Slitne jernbanespor er en trussel for norsk beredskap

2 days ago 6



Kongsvingerbanen består av 115 kilometer med relativt slitne skinner, skriver debattantene. Arkivfoto: Stein Bjørge

Publisert: 04.10.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oppgradering av jernbane handler ofte om rushtrafikk. I dagens geopolitiske situasjon handler det like mye om sikkerhet og beredskap. Derfor må Kongsvingerbanen prioriteres i kommende statsbudsjett.

Jernbane spiller en viktigere rolle i et sikkerhets- og beredskapsperspektiv enn den har gjort på mange tiår. Det gir en betydelig føring for prioriteringene i statsbudsjettet for 2025.

Kongsvingerbanen består av 115 kilometer med relativt slitne skinner, fra Lillestrøm til Charlottenberg, rett over svenskegrensen. Den har levd et liv i transportbudsjettenes skygge gjennom tiår og er for lengst definert som overbelastet.

Moderate investeringer på 4 milliarder kroner ligger inne i Nasjonal Transportplan, blant annet som del av en effektpakke for økt kapasitet for kombigods mellom Oslo og Narvik. Det fraktes betydelige mengder dagligvarer nordover via denne ruten gjennom Sverige. Kongsvingerbanen er én av tre norske strekninger som er en del av EUs Ten-T kjernenettverk, som krever tilrettelegging for transport med lange tog (minst 740 meter).

4 milliarder kroner er en pølse i slaktetiden, men ikke hvilken som helst pølse: Dette er en meget viktig strekning for norsk forsvarsevne og beredskap. Har vi råd til å la være denne gangen?

Vi kan se for oss skremmende, men realistiske scenarioer: Hva hvis Østersjøen blir stengt for transport i en høyspent, storpolitisk situasjon?

Oppgraderinger på Kongsvingerbanen er avgjørende for militær mobilitet i Norden. Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer øker fokuset på øst-vest-aksen. Kongsvingerbanen binder sammen viktige havner i Oslofjorden og jernbaneforbindelser til Østersjøen, som vil sikre både sivil og militær forsyning i krise- eller krigssituasjoner.

Sikkerhets- og beredskapshensyn, forsyningslinjer og godstransport, næringsliv og folk flest: Alle vil dra nytte av utvikling, oppgradering og fornyelse av Kongsvingerbanen.

Viktigheten av dette kan knapt overvurderes, men det kan være direkte farlig hvis den undervurderes.

Kamilla Thue (Ap)

Ordfører i Eidskog og leder i Jernbaneforum Kongsvingerbanen

Harald Johansen (H)

Varaordfører i Nes og nestleder i Jernbaneforum Kongsvingerbanen

Read Entire Article