Valgkampen mellom Kamala Harris og Donald Trump har vært tydelig preget av kjendiser og influensere.
A-kjendiser som Taylor Swift, Megan Thee Stailon og Charli XCX har åpent støttet Harris gjennom valgkampanjen. Harris = Brat har også vært et stort salgspunkt for «Gen Z».
«Gen Z» brukes om generasjonen født fra midten-slutten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-årene.
Men Trump har også hatt sine egne «Gen Z»-kjendiser i ryggen. Profiler som brødrene Jake og Logan Paul, streameren Adin Ross, rapperen Lil Pump og hiphop-legenden Lil Wayne hadde enten Trump som gjest på sine plattformer eller talte for den kommende presidenten.
Men hva er forskjellen mellom kjendisene som støttet Harris og de som støttet Trump?
– Harris rettet seg i hovedsak mot jenter, mens vi så at Trump brukte flere mannlige stemmer rettet mot gutta, sier journalist Bahare Viken.
Viken har tidligere dekket det amerikanske valget for NRK. Hun var med på dekningen i 2020.
Hun legger til at Harris sine støttespillere snakket mer om hjertesaker som abort og rettigheter. Trump sine tilhengere hadde et annet fokus.
– Musk er jo ikke der for å snakke om sine personlig meninger, han er der for å tjene penger, sier Viken.
Og dette vinner Trump stort på, mener hun.
Penger, ytringsfrihet og mannsrollen
Ungrapporten 2025 viser at unge gutter i Norge er mer opptatt av personlig økonomi enn før og at 40 prosent av dem sparer i fond.
Viken drar paralleller fra dette til unge menn i USA når det kommer til hvorfor så mange unge stemte Trump.
– Trump får med seg mange fra næringslivet og folk som har fokus på økonomi.
– Det fører til at folk stemmer på han og tenker «de har penger og hvis jeg stemmer på dem, kan jeg også tjene mer», understreker Viken.
Trump nådde også ut til «Gen Z»-guttene via internettfenomenene som støttet ham. Paul-brødrene, Adin Ross og Theo Von har til sammen en følgerbase på 52,3 millioner kun på Youtube, hvor flertallet er gutter.
Viken sier at dette var et smart trekk av Trump.
– Det er jo den Youtube-gjengen som mener ytringsfrihet har gått for langt og står for de mer konservative mannsrollene, sier Viken.
Dette bekrefter USA-ekspert Sigrid Rege Gårdsvoll og understreker at profilene som støttet Trump bærer den tradisjonelle mannsrollen.
– Man ser en overlapp med den mannlige influenserkulturen som er opptatt av tradisjonell maskulinitet og at samfunnet har blitt for feminisert, sier Gårdsvoll.
Men hvem er de?
Internettets Hollywood
Jake Paul og Logan Paul
Brødrene Paul har vært store på Youtube siden midten av 2010-tallet. Først kjent som youtubere, men i nyere tid har de gjort alt fra boksing til å bli entreprenør. Paul har starte egne selskaper som «PRIME» og «Lunchly» og investert flere hundre tusen i Pokémon-kort.
Logan Paul har åpent vist sin støtte til Trump, og den kommende presidenten har også gjestet Paul sin podkast «IMPAULSIVE», hvor han blant annet ga råd om økonomi og snakket om krigene i verden.
Jake Paul, også kjent som youtuber og bokser, har i likhet med sin bror støttet Trump på sine sosiale medier.
If it isn’t apparent enough who God wants to win
When you try and kill God’s angels and saviors of the world it just makes them bigger
Good beats evil every time #Trump2024
Adin Ross
Streameren Adin Ross har lenge støttet og samarbeidet med kontroversielle figurerer som Andrew Tate og har åpent uttalt seg om hvordan menn skal være.
Ross hadde en spesial-stream med Donald Trump hvor han kom ut til 50 Cent-låten «Many Men» etter det første attentat.
Gjennom livestreamen var de innom rettssaken til rapperen Young Thug og andre temaer unge folk på internett er opptatt av.
Theo Von
En internettkomiker som er kjent for å ha vitser som er ofte på kanten. Hvor han enten tuller med rasisme eller identitet.
Trump gjestet podkasten til Theo Von hvor de diskuterte alt fra økonomi til Von sine kamper med alkohol og narkotika.
– Sjakktrekk av Trump
Gårdsvoll fortelleren at det var et sjakktrekk av Trump å velge internettkjendiser over Hollywood-kjendisene.
– Harris har mer tilgang på flere Hollywood-kjendiser, men det at Beyoncé kommer og snakker på en av valgmøtene dine har ikke så mye effekt.
– Men når du kan låne plattformen til en kjendis og introdusere deg selv til helt nye folk har det mye større påvirkning.
Gårdsvoll refererer Adin Ross sin stream som nådde ut til flere millioner seere, og Trump sin gjesteopptreden på Joe Rogan sin podkast der episoden varte i tre timer.
Hun forteller videre at Trump kommer tettere på folk på denne måten.
– Når han sitter og snakker sånn ser folk at han ikke er et stort skummel monster, men bare en kar som liker «ultimate wrestling» eller bryr seg om hvordan noen har prøvd å bli edru.
– Det kan være skummelt, vi må huske at ikke alle de som følger disse profilene er voksne og har kildekritikk.
Donald Trump being so inquisitive and concerned about Theo Von’s drinking struggles is so wholesome.
He has so much empathy. pic.twitter.com/87J2VI9kSB
Sønnen trekker i trådene
Både Trump og Harris sine valgkampanjer har hatt en tydelig preg av «Gen Z» over seg.
Trump har gjentatte ganger takket sin sønn Barron Trump for å hjelpe med å være hans pekepinn når det kommer til hvilken kjendiser han skal samarbeide med.
Men Harris også har drevet valgkamp rettet i stor grad mot «Gen Z». Gjennom å utnytte trender og memes på Tiktok og X, hanket teamet til Harris inn millioner av visninger – uten at det holdt til valgseier.