Snart kommer influensaen: Hvis man var syk i fjor, kan man da få det i år?

1 week ago 15



Om noen uker slår influensaen til. Dette bør du vite nå.

Den viktigste grunnen til å ta influensavaksine er for å få god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 17.10.2024 08:45

Influensaen pleier å slå til fra november til januar. Om det blir koronautbrudd og influensa samtidig, vet man ikke ennå.

Men professor og vaksineforsker Gunnveig Grødeland kan gi svar på flere ting om det som kommer:

1. Hvorfor ta vaksinen før influensaen er her?

– Immunsystemet vårt trenger noen uker etter vaksinering på å danne antistoff-responser som kan beskytte. Tar man vaksinen nå, virker den fortsatt i januar. Men influensavaksinen virker ikke første uken etter man har tatt den. Antistoffnivået er på topp 1 til 1,5 måned etter vaksinering. Så reduseres virkningen mot smitte.

2. Vil årets influensavaksine virke godt?

– Hvor godt ville blitt ren gjetning akkurat nå. Influensaviruset muterer muterer forandrer segmye. Men vaksinen vil virke godt mot alvorlig sykdom, selv om den ikke virker så godt mot smitte. Folk over 65 år og i risikogrupper bør ta den.

3. Hvorfor er det mer snakk om influensa enn koronaviruset nå?

– Kanskje fordi influensasykdom fører til mer sykdom og død enn det vi vanligvis tenker på? Hvert år dør mange eldre av influensa. Veldig mange legges inn på sykehus med alvorlig influensa. Vi ser at vaksinen både forebygger hjerte- og karsykdommer og beskytter mot alvorlig influensa.

4. Er man mer utsatt for å bli smittet av influensa hvis man har hatt korona flere ganger?

– Nei, det spiller ikke inn. Det er to forskjellige virusfamilier.

5. Barn tar med smitte fra skole og barnehage. Bør småbarnsforeldre vaksinere seg mot influensa?

– Det er ingen hindring for at de kan ta vaksinen. Det er et valg de må ta selv. Men for meg er ikke influensavaksinen en vaksine relativt unge og friske må ta.

6. Gir vaksinen mye bivirkninger?

– Nei. Den er en svak vaksine med hensyn til bivirkninger. Grunnen til det er: Influensavaksinen er designet for å gjenoppfriske immunresponser som du har dannet i tidligere år, når du ble smittet av influensaviruset.

7. Har de fleste møtt på influensasmitte?

– Ja. Mange ganger. Alle møter på noe smitte, men ikke alle blir syke. Og de fleste gangene vet vi nok ikke om det.

Gunnveig Grødeland

Professor og immunolog ved Universitetet i Oslo

8. Kikhoste, mykoplasma, forkjølelse og korona: Er det vanlig å smittes av to samtidig?

– Nei. Men hvis du blir alvorlig syk og immunsystemet svekkes, så legges veien åpen for mye annet. Det er for eksempel en pussig sammenheng mellom influensa og bakterielle infeksjoner. Har du begge samtidig, vil de sammen drive sykdom til noe mye verre enn hva de hver for seg hadde forårsaket. Derfor bør eldre og risikogrupper ta vaksine mot influensa og mot pneumokokkbakterienpneumokokkbakterienPneumokokkvaksinen (mot lungebetennelse)trenger ikke tas hvert år. i høst.

9. Hvis man hadde influensa i fjor, kan man da få det i år?

– Ja. Hadde du B-varianten, så kan bli syk av A-varianten. Hadde du A-varianten, kan du bli syk av en annen A-variant av influensa. Vi smittes alle og hele tiden av en rekke flere virus og bakterier enn det vi vet om. Immunsystemet vårt eliminerer disse pent uten at vi merker det. For mange vil det samme skje med influensa. For andre er ikke immunsystemet så treffsikkert mot den influensavarianten som de blir smittet med. Da vil man få symptomer i spekteret fra en forkjølelse og til faktisk sykdom.

Read Entire Article