Slik påvirker konspirasjonsteorier valget i USA

3 hours ago 5



Kortversjonen

  • To orkaner har rammet USA, og skapt flere konspirasjonsteorier.
  • «Helene» drepte minst 230 personer, mens «Milton» skapte politisk uro.
  • Noen mener myndighetene kontrollerer været og orkanene.
  • Milits i Nord-Carolina anklager FEMA for å skjule skader og prøve å ta over landområder.

Ekstremvær har preget den amerikanske valgkampen, etter at de to orkanene «Helene» og «Milton» rammet Florida med kort mellomrom de siste ukene.

Det har skapt en rekke konspirasjonsteorier.

 - / AFP / NTBSUPERSTORM: Orkanen «Helene» på vei mot land. Foto: - / AFP / NTB

– Regjeringen styrer været

Orkanen «Helene» feide gjennom seks delstater og drepte minst 230 personer, mens det antas at over hundre fortsatt er savnet.

Områder der innbyggerne trodde de var trygge for orkaner, ble også rammet.

Én faktor som førte til at «Helene» fikk slik dødelig kraft er klimaendringer, har forskere påpekt: Rekordvarmt hav i Mexicogulfen og et allerede uvanlig vått og varmt klima der orkanen traff.

Men da VG besøkte området, mente flere vi snakket med at myndighetene hadde påvirket orkanens kraft.

Da «Milton» truet Florida kort tid etter, hevdet den republikanske kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene at regjeringen hadde brukt værkontroll-teknologi for å styre orkanen mot stater som stemmer på Donald Trump.

– Bare tull, fastslår eksperter.

Foto: Thomas Nilsson / VG

– Vil ta over landområder

En annen teori VG fikk høre lokalt i Nord-Carolina, var at mange fryktet at regjeringen ville presse folk som er rammet av orkanen til å selge landområdene sine.

Årsaken skal være at området er rikt i litium, som trengs for å bygge elektriske batterier. Derfor er delstatens fjellområder pekt på som en mulig kilde til det verdifulle materialet, og at det ville gjort ha USA mindre avhengig av batterier importert fra Kina.

Siden deler av de rammede områdene fortsatt er svært vanskelig å komme frem til, forsterkes denne teorien i en rekke nettforum.

Da VG besøkte Nord-Carolina i begynnelsen av oktober forsøkte vi å ta oss til landsbyen Chimney Rock. Den skal være så godt som utslettet av flomvann og leireras.

 Maxar Technologies / Reuters / NTBDRUKNET: Et satellittbilde viser hvordan flomvann oversvømte Chimney Rock og feide hus og andre bygg ned i nærliggende Lake Lure. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB

På vei mot Chimney Rock ble VG først stanset av lokalt politi, og senere jaget ut fra området av bevæpnede menn, kledd som militsmedlemmer.

Den situasjonen løste seg uten dramatikk, men det har siden oppstått konflikt mellom nødetaten FEMA og en lokal milits i samme område.

Bevæpnede militsmedlemmer skal ha «jaktet på FEMA-ansatte», grunnet en teori om at myndighetene skjuler omfanget av skadene i Chimney Rock for å overta området.

Bildegalleriet under viser nyhetsmeldinger sendt ut av avisen Washington Post, etter at de snappet opp interne meldinger der trusselen mot FEMA ble ansett som svært alvorlig. Ifølge meldingene nedenfor skal alle ansatte i FEMA ha blitt beordret om å forlate kommunen Rutherford, hvor Chimney Rock ligger.

Nasjonalgarden skal ha møtt to biler med militsmedlemmer som sa at de «var på jakt etter FEMA».

FEMA avviser teorien som grunnløs, og understreker at det ikke er noen føderal plan om å overta landområdene der det blir gitt hjelp.

En kilde tilknyttet FEMA bekrefter hendelsen til VG.

FEMA-konspi siden 1980-tallet

At FEMA angripes er ikke nytt. Det sier Øyvind Strømmen, konspirasjonsekspert og forfatter av flere bøker om radikalisme og konspirasjonsteorier.

– FEMA har versert i amerikansk konspi-kultur helt siden 1980-tallet. Ytre høyre har lenge laget et fiendebilde av dem, og er en konspirasjonsteori som kommer fra den såkalte «Patriot»-bevegelsen, hvor mange militser er med. De har blant annet ment at FEMA har planlagt å sperre amerikanske borgere inn i konsentrasjonsleire, sier han.

Bilde av Øyvind StrømmenØyvind Strømmen

Konspirasjonsekspert

Katastrofer og konspirasjoner henger også sammen.

– Konspirasjonsterorier dukker gjerne opp i forbindelse med dramatiske hendelser som naturkatastrofer. Vi vet at det å føle at man ikke har kontroll over hverdagen, gjør deg mer sårbar for konspirasjonsteorier, sier Strømmen.

At konspirasjonene kommer fra høyresiden, handler ifølge ham om hvem som har makten i USA i dag.

– Konspirasjonsteorier gror godt i partiet som ikke er ved makten. Da Trump var president var det tendenser til konspirasjoner om at han var til sengs med russisk etterretning – kanskje til og med helt fysisk til sengs.

Men slike teorier kan vokse også ellers. Den nyeste konspirasjonsteorien på venstresiden er at attentatforsøket på Trump ikke var ekte, men at det var noe han regisserte selv.

 REBECCA DROKE / AFP / NTBDEMOKRATENES KONSPI: Flere på venstresiden skal ha luftet konspirasjonen om at Trump regisserte attentatet selv, og at blodet var teaterblod. Foto: REBECCA DROKE / AFP / NTB

Strømmen er bekymret over at konspirasjonsteorier blir stadig mer normalisert.

– Vi ser at konspirasjoner undergraver tilliten til demokratiet, samtidig som det gjør det vanskeligere å vite hva som er rett.

At det skal ha noen innvirkning på det kommende valget, tror han imidlertid ikke.

– Konspirasjonene knytter seg til fiendebilder som er der fra før, mot føderale myndigheter og demokratene. Dette valget vil dreie seg om dem som er på vippen, og de som tror på konspi-teorier er ikke på vippen, politisk.

Det som kan vippe valget, tror Strømmen, er de som faktisk ønsker hjelp fra FEMA.

– Det som kan vippe valget er om innbyggerne i Nord-Carolina føler at de ikke får den hjelpen som de trenger fra føderale myndigheter.

– Har brukt pengene på migranter

En annen teori knyttet til FEMA som er tilbakevist som usann, er at nødetaten hadde brukt opp alle pengene sine på å huse ulovlige migranter.

Det budskapet ble gjentatt gang på gang de to siste ukene av presidentkandidat Donald Trump, og hans kandidat som visepresident JD Vance.

Det som er riktig er at FEMA selv varslet at budsjettet til bruk på nødhjelp etter orkaner var i ferd med å gå tomt, men etaten understreket at arbeidet med migranter kom fra et annet budsjett.

FEMA-administrator Deanne Criswell gikk i forrige uke ut og advarte mot løgner som er spredd om myndighetenes krisehåndtering.

Read Entire Article