Slik kan du fortsatt fly «gratis»

1 month ago 17



Reis stolryggen og sett fra deg champagneglasset. Fra søndag av er det slutt på «gratis» luksusreiser på bonuspoeng slik nordmenn kjenner det i Star Alliance. 

Fra 1. september melder SAS overgang til Skyteam. Det betyr store endringer for alle SAS-passasjerer som skal videre med andre flyselskap. 

 SAS
GLEDER SEG: Aron Backström er sjef for Eurobonus-programmet i SAS. Han gleder seg til overgangen fra Star Alliance til SkyTeam. Foto: SAS

– Vi gleder oss veldig til å vise dette for våre kunder, og på søndag skjer det altså, sier sjefen for EuroBonus i SAS, Aron Backström, til TV 2. 

– Det er ekstremt mye som skal på plass. Alt fra kommersielle avtaler med våre kommende partnere, til å bytte skilt på flyplasser og selvsagt all IT-infrastruktur som skal inn.

– Jeg tror vi kommer til å ha alt på plass på søndag, sier Backström

En æra er over

Spørsmålet er om norske Eurobonus-medlemmer gleder seg like mye som Backström. 

Da nyheten om at SAS skulle ut av Star Alliance kom, uttrykte mange Eurobonus-medlemmer skuffelse. 

Star Alliance er verdens største flyallianse, og har sørget for at mange nordmenn har kunnet bruke bonuspoeng til å bestille eksklusive reiser på business eller første klasse verden rundt.

De dyreste billettene i førsteklasse kan koste over 100.000 kroner, men ved å bruke bonuspoeng slipper du unna kun ved å betale noen få tusenlapper i skatter og avgifter. 

Men fra 31. august er det altså slutt. 

– Jeg synes skuffet er feil ord. Det jeg har hørt fra kunder er usikkerhet. Vi har aktive medlemmer som liker programmet. De vet hva de hadde, men ikke hva de vil få, sier Aron Backström til TV 2. 

– Hva får de nå da? 

– De får noe som er like bra. EuroBonus kommer heller ikke til å forsvinne. Det er SAS sitt lojalitetsprogram. Det blir heller ingen inflasjon i poengene. De beholder sin verdi. 

– De nye partnerne er attraktive flyselskap, og vi har faktisk klart å beholde partnerskap med noen av de gamle partnerne, som Singapore Airlines, og så håper vi å komme i mål med flere, sier Backström.

– En annen liga

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er enig med SAS i at Eurobonus-kunder ikke har noe å frykte ved alliansebytte. Men de vil merke det på noen områder. 

 Erik Edland / TV 2
Oslo 20231204 Foto: Erik Edland / TV 2

– SkyTeam er jo den minste alliansen av de tre store, sier Elnæs til TV 2.

– Er dette å gå ned en liga? 

– Det kan jeg vel nesten si. SkyTeam er i en annen liga. 

– Når det er sagt, det blir veldig spennende. De går over i SkyTeam på søndag 1. september. SAS er godt rigget fra konkurransen, særlig fra Norwegian her i Skandinavia, så jeg tror SAS er på riktig kurs, sier Elnæs.

Bonusjegerens «Hvite hval»

Så til spørsmålet alle bonusjegere lurer på:

– Kommer det til å bli lettere eller vanskeligere å finne bonusreiser i den nye alliansen SkyTeam?

– Det kommer helt an på destinasjonene. Dette er alltid drevet av våre partneres nettverk. For en del destinasjoner blir det lettere, mens for andre blir det nok vanskeligere, sier Backström

– Hva med første klasse- og business-billetter? 

– For å være helt ærlig, første klasse er en «hvit hval». Det var veldig vanskelig å finne førsteklassebilletter i Star Alliance, og det blir veldig vanskelig å finne i Skyteam, erkjenner Backström til TV 2. 

– Det kommer til å finnes noen billetter med et par selskaper, men langt fra alle. 

– De som er klare nå, er China Eastern og Saudia. Vi håper på flere, men dette er et produkt som det finnes kun en håndfull seter av på hver flyvning.

Backstrøm forteller at det er business-billetter som flest søker etter.

– Det er det bra tilgjengelighet på. Vi har fått til business-avtaler med alle SkyTeam-partnere, så der er det bra tilbud. 

Forandringer

Ifølge SAS vil alliansebytte også ha fordeler for de som ikke reiser så ofte. 

– Har du sølvstatus i dag, så flyr du som Elite i SkyTeam. Det betyr at du får prioritert ombordstigning og innsjekking og en ekstra bagasje, sier Backstrøm 

Star Alliance har vært kjent for sitt store rutenettverk til Asia, mens etter 1. september er det andre ruter som gjelder. 

– SkyTeam er veldig bra på USA. Der får vi inn Delta som alltid vinner beste flyselskap i USA. I tillegg blir vi nå sterke på Karibien og Sør- og Nord-Amerika, masse interessante destinasjoner som er verdt å se på. 

Dette skjer etter 1. september

Skal du ut og fly med SAS etter 1. september, vil forandringene først og fremst møte deg på flyplassene når du mellomlander. 

– Når du flyr med Star Allianse som Eurobonus-medlem etter 1. september, har du ikke lenger gull-status. Du kommer ikke inn i loungen, du har ikke lenger prioritert innsjekk og ombordstigning. Da er det SkyTeam som gjelder, sier Backström

– Vi kommer til å være helt oppe og stå med 80–90 prosent av SkyTeam-fordeler allerede på mandag automatisk. Vi kommer også til å se på manuelle prosesser så du kan vise til Eurobonus-status og få dine goder ut fra det, sier Backström til TV 2. 

Read Entire Article