Slik kan smittehøsten bli. Det er spesielt én vaksine alle voksne bør ta.

1 month ago 24



Hvordan vil virushøsten bli når vi samles etter sommerferien? Her er seks spørsmål og svar.

Når vi nå skal treffes igjen etter sommerferien, kan vi ikke utelukke en ny runde med vanlige forkjølelsesvirus. Håndvask hindrer smitte, også mot omgangssyke. Foto: Morten Uglum

Publisert: 16.08.2024 12:07 | Oppdatert: 16.08.2024 12:29

Kortversjonen

Trine Hessevik Paulsen skal hjelpe oss med å se inn i høsten. Hun er overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI):

  • Luftveisbakteriene mykoplasma og kikhoste har det vært mye av. Spesielt blant barn, ungdom og unge voksne.
  • Og det kommer vanlig forkjølelse.
  • RS-virus og influensa er det lite av nå. Influensaviruset kommer ofte på senhøsten og vinteren, og avløser som regel det vanlige forkjølelsesviruset.

– Det er vanlig at yngre barn blir forkjølet seks- til åtte ganger i løpet av et år. Rhinovirus er den vanligste årsaken til forkjølelse. Viruset er i sirkulasjon hele året, men har som regel høyere forekomst vår og høst, sier Paulsen.

Hun har hjulpet oss med å svare på spørsmål om smittehøsten:

-Vi har vært gjennom et bredt repertoar av luftveisinfeksjoner det siste året. Vi nærmer oss en ny normalsituasjon med tanke på smitte og immunitet, sier overlege Trine Hessevik Paulsen i FHI. Foto: Morten Uglum

1. Hvem er mest utsatt for kikhoste?

SVAR: Det er barn som oftest får kikhoste. De er ofte i aldersgruppen 7 til 14 år.

Disse utbruddene vil antagelig fortsette utover høsten.

Kikhoste kalles også «hundredagershosten». Det er fordi den kan vare i en tre måneders tid.

2. Hvem bør vaksinere seg mot kikhoste?

SVAR: Barn og ungdom er vaksinert ved å følge vaksinasjonsprogrammet for barn. Ettersom kikhoste gir mest alvorlig sykdom hos spedbarn, er gravide kvinner nå anbefalt å ta oppfriskningsdose. Det er et gratis tilbud i alle kommuner.

Hva så med fedrene?

De kan også være en smittekilde i familien. De bør derfor ta boosterdosen boosterdosen Vaksine mot kikhoste, stivkrampe,difteri og polio gis i ett og samme sprøytestikk. En boosterdose anbefales hvert 10. år.mot kikhoste, hvis de ikke har gjort det. Premature og spedbarn under tre måneders alder er mest utsatt for alvorlig forløp av kikhoste.

Utover dette anbefaler FHI alle voksne å vaksinere seg hvert 10. år.

I praksis betyr det at alle over 25 år bør vurdere en oppfriskningsdose, dersom de ikke allerede har fått det. Dette er noe voksne må passe på selv.

3. Hvem får mykoplasma lungebetennelse?

SVAR: Her er det også mest utbredt blant barn fra barneskolealder opp til yngre voksne.

Mykoplasmautbrudd forekommer gjerne med fire- til seks års mellomrom i befolkningen. Mange får ingen eller milde symptomer. Men det klassiske forløpet inkluderer langtrukken tørrhoste.

Antibiotika er aktuelt ved lungebetennelse eller andre komplikasjoner.

4. Hvorfor hangler mange etter at de har vært syke?

SVAR: Det er ikke uvanlig å kunne kjenne seg sliten og i dårlig form en stund etter en virussykdom. Luftveisinfeksjoner som det er mye av nå, som kikhoste og mykoplasma, kan også gi sykdomsforløp av noe lengre varighet.

5. Står vi fortsatt i «immunitetsgjeld» etter koronapandemien?

SVAR:

Da vi levde isolert i perioder under pandemien, fikk vi ikke opparbeidet immunitet mot sykdom slik vi pleier. I stedet fikk vi en såkalt immunitetsgjeld i befolkningen.

Nå bør mesteparten av denne «gjelden» være tilbakebetalt.

Det har vært et bredt repertoar med smittestoffer som gir luftveisinfeksjoner, i omløp de siste årene.

Kanskje er utbruddene av kikhoste og mykoplasma de siste på listen før vi er tilbake til en ny normal for luftveisinfeksjoner.

6. Hva skjer med koronaviruset fremover?

SVAR: Koronavariantene blir stadig mer smittsomme. Men de gir i mindre grad alvorlig sykdom- som først og fremst sees hos eldre og de med underliggende sykdom.

Dessuten har økningen i covid-19 gjennom sommeren muligens stabilisert seg noe den siste tiden.

Men: Nå som hverdagen tar til igjen med skole og jobb, kan ikke FHI utelukke en økning. De to tidligere vintersesongene har hatt smittetopper i tidsrommet november til januar. Kanskje blir det et lignende scenario denne vinteren.

En oppdatert vaksine oppdatert vaksine Comirnaty JN.1.tilpasset koronavirusvariantene som sirkulerer nå, kommer i høst.

Read Entire Article