klar til å plukke ham opp.
Livet hans har utvilsomt gått videre.
Hysteriet og pressens flomlys er foreløpig satt til side. Nå er det store spørsmålet: Hvilken vei tar karrieren?
Det er det kun han selv som vet.
Publisert 11.11.2024, kl. 06.00