Slik oppgraderer du stua med enkle grep

3 weeks ago 29



Det å bytte ut puter er en mye lettere og rimeligere måte å fornye stua på enn å kjøpe nye møbler. Foto: Monica Kleppe

Med pene pynteputer i ulike farger og materialer, kan du oppdatere stilen i stua uten å måtte bytte ut sofaen.

De færreste av oss bytter ut sofaen eller senga hvert år, men ønsket om å oppdatere hjemme dukker gjerne opp når nye farger og materialer fyller butikkhyllene. Så hvordan kan du tilføre et hint av fornyelse uten å måtte investere i store møbler hvert år? Svaret er enkelt; pynt med puter.

Monica Kleppe er interiørdesigner. Hun hjelper bedrifter og privatpersoner med å skape gode rom å være i, og er opptatt av at ethvert hjem er unikt. Har du spørsmål eller innspill til temaer kan hun kontaktes på monica@kontainerboligstyling.no eller Instagram @kontainerboligstyling Foto: Privat

Lag en fargepalett

Før du begynner å kjøpe puter, er det lurt å sette seg ned og observere rommet. Ta en titt på de dominerende fargene. Hvilke nyanser går igjen i møbler, vegger eller detaljer som gardiner og tepper? Ved å velge en fargepalett på to til fire farger som harmonerer med rommets øvrige interiør, sikrer du at putene ikke virker malplasserte, men heller tilfører en gjennomførtstil.

Tenk også på sofaens størrelse når du velger antall puter. Har du en stor sofa, anbefales det minst fem puter for å fylle plassen og skape balanse. Et forslag er å plassere to puter i hver ende og én pute alene i midten for å gi et harmonisk uttrykk.

Tenk gjenbruk og sy puter selv av gamle gardiner eller stoffrester du har liggende. Bærekraftig og personlig. Foto: Monica Kleppe

Unngå at alt blir for symmetrisk, da kan det fort virke for planlagt og kjedelig. For å skape mer liv, anbefaler jeg heller å plassere putene litt tilfeldig, noe som gir en mer avslappet og dynamisk følelse.

Miks former, størrelser og teksturer

En god variasjon i putenes størrelse og form gir sofaen et spennende preg. Store puter kan gjerne stå bakerst, mens mindre puter kan legges foran. Du kan også blande kvadratiske puter med avlange for å bryte opp uttrykket. Det er denne miksen av elementer som gir sofaen karakter og skaper et unikt, personlig preg.

Når det gjelder tekstiler anbefaler jeg å leke med ulike materialer. En kombinasjon av teksturer som ull, lin og bomull gir dybde og kontrast, selv om putene holder seg innenfor samme fargenyanser. Materialets overflate er like viktig som fargen – en pute med tekstur kan skape en spennende kontrast og gi rommet mer dybde. Husk også at tekstilene bør føles gode å ta på. Puter skal ikke bare være dekorative, de skal også invitere til komfort.

Også på soverommet er det fint å pynte med masse puter. Foto: Monica Kleppe

Puter i ulike størrelser og fasonger kan enten stables oppå hverandre liggende eller settes opp inntil hverandre. Foto: Monica Kleppe

Unikt, kreativt og bærekraftig

For å skape et mer unikt uttrykk er et tips å bruke gjenbruksmaterialer eller handle i bruktbutikker. Dette er både bærekraftig og gir putene et personlig preg som du ikke finner i butikkhyllene. Noen ganger har jeg sydd om gamle gensere som jeg sjeldent bruker, men som har farger eller teksturer som passer perfekt i sofaen. Andre ganger har jeg funnet gardiner eller stoffrester som ikke lenger brukes, men som har det riktige uttrykket.

Noen fine puter i en ellers nøytral sofa gjør mye med uttrykket. Foto: Monica Kleppe

Hvis du har tilgang til en symaskin (eller syr for hånd), kan du enkelt lage egne putetrekk. Det trenger ikke være perfekt – det er uttrykket og kreativiteten som teller. Å lage puter selv gir deg også muligheten til å tilpasse dem nøyaktig til din stil og fargepalett, samtidig som du gjenbruker materialer på en smart og kreativ måte.

Dun, dun, dun

Et siste tips er å investere i puter med duninnlegg. Det er et «must». Du kan «fluffe» dem opp eller legge dem ned, avhengig av uttrykket du er ute etter. Dette gir sofaen et mer naturlig, levende preg, og det blir enklere å skape den avslappede og koselige atmosfæren du ønsker.

Read Entire Article