Slakter plan for havbunnsmineraler

1 month ago 23



Kortversjonen

  • Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet (HI) er sterkt kritiske til regjeringens planer om havbunnsmineraler.
  • HI advarer om alvorlig kunnskapsmangel og anslår at det kan ta opptil 70 år å kartlegge hele havbunnen.
  • Miljødirektoratet mener planen ikke tar hensyn til miljøfaglige kriterier.
  • WWF har saksøkt staten og mener lisensutdelinger er ulovlige uten tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag.
  • SV kritiserer vil prioritere saken i budsjettforhandlingene med regjeringen.
  • Energidepartementet er trygge på at hensynet til miljø er ivaretatt i prosessen.

Hvis regjeringen får det som de vil, skal de første tillatelsene til å drive utvinning av havbunnsmineraler bli gitt i første halvdel av 2025.

Det var juni at Energidepartementet (ED) sendte ut forslag til utlysning av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler på høring. Fristen gikk ut 26. september.

Nå får regjeringen på nytt kritikk fra to viktige fagetater.

Både Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet (HI) er sterkt kritisk til flere av punktene i regjeringens planer for utvinning av havbunnsmineraler.

Stor motstand

Det var i desember i fjor at Ap, Sp, Frp og Høyre ble enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen.

I forkant hadde både Miljødirektoratet og HI advart mot store kunnskapshull. Regjeringen har også fått kritikk fra EU.

 Øystein Leiknes Nag / Sokkeldirektoratet / SokkeldirektoratetFoto: Øystein Leiknes Nag / Sokkeldirektoratet / Sokkeldirektoratet

I januar sa Stortinget ja til forslaget.

Så møtte vedtaket økende motstand – både fra opposisjonen, forskere og miljøorganisasjoner. De har ropt varsku og påpekt at beslutningen er forhastet.

I sommer kom det blant annet ny forskning som bidro til å belyse hvor lite vi vet om konsekvensene av å utvinne mineraler fra havbunnen.

 HANDOUT / AFP / NTBBildet viser en havsvamp som lever dypt i Stillehavet utenfor New Zealand. Nylig oppdaget forskere 5000 nye arter der nede. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Energiminister Terje Aasland (Ap) har lovet at åpningen av gruvedrift på havbunnen skal være både «skrittvis» og kunnskapsbasert og at hensynet til miljøet skal veie tungt.

– Ikke i tråd med skrittvis tilnærming

Men Miljødirektoratet mener at planen som foreligger nå, vitner om det totalt motsatte av hva regjeringen selv hevder:

– Forslaget er for omfattende og ikke i tråd med en skrittvis tilnærming, skriver direktoratet blant annet i høringssvaret.

 Sokkeldirektoratet / SokkeldirektoratetEn sulfid-prøve hentet opp fra dyphavsbunnen i norske havområder. Foto: Sokkeldirektoratet / Sokkeldirektoratet

– Forslaget til områder for utlysning er kun basert på ressursfaglige vurderinger, sier Ann Mari Vik Green i Miljødirektoratet til VG.

Bilde av Ann Mari Vik GreenAnn Mari Vik Green

seksjonsleder, Hav- og industriavdelingen i Miljødirektoratet

Miljødirektoratet mener hensynet til miljøet ikke er tatt høyde for i regjeringens planer.

– Vi har i vårt brev til Energidepartementet påpekt at det er viktig å ta hensyn til behovet for marint vern og bevaring, når en ny næring skal utvikles.

Energidepartementet har lyst ut 386 blokker – noe som tilsvarer et område omtrent på størrelse med Storbritannia.

 RegjeringenDette er områdene regjeringen har foreslått for utvinning av havbunnsmineraler. Foto: Regjeringen

ED trygge på prosessen

Miljødirektoratet mener at antallet blokket bør begrenses inntil man vet mer om havdypet i de aktuelle områdene.

– Det er også viktig at tillatelsene begrenses til leting i første omgang, understreker Green.

VG har forelagt Energidepartementet (ED) kritikken. De mener prosessen med å utvinne havbunnsmineraler ivaretar hensynet til miljøet.

Les hele Energidepartementets svar

Regjeringens forslag legger opp til en skrittvis og kunnskapsbasert forvaltning av havbunnsmineraler, hvor prosessen gjennomgående legger vekt på hensynet til bærekraft og miljø, i tråd med det som et bredt flertall i Stortinget har sluttet seg til.

I høringen bes det om innspill til områder som kan være aktuelle å unnta av hensyn til miljø og sameksistens. Vi vil nå gå gjennom høringsinnspillene og deretter lyse ut områdene. Hvor stor del av det utlyste arealet som blir tildelt gjennom runden vil avhenge av søknadene som kommer inn og den faglige vurderingen av disse. Vi er trygge på at vi har lagt opp til en grundig prosess.

Det er viktig å understreke at aktiviteten under tillatelser vil i første fase være leting og kartlegging, noe som vil nettopp vil bidra til nødvendig kunnskaps- og kompetansebygging. Det er ikke snakk om å tillate utvinning nå.

– Vi vil nå gå gjennom høringsinnspillene og deretter lyse ut områdene. Hvor stor del av det utlyste arealet som blir tildelt gjennom runden vil avhenge av søknadene som kommer inn og den faglige vurderingen av disse, skriver statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i en e-post til VG.

Bilde av Astrid Bergmål (Ap)Astrid Bergmål (Ap)

statssekretær, Energidepartementet

– Vi er trygge på at vi har lagt opp til en grundig prosess.

Hun understreker at det ikke er snakk om utvinning før mer kunnskap er på plass.

– Det er ikke snakk om å tillate utvinning nå.

– Alvorlig kunnskapsmangel

Men en slik kartlegging vil ta enormt med tid, påpeker Havforskningsinstituttet.

I forrige høringsrunde påpekte at de at regjeringens havbunnsmineral-planer hadde alvorlige kunnskapsmangler. Og at innhentingen av ny kunnskap gikk alt for sakte.

– Det står vi fremdeles ved, sier forskningssjef Frode Vikebø. HI leverte nylig nytt høringssvar.

Bilde av Frode VikebøeFrode Vikebøe

forskningssjef, Havforskningsinstituttet (HI)

Planen er at forskere fra forskningsprogrammet Mareano kun skal kartlegge deler av området som skal åpnes for utvinning.

Skal man klare det må forskerne jobbe kontinuerlig med kartlegging i 10 år for å skaffe et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag, ifølge beregninger fra HI.

Og skulle man kartlagt hele det aktuelle havområdet, kunne det tatt opp til 70 år.

– Siden høringsrunden i 2023 har det meg bekjent ikke vært hentet inn noe ytterligere kunnskap om økosystemene i havdypet.

Den lille kunnskapen man allerede har om enkelte av områdene har vist at flere sårbare og verdifulle økosystemer er utsatt i de aktuelle områdene, påpeker Vikebø.

Derfor mener HI at flere områder bør totalbeskyttes fra gruvedrift.

– Vi vet at disse områdene har veldig lang restitusjonstid hvis de først blir ødelagt.

I strid med naturmål

Da regjeringens naturmelding ble lagt frem fredag, reagerte flere kritikere på at vern av havet ikke ble nevnt med et ord.

Men Norge har gjennom naturmeldingen og den internasjonale naturavtalen forpliktet seg til å verne 30 prosent av naturen innen 2030.

Da kan man ikke bare se bort fra artsmangfoldet som finnes i havet, påpeker Vikebø.

– Vi skal bevare 30 prosent representativ natur. Da bør man bevare minst 30 prosent av blokkene i de områdene man nå lyser ut.

 Mareano / HIFoto: Mareano / HI

– Mener du regjeringen bryter løftet sitt om kunnskapsbasert og skrittvis tilnærming når det legger opp til å dele ut lisenser allerede neste år?

– Ut fra kartet som myndighetene har lagt ut på regjeringen.no, så dekker de utlyste områdene et forholdsvis stort område. Det vil kreve en betydelig kunnskapsinnhenting hvis man skal utrede i tråd med en stegvis tilnærming.

Mener staten bryter loven

WWF Verdens naturfond har saksøkt staten for planene om havbunnsmineraler. De mener at å dele ut lisenser før man vet konsekvensene av å utvinne, er ulovlig.

– Her starter regjeringen i feil ende: først må man vite hva som bør beskyttes, hvordan man skal få det til og konsekvensene av aktivitet, og deretter vurdere hvor industriaktivitet eventuelt kan tillates, sier generalsekretær Karoline Andaur.

Bilde av Karoline AndaurKaroline Andaur

generalsekretær, WWF Verdens naturfond

– Det er ingenting i denne hasteprosessen som kan kalles «skrittvis», og regjeringens systematiske ignorering av alle miljøfaglige råd viser en farlig kunnskapsforakt, fortsetter hun.

Blant kravene WWF vil ha på plass før eventuell utvinning kan skje, er blant annet tydelige regelverk for selskapene, metoder for å overvåke aktiviteten i dyphavet og bedre kunnskap om konsekvensene av aktiviteten.

– Når Ap og Sp nekter å lytte til kunnskapen, er det opp til SV å beskytte dyphavene i budsjettforhandlingene, sier Andaur.

SV: – Uansvarlig

SVs landsstyre innstilte nylig på havbunnsmineraler som en av sine viktigste saker i høstens budsjettforhandlinger.

– Vi kommer til å slåss for å beskytte havet mot en ødeleggende gruvedrift, sier Lars Haltbrekken.

Bilde av Lars HaltbrekkenLars Haltbrekken

stortingspolitiker, SV

– Budskapet fra de faglige miljøetatene er overtydelige. Regjeringen sin plan er uansvarlig og føyer seg til rekken over uansvarlig miljøpolitikk, sier han.

 HANDOUT / AFP / NTBFoto: HANDOUT / AFP / NTB
 HANDOUT / AFP / NTBFoto: HANDOUT / AFP / NTB
Read Entire Article