Slår alarm etter Sahraouis Norge-nei: – Hadde tatt dette mer på alvor

1 month ago 12



Adam Larsen Kwarasey (36) var blant de første med U-landskamper for Norge som valgte å spille for en annen nasjon. Nå er han bekymret og råder fotballforbundet til å ta grep.

 Osame Sahraoui, her sammen med Antonio Nusa (venstre) under en landslagssamling høsten 2023. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: 02.09.2024 20:43

– Jeg tror personlig at NFF burde fått inn noen som har fokus på dette og jobber med denne tematikken. Jeg vet ikke om man burde opprettet en ny stilling, men fått det inn i en stilling i forbundet, sier Kwarasey til VG.

Han har selv en lang proffkarriere bak seg, dobbelt statsborgerskap og leder i dag FC Oslo i toppsjiktet av 3. divisjon.

Etter at Osame Sahraoui nylig vraket Norge og valgte spill for Marokko, spør VG den tidligere ghanesiske landslagskeeperen hva Norges Fotballforbund kan gjøre for å skape mer lojalitet blant spillere som kan velge mellom landslag.

Litt lenger ned peker Larsen Kwarasey på det han mener er fire sentrale faktorer for at spillere kan vrake Norge, men først:

– Jeg hadde tatt dette mer på alvor hvis jeg var i NFF, i hvert fall. Det kommer til å bli veldig mange flere tilfeller å tenke på. Ikke bare fra afrikanske land, men også Skandinavia for eksempel. Vi kunne jo potensielt ha mistet Haaland.

– Andre nasjoner tar dette på alvor og da bør vi også gjøre det. Fakta er at fotballspillere, som alle andre i samfunnet, tenker på muligheter. Hvis det er en mulighet et annet sted som ser bra ut, og det ikke føles feil i hjertet deres, så tar spillerne den, sier han.

 Adam Larsen Kwarasey, her etter en seriekamp i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Larsen Kwarasey peker også på en rekke faktorer som kan spille inn i en spillers vurdering av valg av nasjon.

Han understreker først at hvert eneste tilfelle trolig er forskjellig fra hverandre og vil ikke mene noe om Sahraoui-saken spesielt, men:

  • Han tror spillere fra mindre ressurssterke områder i Oslo kan ha et svakere bånd eller føle mindre tilhørighet til NFF og landslagsfotballen, fordi de kan ha følt at de ikke har blitt like mye prioritert, sett eller fått de samme mulighetene som spillere fra ressurssterke områder.
  • Et poeng kan også handle om en svært sterk fotballkultur i de ulike landene sammenlignet med Norge, mener Kwarasey.
  • Det nest siste poenget til Kwarasey handler om oppmerksomheten og omtale av spillere med minoritetsbakgrunn:
  • Til slutt vil Larsen Kwarasey fremheve at forbundene i mange andre nasjoner har tatt store steg eller er jevnlig i mesterskap.

Sahraoui-saken ble også tema da landslagssjef Ståle Solbakken møtte pressen før denne ukens landslagssamling.

Han ble regelrett grillet om NFF eller han selv kunne gjort noe annerledes i sakens anledning.

Se seansen her:

Da VG blant annet spør om kommunikasjonen egentlig har vært god nok, ettersom Solbakken søndag for en drøy uke siden mente Sahraoui skulle på landslagssamling, men byttet landslag bare fem dager senere, svarer landslagssjefen slik:

– Hva mener du vi skulle gjort annerledes? Jeg bare spør, jeg. Det blir en sånn mistenksomhet ... En sånn ... Hvorfor har dere ikke intervjuet Osame? spurte Solbakken, som fikk til svar at flere medier har forsøkt nettopp det.

Solbakken fikk deretter spørsmål om det er noe i strukturen til NFF som gjør at man kan plukke opp dette på en bedre måte, på et tidligere tidspunkt, og ha bedre dialog. Da svarer han slik:

– Det handler om måten dere stiller spørsmål på. Fordi enten må dere tro meg på at den (dialogen) har vært god i ni-ti måneder og kvalitetssikre det med Osame og hans agent. Da tror jeg du får de samme svarene. Jeg har presentert Norge og hans rolle der. Vi har hatt en åpen og ærlig diskusjon på det, svarer Solbakken.

 Landslagssjef Ståle Solbakken måtte svare for en rekke spørsmål rundt Osame Sahraoui og hans valg om å vrake Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Landslagssjefen har ikke ønsket å nevne Marokko i disse samtalene, fordi han ikke har noen forutsetninger for å si noe negativt om fotballnasjonen.

– Det må Marokko presentere for ham. Derfor har vi ikke debattert det. Da vi tar ham ut på tirsdag, så er det med bakgrunn at jeg har snakket med ham på søndagen (i forkant). Og han ringer meg torsdag kveld og sier at han nå har bestemt seg. Det var ikke en samtale han gledet seg til.

– Jeg hørte på ham, da må jeg respektere det. Det er veldig gjennomtenkt, han har brukt voldsomt mye tid på det. I en ideell verden hadde han utsatt dette litt. Han ville gjerne hatt lengre tid på det. Nå var det offisielle kamper for oss. Hadde han spilt der, så ville han ha vært låst.

Read Entire Article