Publisert: 08.11.2024 15:50
Kortversjonen
- Sivilombudet slår fast at forholdene i Oslo fengsel bryter med forbudet mot nedverdigende behandling, da innsatte er isolert store deler av døgnet.
- En undersøkelse viser at forholdene har blitt verre siden 2018, med begrenset sosial kontakt og tilgang til aktiviteter.
- Fengselsleder Nils Leyell Finstad erkjenner problemene, spesielt knyttet til bygningsmasse og bemanning, og understreker behovet for et nytt fengsel.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Omfanget av isolasjon i Oslo fengsel utgjør en høy risiko for brudd på forbudet mot nedverdigende behandling, slår SivilombudetSivilombudetSivilombudet er et ombud utnevnt av Stortinget. Ombudet undersøker klager fra borgere på den offentlige forvaltningen. Ombudet har også ansvar for forebygging av tortur. Kilde: SNL fast.
De har gjennomført en undersøkelse av forholdene for innsatte i Oslo fengsel.
– Undersøkelsen viser at de alvorlige forholdene som Sivilombudet avdekket i 2018, fortsatt preger fengselet, og at forholdene i noen tilfeller er blitt verre, skriver sivilombud Hanne Harlem i brevet til Kriminalomsorgsdirektoratet.
Innelåst store deler av døgnet
Ombudet besøkte Oslo fengsel i 2018 og avdekket blant annet at en stor andel av de innsatte var låst inn på egen celle mer enn 22 timer i døgnet.
Fengselet hadde ikke tiltak som kunne begrense så omfattende isolasjon.
I etterkant av besøket i 2018 viste Oslo fengsel til ressursmangel og bygningsmessige forhold som hovedårsaken til isolasjonen.
Den nye undersøkelsen, som ble gjort på bakgrunn av flere alvorlige bekymringsmeldinger, handler i hovedsak om isolasjon av de innsatte.
Kun en liten gruppe innsatte får vært utenfor cellen i de åtte timene eller mer, slik Den europeiske torturforebyggingskomiteen har som minimum.
Fengselets dagsmålinger i 2023 viste at:
• 4 % av de innsatte ikke hadde noe sosial kontakt med andre.
• 74 % av de innsatte hadde tilbud om sosial kontakt mellom to og inntil åtte timer.
• 22 % av de innsatte hadde et tilbud om sosial kontakt i mer enn åtte timer.
Ombudet har sammenlignet dagsmålingene fra 2018 med den første dagsmålingen i 2024. Sammenligningen viser ikke en økning i antall innsatte som får tilbud om mer enn 8 timer utenfor cellen.
Undersøkelsen viste også at innsatte kan bli låst inn på cellene flere ganger i måneden når det skjer uforutsette ting i fengselet.
Ombudet mener at det er svært alvorlig at de innsatte kan holdes innelåst nesten hele døgnet, uten en ordre fra retten.
27 innsatte på én dusj
I Oslo fengsel er muligheten for aktiviteter og sosialt samvær begrenset. Flere av avdelingene har ikke oppholdssteder i korridorene. Fengselet har et aktivitetsbygg og et bibliotek, men bruken av disse er begrenset.
De innsatte beskrev den korte tiden utenfor cellene som hektisk. Dette er ofte den eneste tiden de kan dusje, trene og lage mat. På noen av avdelingene deler 27 innsatte én dusj.
De innsatte har derfor begrenset mulighet til å bruke tiden utenfor cellen til sosialt samvær og kontakt med andre mennesker. Ifølge rapporten fra ombudet forsterker dette konsekvensene av isolasjon.
Medisineres for å holde ut isolasjon
Sivilombudet viser til forskning som sier at isolasjon og begrenset menneskelig kontakt kan være helseskadelig. Skadevirkningen av isolasjon kan oppleves umiddelbart og antallet innsatte som kan få skader øker i forbindelse med lange isolasjonsperioder.
De innsatte i Oslo fengsel forteller om en rekke negative konsekvenser som følge av mange timer på egen celle.
Ombudet ser også alvorlig på at helsepersonellet i fengselet må medisinere innsatte for at de skal «holde ut» isolasjonen.
Sivilombudet har varslet Kriminalomsorgsdirektoratet om forholdene i fengselet, og har kommet med anbefalinger om nye tiltak.
Fengselsleder: Problemer med bygningsmasse og bemanning
Nils Leyell Finstad er fengselsleder i Oslo fengsel. Han kjenner seg igjen i Sivilombudets beskrivelse.
– Det for mye innlåsning av innsatte på cellene i Oslo fengsel. Det skyldes bygningsmessige- og bemanningsmessige forhold, samt et svært høyt belegg som ikke er bærekraftig. Vi tar vår del av ansvaret på stort alvor, sier han.
Nils Leyell Finstad
Fengselsleder
Han understreker samtidig at de har iverksatt en rekke tiltak de siste fem årene, inkludert bedre utdannings- og aktivitetstilbud. Sårbare innsatte ivaretas nå bedre, mener Finstad.
– Men tilbudene er fortsatt kraftig underdimensjonert. Det fører til alt for mye bruk av isolasjon. Vi vet at det kan få alvorlige konsekvenser for psykisk og fysisk helse. Det er alvorlig.
Han mener også at bygningsmassen er et stort problem.
– Oslo fengsel er ikke egnet til moderne fengselsdrift. Det skal bygges et nytt Oslo fengsel, og det vil gi innsatte svært mye bedre forhold.
Han mener også at lønnsnivået i Kriminalomsorgen må opp, for å hindre frafall av ansatte og sikre fremtidig rekruttering.