Sliter med stappfull psykiatri – nå bruker Nordlandssykehuset 40 mill. på flere senger

1 month ago 40



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 16:17

    Sliter med stappfull psykiatri – nå bruker Nordlandssykehuset 40 mill. på flere senger

    Det ble klart etter et ekstraordinært styremøte i Nordlandssykehuset onsdag.

    NRK har tidligere skrevet hvordan sikkerhetsplassene innen psykisk helse ved Nordlandssykehuset har vært svært presset på kapasitet.

    En lovendring i 2017 betød at pasienter i større grad enn tidligere kunne nekte å samtykke.

    Til NRK sa sykehusdirektør Siri Tau Ursin at de antok at endringen hadde ført til at flere enn før ble dømt til tvungent psykisk helsevern enn tidligere, noe som igjen gikk ut over kapasiteten i sykehusene.

    I styresaken skriver direktøren at: «Nordlandssykehuset har over tid vært i en kritisk driftssituasjon og har fortsatt ikke kapasitet til å ta imot nye pasienter til Sikkerhetsenheten på bakgrunn av betydelig overbelegg.»

    Onsdag vedtok styret i Nordlandssykehuset å bevilge 40 millioner kroner for å bygge seks nye sengeplasser, samt 31,3 millioner kroner til årlig drift.

    «Direktøren vurderer derfor at det er helt vesentlig å styrke kapasiteten med seks nye senger i Rønvik», heter det videre i saksframlegget.

    Nordlandssykehuset psykiatri, Bodø

    Foto: Barbro Andersen / NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 16:02

    Gravemaskin veltet på Gruben - ingen personskader

    Overfor Rana Blad opplyser operasjonssentralen ved Nordland politidistrikt at en gravemaskin har veltet under arbeid på Gruben.

    – Maskinen har tippet over under arbeid, men det er ikke snakk om verken personskader eller skader på maskinen. Hendelsen betraktes som et arbeidsuhell, og følges opp overfor Arbeidstilsynet, opplyser operasjonsleder Remi Johansen til Rana Blad.

  • 16. oktober 2024 kl. 15:58

    Andværing frifunnet for kroppsskade

    En andværing er frifunnet for å ha skadet en annen andværing etter et basketak på en fest i romjula i fjor. Retten mener det like godt kunne vært fornærmede som ble tiltalt i saken.

    Det skriver vol.no.

    Fornærmede og tiltalte hadde ingen relasjon til hverandre ut over at begge kjente til den andre siden Andenes er et lite sted. De to skal, sammen med flere andre, vært på en fest.

    Andværingen som ble tiltalt stod ute på trappen med to andre, da fornærmede i saken plutselig slo opp ytterdøra, kom ut med stor fart og rev med seg tiltalte og en annen person ned trappa. Fornærmede ble selv med i fallet på cirka 1,5 meter. Han klarte ikke å ta seg for og traff derfor bakken med høyresiden av ansiktet.

    Fornærmede skal deretter med knyttet neve ha slått tiltalte i ansiktet en gang. De andre som var tilstede forsøkte å skille de to personene.

  • 16. oktober 2024 kl. 15:06

    Rykker ut til droneaktivitet i Bjerkvik

    Politiet i Narvik rykker onsdag ettermiddag ut til Bjerkvik for å sjekke ut droneaktivitet.

    Det skriver Framover.

    Dette er ikke første gang politiet rykker ut til droneflyvning i bygda. I mars ble blant annet fire personer pågrepet for å ha flydd drone under militærøvelsen Nordic Response.

  • 16. oktober 2024 kl. 14:59

    Vil etablere seks nye psykiatriske sengeplasser ved Nordlandssykehuset

    Mandag 21. oktober skal det avholdes ekstraordinært styremøte i Nordlandssykehuset.

    På møte skal styret behandle hvorvidt det skal etableres seks nye sikkerhets og rehabiliteringsplasser i Psykisk helse og rusklinikken ved Nordlandssykehuset Rønvik.

    Det foreslås at styret ber Helse Nord om godkjenning for etablering av seks sengeplasser. Videre foreslås det å be om økt investeringsramme på 40 millioner kroner for realisering av prosjektet.

    Administrerende direktør ved Nordlandssykehuset Siri Tau Ursin vurderer det som helt vesentlig å styrke kapasiteten med seks nye senger i Rønvik.

    «Det har over tid vært en økende og kritisk kapasitetsutfordring innen sikkerhetspsykiatri i Nordlandssykehuset. Endringer i lovverk de senere år har også medført en større andel av pasienter på strafferettslige særreaksjoner» heter det i administrerende direktør Siri Tau Ursin sin vurdering.

    Administrerande direktør Nordlandssjukehuset, Siri Tau Ursin.

    Foto: Ingrid Gulbrandsen Årdal / NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 13:46

    Andøy kommune går mot millionunderskudd

    Andøy kommune styrer mot et merforbruk på 44 millioner kroner. Det kommer frem i kommunens økonomirapportering per august, som skal legges frem for formannskapet 22. oktober.

    Andøy kommune havnet tidligere i år på Robek-listen. Den økonomiske situasjonen er fremdeles krevende og har forverret seg i løpet av året, heter det i rapporten.

    Kommunedirektøren foreslår et kontantuttak på 19,5 millioner kroner fra Andøy Energi Holding for å redusere deler av det forventede merforbruket i 2024.

    Videre foreslås det ingen konkrete rammenedtrekk. Det forklares med at merforbruket er for stort og tiden for knapp til å oppnå effekt i 2024.

    – Det må legges frem konkrete forslag til reduksjoner. Vi kan ikke fortsette slik.

    Det sier ordfører Kjell-Are Johansen til Vesterålen Online, som omtalte saken først.

    Andøy kommune er ikke alene om å brukere flere millioner enn budsjettert. NRK har tidligere omtalt Bodø kommune som styrer mot underskudd på 325 millioner kroner.

    Også Lødingen, Rødøy, Vestvågøy, Vågan og Moskenes er blant kommunene som ligger an til å få et underskudd på flere millioner.

    Andøy rådhus.

    Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
  • 16. oktober 2024 kl. 11:47

    Steinskred over E6 i Sørfold

    Det har rasa ut stein i veibanen sør for Kråkmofjellet ved E6 Mørsvikvatnet bru i Sørfold kommune.

    Statens vegvesen har stengt Kobbskartunnelen og Kråkmotunnelen som følge av skredet.

    – Det har kommet en ganske stor stein, som er på størrelse med en bil, i det ene kjørefeltet.

    Det sier Kristin Lunga trafikkoperatør i Statens vegvesen til NRK

    Entreprenør er på stedet for å vurdere situasjonen. Det kan være behov for å tilkalle en geolog, forteller Lunga.

    Kø på E6 Kobbskarmoen.

    Foto: Statens vegvesen
  • 16. oktober 2024 kl. 11:24

    Foreslås som toppkandidaten til Nordland MDG

    Nominasjonskomiteen i Miljøpartiet De Grønne Nordland la tirsdag frem sitt endelige listeforslag for stortingsvalget 2025. Komiteen foreslår Svein Hammer fra Hemnes på førsteplass til stortingslista. Det opplyser partiet selv i en pressemelding.

    Hammer sitter i kommunestyret for Hemnes MDG og har hatt flere verv i partiet.

    Malin Torset Abrahamsen fra Andøy foreslås på andre plass, mens Håkon Møller fra Bodø inntar tredjeplassen på lista.

    Stortingsvalglisten vil velges på Nordland MDG sitt digitale nominasjonsmøte 14. november 2024.

    Svein Hammer.

    Foto: Dan Uneken
  • 16. oktober 2024 kl. 10:57

    Stenger E6 nord for Mosjøen i flere timer

    På grunn av veiarbeid på E6 fra Åsnevtunnelen til Åsbergtunnelen i Vefsn kommune vil veien være stengt. Det melder Statens vegvesen.

    Veiarbeidet vil foregå mellom klokken 12:00 og 15:00 onsdag. Omkjøringsalternativ vil bli skiltet.

    Veien vil være stengt mellom klokken 12 og 15 onsdag.

    Foto: Statens vegvesen
  • 16. oktober 2024 kl. 09:23

    Klassequizen: 8 poeng til Svolvær skole

    Frøya Tønnesen Busch, Sivert Wilsgård Sivertsen og Mille Edvardsen Skulstad var godt fornøyd med spørsmålene og egen innsats da Klassequizen besøkte Svolvær skole.

    Trioen sikret seg 8 av 12 mulige poeng.

    Ett av spørsmålene de måtte svare på var:
    Hvilken av de amerikanske statene er størst i areal?

    📻 Hør Svolvær skole på NRK P1

    🚀 Se full poengoversikt

    Frøya Tønnesen Busch, Sivert Wilsgård Sivertsen og Mille Edvardsen Skulstad er på laget til Svolvær skole i Klassequizen.

    Foto: Lise Forfang Hagen / NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 08:50

    Fraværet i grunnskolen fortsetter å øke

    Antall elever med høy fravær fortsetter å øke viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. I Nordland har fraværet økt med tre dager og seks enkelttimer mer enn kullet før pandemien.

    I Nordland har en elev på 10. trinn typisk ni dager og seks enkelttimer fravær i 2023–24. Det er én dag mer enn på landsbasis.

    En elev på 10. trinn har på typisk åtte dager og sju enkelttimer fravær i 2023–24. Det er én time mer enn i 2022–23. Årets avgangskull i tiende klasse har to fraværsdager og to fraværstimer mer enn kullet før pandemien.

    Elevene i Finnmark, Vestfold og Østfold har flest fraværsdager.

    Tom stol i klasserom på ungdomsskole

    Foto: Gry Eirin Skjelbred
  • 16. oktober 2024 kl. 08:24

    Truer med å kutte tilbudet etter «avgiftssjokk»

    Widerøe mener at de nå må kutte tilbudet til de reisende, etter at kun 600 millioner av Avinors underskudd er foreslått å dekkes inn gjennom flypassasjeravgiften.

    Det skriver de selv i en pressemelding.

    NRK har tidligere skrevet flere saker om Avinors dårlige økonomi, og de trenger et påfyll av totalt 2,15 milliarder kroner. 600 millioner av disse er foreslått å komme fra flypassasjeravgiften, noe som ifølge Widerøe betyr at flyselskapene må dekke inn 1,55 milliarder. Dette kommer til å gå utover tilbudet til de reisende, sier Widerøe.

    De sier at en slik forverring i rammebetingelsene til selskapet, vil gjøre at de må gå tilbake på kapasitetsøkningene, blant annet nye direkteruter fra Lofoten til Tromsø og fra Brønnøysund til Oslo.

    – Vi er dypt fortvilte over den situasjonen som kan oppstå. For å løse problemene på kortbanenettet har vi gjort utstrakt bruk av kommersielle ruter for å avlaste anbudsruter, sier Administrerende direktør i Widerøe Tore Jenssen.

    – Nå er vi i en situasjon der kraftige avgiftsøkninger kan gjøre det umulig å gjennomføre det vi har planlagt. Det betyr samtidig at dette også kan påvirke rutetabellen på anbudsrutene etter 1. april, avslutter Jenssen.

    Et Widerøefly på Bodø/Lufthavn, med fjell i bakgrunnen og to flyvakter i gul vest

    Foto: Ingrid Gulbrandsen Årdal / NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 08:21

    Anbefaler å bytte dekk: – Kjører på sommerdekk for lenge

    Hvert år fører kjøring på feil dekk til mange bilskader. I en ny undersøkelse fra Fremtind kommer det frem at det er flest bilister under 34 år som utsetter dekkskift. Det kommer frem i en pressemelding fra Fremtind.

    – Dette ser vi hvert eneste år. Når første snøfall kommer, registrerer vi alltid mange bilskader som kunne vært unngått.

    Det sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.

    I en undersøkelse, som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer 15 prosent av bilistene at de har utsatt skiftet til vinterdekk de siste fem årene, slik at bilen enten måtte stå eller at de måtte kjøre på vinterføre med sommerdekk. Det tilsvarer over 550 000 nordmenn. Blant aldersgruppen mellom 18 og 34 år er det 22 prosent som svarer dette.

    Fra 1. november bør sommerdekkene byttes ut med vinterdekk. I denne perioden er det også et krav til mønsterdybde på minst 3 millimeter. For Nordland, Troms og Finnmark er det anbefalt å bytte allerede 16. oktober.

    Her er Fremtind sin sjekkliste før vinteren:

    • Sjekk alder og kvalitet på dekkene dine
    • Etter tre år, sjekk mønsterdybden
    • Etter fem år, vurder nye dekk
    • Bruk fagfolk hvis du er usikker på dekkskift
    • Pass på å overholde fristen for å bytte til vinterdekk

    Dekkskifte hos Dekstra Forus - Herman Undersaker Wathne

    Foto: Gunnar Morsund / NRK
  • 16. oktober 2024 kl. 07:46

    Farevarsel – ventes mye regn

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for regn i Ofoten og deler av Salten.

    Det er ventet mye regn frem til onsdag ettermiddag. Fra tirsdag kveld til onsdag ettermiddag var det ventet mellom 35 til 50 millimeter med regn. Rundt klokken 15:00 i dag vil faren avta.

    Det kan være fare for stengte veier, eller overvann ved bekke- og elveløp. Det kan bli overvann i tettbygde områder og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

    Meteorologene anbefaler å vurdere behov for forebyggende tiltak, sjekke veimeldinger og tilpasse farten og kjør etter forholdene.

    Gult farevarsel for regn.

    Foto: Meteorologisk institutt
  • 16. oktober 2024 kl. 05:23

    Har fått finansiering til landbasert oppdrett på Nesna

    Det skriver selskapet Arctic Seafarm i en pressemelding.

    Det fremgår ikke av pressemeldingen hvor stor finansiering det er snakk om, men det er investeringsfondet EMK Capital som er majoritetseier i Nesna-selskapet.

    Anlegget, som oppføres i samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett, er tenkt å ligge på Langsetvågen og har fått konsesjon til å produsere opptil 25.000 tonn laks.

    – Sammen vil vi i første omgang levere 8 000 tonn laks årlig til det globale markedet gjennom Arctic Seafarm, sier direktør Magnus Kibsgaard i pressemeldingen.

    Anlegget vil bli drevet av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra produksjonsprosessen. Det forventes å være fullt operativt i 2027. Den første smolt skal settes ut i 2026.

    Illustrasjonsfoto av et nytt landbasert oppdrettsanlegg på Nesna.

    Illustrasjon: Arctic Seafarm
  • 15. oktober 2024 kl. 20:59

    Kommunene går med 15 milliarder kroner i underskudd i år

    Økonomien i kommunene er enda verre enn først anslått, mener KS. De mener nå at kommunene vil gå 15 milliarder kroner i underskudd i år.

    Kommunenes sentralorganisasjon (KS) kom for to uker siden med et anslag om at kommunene mangler 10 milliarder kroner. Nå har KS-økonom Sigmund Engdal oppdatert regnestykket etter å har ringt kommunedirektører landet rundt for å kvalitetssikre tallene, melder TV 2. (NTB)

  • 15. oktober 2024 kl. 20:26

    Sjelden snøugle landet på båt ved Lofoten

    I går landet det en ung snøuglehunn på en båt ca 50 kilometer sørvest for Røst.

    Den var bare om bord i båten i kort tid før den fløy sørøstover innover mot fastlandet.

    Snøuglen har gått sterkt tilbake som hekkefugl i Norge de siste tiårene, og arten er nå oppført som «sterkt truet» i den norske rødlista for truede arter.

    NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen sier det er vanskelig å si ni noe om hvor den kom fra da den landet på båten.

    – Vi kjenner ikke til noen hekkinger i verken Norge, Sverige, Finland, Kolahalvøya og russisk Karelen i 2024.

    Biolog og fuglekikker Eirik Grønningsæter på Røst lanserer teorien om at fuglen kan ha kommet fra vest, for eksempel Grønland.

    Den teorien støttes av naturvernrådgiver Martin Eggen i Birdlife.

    – Spesielt med tanke på været vi har hatt i det siste. Slik kan jo båten være første møte med fast grunn etter en lang flyvetur.

    Eggen synes det er gledelig at den fløy i retning mot fastlandet.

    – Da blir det kanskje litt mat å finne på den etter hvert.

    Snøugle landet på båt utenfor Røst. Okt 2024

    Foto: Arne Mikael Stueland
  • 15. oktober 2024 kl. 16:10

    Full fyr garasje i Alstahaug

    Det er full fyr i en garasje i Botn i Alstahaug kommune.

    Det melder politiet i Nordland.

    Alle personer er gjort rede for og er ok, ifølge politiet. Det er ikke fare for spredning.

    Litt etter klokka 17. melder politiet at brannen er slukket, og de gjør videre etterforsking på stedet.

  • 15. oktober 2024 kl. 15:59

    Fire leiligheter ubeboelige etter brann på Sortland – 21 personer rammet

    Politiet i Nordland har fått melding om en brann i en bolig på Vestmarka i Sortland.

    Meldingen om brannen ble meldt klokken 15.28 av politiet.

    Røykdykkere søkte gjennom boligen.

    Alle beboere er nå gjort rede for og skal være ok. Det er snakk en bolig med fire boenheter og totalt 21 personer.

    Ingen av leilighetene er beboelig.

    Det er mye røyk fra stedet som beveger seg nordover.

    – Vi ber husstander i området om å holde dører og vinduer lukket, skriver politiet.

  • 15. oktober 2024 kl. 15:51

    E6-tunnel stenges i fire timer

    Tirsdag holder Statens vegvesen en beredskapsøvelse i Kvenflogtunnelen på E6 mellom Fauske og Rognan i Nordland. Tunnelen vil være helt stengt mellom klokken 19.00 og 22.00.

    Alternativ vei er omkjøring via Misvær på fylkesveg 812.

    Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

    Øvelsen i Kvenflogtunnelen er en fullskala beredskapsøvelse i regi av Statens vegvesen. Nødetatene brann, politi, ambulanse og deres nødsentraler deltar.

    – Det er synd at vi må stenge tunnelen, men vi er pålagt å gjennomføre regelmessige øvelser i henhold til tunnelsikkerhetsforskriften. Beredskapsøvelsene er nødvendige for at vi skal kunne tilby et trygt og fremkommelig veinett, sier brannvernleder Thomas Hansen Loe i Statens vegvesen.

    Under øvelsen vil nødetatene øve på en møteulykke i tunnelen. Røykmaskin vil bli brukt for å etterligne brann, og det vil komme nødetater fra begge sider av tunnelen.

    – Vi gjennomfører disse øvelsene for trafikantenes sikkerhet. Sammen med lokale nødetater driller vi rutiner og samhandling, slik at alle involverte er godt forberedt dersom det skjer ulykker i tunnel, sier Hansen Loe.

    Kvenflogtunnelen har en gjennomsnittlig trafikk på omtrent 1900 kjøretøy i døgnet. En fjerdedel er lange kjøretøy.

    Nødetatene bruker beredskapsøvelsene til å trene på samhandling.

    Foto: Silje Drevdal / Statens vegvesen

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Kjetil Knutsen om Europacupkampen i Belgia

Følg pressekonferanse før kampen

Read Entire Article