Slår alarm om hets på nett: – Uansett hvor jeg snur meg eller går, blir jeg kritisert

1 day ago 13



Publisert: 11.07.2025 20:07

Kortversjonen

Like utenfor Drammen sentrum bor Natalie Jerving (26) i et koselig hus.

Selv om hun nå bor i Drammen, er hun oppvokst på en liten gresk øy, der alle kjente alle, og livet gikk i et litt roligere tempo. Nå er hverdagen en helt annen, og hun bruker mesteparten av tiden sin på Miss Norway-konkurransen.Miss Norway-konkurransen.En skjønnhetskonkurranse i Norge der deltakerne konkurrerer om å bli kåret til Miss Norway, og dermed representere landet i internasjonale skjønnhetskonkurranser som Miss Universe eller Miss World. Finalen holdes 30. august.

Etter flere tunge år med mobbing og kroppspress trengte hun noe å fokusere på. Det fant hun i missekonkurransen.

Derfor gjorde det ekstra vondt da folk i kommentarfeltene reduserte alt hun jobbet for, til et spørsmål om utseende.

Så det er ingen krav til å være pen, altså?

Kommentaren var bare én av mange. Hundrevis av nedsettende kommentarer rant inn. Noen gjorde narr av utseendet til missene, og andre skrev stygge ting om konkurransen.

For Jerving ble det et brutalt møte med en del av internett som mange andre unge kvinner har møtt før henne: Et kommentarfelt fullt av hat, latterliggjøring og personangrep.

Natalie Jerving bruker sosiale medier til å dokumentere konkurransen Foto: Tomm W. Christiansen

Selv er Jerving blitt mobbet gjennom flere år i oppveksten, men nå føltes det annerledes.

– Før ble jeg mobbet og kritisert fordi jeg var overvektig. Nå, som jeg har gått ned mange kilo, blir jeg plutselig kritisert for å være en diva og en bitch, sier hun.

– Uansett hvor jeg snur meg eller går, blir jeg kritisert.

Jerving er ikke alene.

Ifølge Marjan Nadim, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning, er det særlig kvinner, unge og personer med minoritetsbakgrunn som rammes hardest av netthat.

Ikke bare fordi de utsettes for mer hets totalt sett, men fordi den hetsen de mottar, ofte går direkte på hvem de er, og ikke hva de mener.

– De emosjonelle konsekvensene er ofte større for disse gruppene, men også tendensen til å trekke seg tilbake. Mange blir mer forsiktige med å ytre seg, sier Nadim.

Kommentarfeltet under videoen av alle Miss Norway-finalistene Foto: Skjermdump

Hun forklarer at disse gruppene i større grad lar være å poste på sosiale medier etter å ha sett eller opplevd netthat, selv når hetsen ikke er rettet mot dem selv.

Det kjenner Jerving seg igjen i. Etter den virale videoen tok hun en pause på to dager før hun orket å poste noe igjen.

– Jeg merker også at som kvinne blir vi ofte kritisert for ting menn aldri får spørsmål om, enten det gjelder utseende, valg vi tar, eller hvordan vi uttrykker oss, legger hun til.

Konsekvenser for demokratiet

Hatkommentarer på internett er ikke noe nytt, og det skjer hver eneste dag.

– Innføringen av sosiale medier var åpenbart en stor gamechangergamechangerEn hendelse eller et tiltak som forårsaker forandring. fordi det tilbød plattformer hvor denne type kommentarer kunne nå utrolig mye bredere, sier Nadim.

Marjan Nadim

Sosiolog som forsker på likestilling, integrering og ytringsfrihet ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun forklarer at netthets kan ha ulike konsekvenser for den som rammes. De vanligste reaksjonene er frykt og sinne, men det kan også få mer alvorlige følger over tid, ifølge Nadim.

Hetsen kan også svekke selve ytringsrommet i samfunnet.

– Dersom folk begynner å bli mer forsiktige med å ytre seg, kan det få alvorlige demokratiske konsekvenser ved at noen stemmer blir mindre hørbare, sier Nadim.

– Et miljø vi sammen må jobbe med

Selv om videoen satte en støkk i Jerving, ønsker hun ikke at den skal bli tatt ned.

– Jeg syns ikke det er den beste videoen av meg selv, men jeg er glad for at den er der. Jeg gleder meg til slutten av konkurransen, for da kan jeg vise hva resultatene egentlig blir, sier hun.

Hun kommer med en bønn til dem som opplever å få hatkommentarer på nett:

– Stå med hodet opp. Jeg pleier egentlig bare å blokkere det ut. Jeg tenker på de som hater, som «minifans» som en dag skal klappe i stedet for å bue.

Har du selv fått, eller sett andre få hatkommentarer på nettet?

Ja

Har fått selv

Har ikke fått selv, men har sett andre få

Nei

Hun har også en melding til dem som skriver hatkommentarer:

– Jeg har virkelig ikke noe hat mot dem som har skrevet disse kommentarene. Så jeg håper de følger videre med på konkurransen, og kanskje de finner sin inspirasjon til å endre noe ved seg selv. Til syvende og sist er vi også mennesker som sitter bak skjermen og leser alle de kommentarene. Og vi har følelser.

– Det er et miljø vi sammen må jobbe med, tenker jeg.

Read Entire Article