Slaget om Pokrovsk: – Ukraina vil selge det dyrt

1 month ago 19



Hundrevis av beboere blir evakuert fra den strategisk viktige ukrainske byen Pokrovsk. Men hvor nær er egentlig russerne?

Flere hundre evakueres fra hjemmet sitt i Pokrovsk. Foto: Thomas Peter, Reuters

Publisert: 24.08.2024 18:38

Kortversjonen

Kampene rundt Pokrovsk har pågått i flere måneder, og slaget er et av de verste blodbadene i Ukraina-krigen. Bare på torsdag hevder det ukrainske militære at det har vært 53 russiske angrep i området rundt Pokrovsk.

Lørdag skal det ha vært nye angrep i området. Seks sivile skal ha blitt skadd, blant dem barn, opplyser lokale myndigheter.

Siden byen ligger mellom veier og jernbane, er det et viktig logistikkpunkt i Donetsk-fylke. Hvis Pokrovsk til slutt skulle falle, får dermed de russiske generalene flere muligheter.

Ukraina har tidligere forsøkt å lette presset på østfronten ved å rykke inn i Kursk-regionen, dette har tilsynelatende ikke hatt en synlig innvirkning så langt.

Ukrainske tjenestemenn sa denne uken at det fortsatt bor rundt 50.000 mennesker i Pokrovsk, og at det fortsatt er innbyggere som ønsker å bli i hjemmet sitt.

Myndighetene har nå advart om at russiske tropper bare er 10 kilometer utenfor byen. Tidligere denne uken beordret derfor myndighetene barnefamilier til å dra. Torsdag ble hundrevis av beboere evakuert.

Naturen kan hjelpe Ukraina

Russiske styrker har beveget seg ganske hurtig, men de må få opp tempoet dersom de skal ta Pokrovsk før bløtperioden kommer. Det tror Tom Røseth.

Han er førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole og ekspert på krigen i Ukraina.

Området utenfor Pokrovsk består av skoger, bekker og små elver, som vil være ekstra utfordrende dersom været er på Ukrainas side.

Røseth mener derfor russerne har flere naturlige hindringer foran seg, med mindre de klarer å komme seg inn til byen.

Selv om naturen kan være hinder nok, tror Røseth at utholdenhet blir avgjørende.

– Hva vil avgjøre hvem som vinner slaget om Pokrovsk?

– Det er jo hvem som vil mest og står lengst, sier han.

Spørsmålet er om Ukraina har styrker og ressurser til å holde slaget gående så lenge.

– Russerne har det garantert. De har mer materiell og personell enn det ukrainerne har, sier Røseth.

Til tross for russernes materielle styrke er Pokrovsk viktig for Ukraina. Røseth tror derfor Ukraina vil prioritere styrker til byen.

– Jeg tror ukrainerne vil selge det dyrt, sier han.

Strategisk viktig

Pokrovsk har vært en viktig by for Ukrainsk forsvar og operasjoner. Tidligere har også evakuering av skadede gått gjennom byen som ligger øst i landet.

Gjennom byen går også to store trafikkårer og en viktig jernbanelinje som bringer ammunisjon og soldater til forsvarslinjen.

For Russland vil en okkupasjon av Pokrovsk gi dem kontroll på viktige veier som åpner opp større deler av Donetsk fylke.

Å erobre Donetsk har vært et av Russlands mål siden de begynte å konsentrere seg om offensiven i Donbas.

Det vil dermed skape store problemer for Ukraina dersom Russland vinner slaget.

Tidligere i uken ble barnefamilier beordret til å dra. Foto: Thomas Peter, Reuters/NTB

Ukraina må prioritere

Situasjonen virker kritisk, og det kan virke som om Russland er nær ved å ta byen. Likevel tror Røseth at ukrainerne kan holde byen i flere måneder, dersom de prioriterer det.

– Håpet er at operasjonen i Kursk skal lettere utmatte de russiske styrkene gjennom at de ikke får så mye personelltilførsel som de har fått i Donetsk så langt, sier han.

Putin må derfor enten prioritere å bekjempe ukrainere i Kursk eller å bekjempe ukrainere i Donetsk.

– Jeg tror ukrainerne kan holde det ganske lenge. Men det kan også gå fort om ikke ukrainerne prioriterer det.

Read Entire Article