Snart vil du faktisk føle at du får bedre råd

2 weeks ago 8



Det føles som om vi har vært på en lang reise, som snart nærmer oss slutten.

For endelig kom sentralbanksjef Ida Wolden Bache med setningen norske boliglånskunder har ventet på i lang tid:

– Tidspunktet for å sette renten ned, nærmer seg, sa hun på pressekonferansen i forbindelse med rentebeslutningen.

Foreløpig står styringsrenten fast på 4,5 prosent, men vi er nå sannsynligvis bare måneder unna det første kuttet. Norges Bank kommer til å holde på dagens nivå ut året, før det første kuttet kommer i løpet av de første månedene i det nye året.

Flere rentekutt neste år

Så vil kuttene komme sakte, men sikkert; sannsynligvis vil det komme tre eller fire kutt totalt neste år, og to eller tre kutt i 2026.

Når vi går inn i 2027 kan det hende at styringsrenten vil ligge på 3 prosent, som betyr en boliglånsrente på rundt 4,5 prosent.

Har du et boliglån på 4 millioner betyr det 5.000 kroner mindre i rentekostnader i måneden, før skatt.

Men det er langt frem dit. Vi som har fulgt Norges Bank i noen tiår, vet at prognosene kan endre seg raskt.

Se hvor mye du må betale hvis renta øker.

Rente

Ditt lån

Nedbetalingstid nå

Månedlige utgifter 18 783 kr

Økte renteutgifter 378 kr

Det vil si en total utgift på 18 783 kroner i måneden, som betyr 378 kroner mer i ekstra renteutgifter enn det du betaler i dag. Renteutgifter er det du må betale ekstra når renta øker fra dagens rente på 5,49%

Det er først og fremst to hensyn Wolden Bache nå må balansere:

Å få ned prisveksten vil ta tid

På den ene siden har prisveksten kommet mye ned, og falt spesielt fra nyttår og frem til sommeren. Nå har prisveksten flatet ut, og ser man bort fra energiprisene ligger prisveksten på 3 prosent.

Norges Bank har et mål om en prisvekst på 2 prosent, og selv om det høres ut som man er «rett rundt svingen» kan det siste prosentpoenget ta tid å få til.

Faktisk tror ikke sentralbanken at vi ser 2 prosent før i 2027.

Det er flere grunner til at det vil ta tid. Lønnsveksten i Norge er høy, og ender trolig på 5,2 prosent i år. Neste år tror Norges Bank den kan bli nesten like høy. Det bidrar til økte kostnader for bedriftene, og kan bidra til at prisveksten holder seg oppe.

I tillegg er kronen svak, som gjør at alt vi importerer blir dyrere. Det gir høye priser både i butikken og for bedriftene som er avhengig av å importere innsatsfaktorer. For eksportbedriftene, som får godt betalt for varene de selger til utlandet, gir det økt lønnsomhet og dermed økt lønnsevne.

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Prognose Norges bank

Kan bremse for mye

På den andre siden må Wolden Bache ta med seg at en for høy rente, for lenge, kan bremse økonomien mer enn nødvendig.

Hun peker på at det er store forskjeller innenfor de ulike næringene i Norge, der oljenæringen nyter godt av et høyt investeringsnivå, mens byggebransjen sliter.

Arbeidsmarkedet er nå mindre stramt, og det er enklere å få tak i folk. Ledigheten er fortsatt svært lav i et historisk perspektiv, men er på vei opp.

De aller fleste får det bedre

Det er farlig å si noe sikkert om fremtiden, i hvert fall når det gjelder økonomien – men det ligger an til at året vi har foran oss, kommer til å føles lettere for lommeboken.

De aller fleste av oss vil få bedre råd enn vi har hatt både i 2024 og 2023.

For selv om vi kommer til å fortsette å bruke mye penger på å betjene boliglånet vårt, vil rentekostnadene gradvis bli litt mindre – samtidig som at vi får nok et år med god lønnsvekst.

Lønnsveksten kommer også til å ligge langt over prisveksten. For en million nordmenn som leier bolig, er det godt nytt – ettersom husleieprisene justeres i takt med den generelle prisveksten.

Både økonomer og en håpefull statsminister har lenge snakket om bedre tider for lommeboken, uten at folk egentlig har merket noe.

Nå kan det faktisk snart komme en tid der det kjennes på ekte.

Publisert 19.09.2024, kl. 11.39

Read Entire Article