Slik skal Brann bli best i Norge: – Mentalitet, sult og galskap

2 weeks ago 13



Bergenserne omfavner Brann på en måte man ikke har sett siden gullåret. Har Brann endelig lært av tidligere feil? Eller blir det igjen kortvarig suksess?

 Branns Eivind Helland er et av symbolene på Branns opptur. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 04.11.2024 09:28

– Brann og Bergen er en symbiosesymbioseEn symbiose er et nært og ofte gjensidig fordelaktig forhold mellom to forskjellige ting, i denne sammenhengen betyr det at Brann og Bergen har et veldig nært forhold der begge deler påvirker hverandre sterkt.. Folk i Bergen blir født inn i Brann. Det er en enorm interesse.

Eirik Horneland smiler lett. Han har nettopp mottatt hyllest fra et stappfullt bortefelt i Skien. Seks seirer på rad. Full gullkamp i Eliteserien.

Tre år etter nachspielskandalen som rystet en hel by, har Brann tatt Bergen tilbake. Tilskuertallene er de høyeste siden klubbens forrige storhetstid rundt seriegullet i 2007.

De nærmere tusen bortetilskuerne i Skien som synger Aune Heggebøs navn, den lokale unggutten, symboliserer hva klubben har blitt.

– Vi er på et bra sted, sier Eirik Horneland.

Det sier Brann-treneren tre dager før nedsablingen av Odd. VG har tatt turen for å lodde gullstemningen i Brann-leiren.

Den er heller lunken. Selv om Bergen som by vet hvordan den skal nå kokepunktet, kan det virke som Brann som klubb har lært at man ikke skal selge skinnet før bjørnen er skutt.

Slikt kan ha en tendens til å bite deg bak - spesielt i Bergen.

På kontoret til daglig leder Christian Kalvenes spør vi om det er tegn til en stabil toppklubb vi ser i Bergen.

– Jeg synes det er altfor tidlig å si det. Vi hadde en god sesong i fjor. Vi hadde en god opprykkssesong, men det var i Obos. Vi har to år som har vært stabilt i toppen. Klarer vi det tre, fire og fem ganger? Da kan vi begynne å snakke om en form for stabilitet, sier Kalvenes.

Christian Kalvenes

Branns daglige leder

Brann kjemper mot Bodø/Glimt om seriegullet. De to klubbene har fått maktbalansen snudd på hodet de siste årene - spesielt økonomisk.

  • I 2018 hadde Glimt inntekter på 58 millioner. Det samme tallet for Brann var 118.
  • I 2023 hadde Glimt inntekter på 269 millioner. Et samlet Brann (kvinne- og herrelaget) hadde 197 millioner om du tar bort 86 millioner i gave som var øremerket ny gressmatte og treningsbane. I 2022, da Brann spilte i Obosligaen, var forskjellen på inntektene 200 millioner kroner fordel Glimt.

Kalvenes peker på at Glimt har fått til det Brann nå jobber med: Mange gode besutninger over tid både på ledelsesnivå og på det sportslige.

Han viser også til Moldes varige suksess.

– De har vist en stabilitet i toppen av norsk fotball som vår klubb aldri har klart å skape. Det er en av de viktigste tingene vi prøver å få til i Bergen, sier Brann-sjefen.

Men det er altså ting som tyder på at Brann er i ferd med å knekke en kode.

  • Ved hjelp av midler fra Trond Mohn og Sparebanken Vest har de investert i nytt treningsanlegg i nytt treningsanlegg To nye gressbaner på treningsanlegget på Nymark i tillegg til en ny kunstgressbane. I tillegg til gresset inne på stadion er også varmekabler og vanningsanlegg oppgradert. og en ny gressmatte på stadion. Det har også ført til at kvinnelaget kan spille kamper inne på stadion.
  • De siste årene har de produsert tre landslagsspillere i Bård Finne, Mathias Dyngeland og Felix Horn Myhre.
  • Fra akademiet har spillere som Eivind Helland og Aune Heggebø slått seg inn på A-laget og blitt supporterfavoritter.

Likevel er Brann fortsatt et stykke unna Glimt og Molde, mener Eirik Horneland.

– Jeg synes begge de har et høyere nivå. De har enda mer kvalitet når de er på sitt ypperste. Vi må slåss med alle virkemidlene vi har. Det går ikke bare på kvalitet. Det handler om mentalitet, sult og galskap for å trumfe de beste lagene. Der har vi vært flinke over tid for å pushe de to lagene. Så har vi enda litt igjen for å kunne velte de helt av, sier Brann suksesstrener.

 Eirik Horneland aktiv som alltid på sidelinjen under kampen mot Odd. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I Brann er de nemlig ikke i tvil om hva som nå gjelder for å kunne ta det neste steget: Gruppespill i Europa.

En kollaps i Kasakhstan hindret bergenserne fra å nå det store målet denne høsten.

– Jeg tror man er helt avhengig av Europaspill for å henge med over tid. Sånn det ser ut nå er det voldsomme forskjeller på økonomien til Molde, Glimt og oss, sier Branns nøkkelspiller Felix Horn Myhre.

Felix Horn Myhre

Brann- og landslagsspiller.

En som selv kan være med å generere store summer til Brann – hvis han blir solgt.

– De to klubbene har vært veldig gode over tid og kommet til gruppespill over år. De har vært med å utvikle spillere som kan selges for mange millioner. Da kan man igjen hente spillere for mer, lønne mer og spillerne vet at det er muligheter for å vise seg frem for å bli solgt. Brann har vært veldig bra de siste årene, men dersom de ikke klarer å ta det steget så tror jeg det blir vanskelig å konkurrere med de lagene på sikt, sier Horn Myhre.

Vinner Brann serien i år?

Nei, Glimt blir nok for sterke.

Ja, «gullet ska hem»!

Brann er en av få klubber i Norge som klarer å drifte gode økonomiske tall uten spillersalg. De siste overgangsvinduene har Brann vært lite aktiv i forhold til klubbene de konkurrerer med.

Det fører også til reaksjoner fra supportere og presse.

– Det handler om å ha en tydelig strategi, plan og identitet for hva klubben skal være. Så må du tørre å stå i det over tid. Det er enklere når du har gode resultater, sier Kalvenes.

 Brann snitter på over 15 000 tilskuere på hjemmebane denne sesongen. På bortebane er også støtten enorm. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Det er utrolig mye mer krevende når det svinger mer. På grunn av trykket fra omgivelsene og meningsbærere som alltid mener du skal gjøre det på en annen måte. Det å klare å stå i det spennet der over tid tror jeg har vært noe av grunnen til at Brann ikke har klart å finne stabilitet, sier Brann-sjefen.

Den voldsomme oppmerksomheten rundt Brann kan til tider være tyngende.

Men tilbake i Skien denne søndagskvelden er det ingen som tenker på det. Brann-spillerne holder rundt hverandre mens de synger sammen med supporterne som har fått tilbake en klubb de kan være stolte av.

– Du ser oppmøtet. Folk er sultefóret. Det er veldig, veldig kjekt å være Brann-spiller om dagen, sier bergenseren Fredrik Pallesen Knudsen.

Read Entire Article